Πολεμικό Ναυτικό

Εξελίξεις με τις BELHARRA: Πρόταση για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στις ναυπηγήσεις των φρεγατών!

Εξελίξεις φέρεται να έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εξοπλιστικής φρενίτιδας της Άγκυρας. Με το κόστος να είναι πάντα εμπόδιο, αναζητούνται συνεχώς λύσεις για εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και αύξηση ισχύος και αποτροπής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόταση για συμμετοχή και Ελληνικών εταιριών σε οποιαδήποτε φρεγάτα τύπου Belhara έφερε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την ομόλογη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις κινήθηκαν για τμήματα των υπό κατασκευή πολεμικών πλοίων, όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής, μετά από παραγγελία, όχι μόνο της χώρας μας αλλά από οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει αυτό το πλοίο για τον στόλο του.

Η Γαλλική πλευρά πάντως δείχνει να συζητά την είσοδο με κάποιον “κατασκευαστικό” τρόπο Ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα ναυπήγησης των «Belhara», αναφέρει το helasjournal.com

Το γεγονός πάντως πως συζητούν οι Γάλλοι μια τέτοια πρόταση, δείχνει επιπλέον και την θέληση να κλειδώσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία για τις φρεγάτες νέου τύπου που απαιτούνται για την ενίσχυση και επαύξηση της ισχύος στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά από πάρα πολλές συζητήσεις, πολλά ταξίδια αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Παρίσι και Γάλλων από την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) αλλά και στελέχη της εταιρίας που έχει σχεδιάσει τις νέες ψηφιακές φρεγάτες για τις οποίες έχει δηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή τους στην Ελλάδα, οι διερευνητικές κινήσεις συνεχίζονται με διάθεση να βρεθεί και λύση στο ένα και μόνο πρόβλημα.

Πριν λίγους μήνες η Γαλλική πλευρά είχε ζητήσει από την Αθήνα να δηλώσει εγγράφως την βούληση για απόκτηση αυτών των φρεγατών, με την Ελληνική πλευρά πάντως να στέλνει έγγραφο με το οποίο ζητούσε από το Παρίσι να προχωρήσει «σε έρευνα αγοράς» μέσω πιστωτικού ιδρύματος. Πάντως οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως μπορεί να έχουμε ελπίδες σε κάτι τέτοιο, όμως πολύ δύσκολα- γενικά- χρηματοδοτούνται εξοπλιστικά προγράμματα.

H ENHMEΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τόσο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τόνισαν πως η πρώτη προτεραιότητα για τις ΕΔ είναι τα νέα πλοία για το ΠΝ. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε και πλέον δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής στήριξης για το παρόν πρόγραμμα. 

Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ενημέρωσε διεξοδικώς για τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Στόλος και τόνισε την ανάγκη για άμεση απόκτηση νέων πλοίων με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, αναφέρει το defencereview.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΕΣΒΗ

Πάντως δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η σημερινή συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο πρέσβη.

Την Γαλλοελληνική φιλία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η συνάντηση του Γάλλου πρέσβη Christophe Chantepy, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σήμερα στο υπουργείο.

Ο Γάλλος πρέσβης βρέθηκε σήμερα στου Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και συζήτησε μαζί με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα συνάντηση, με τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

ΥΠΕΘΑ

Πάντως, η ένταξη νέων φρεγατών στο ΠΝ κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και εξοπλίζεται διαρκώς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF