Μέση Ανατολή

H συνάντηση που άλλαξε τα δεδομένα: ΗΠΑ-Ισραήλ «τεμαχίζουν» Ιράν-Τουρκία - Πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις για την Μ. Ανατολή

Καυτές συνομιλίες υλοποιούνται  στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα σε συμβούλους ασφαλείας από τις  Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ρωσία, με τις ειδήσεις να βγαίνουν με το σταγονόμετρο για το τι συζητούν τελικά οι εκπρόσωποι των τριών χωρών με  το επίκεντρο να εστιάζεται σε Συρία και Ιράν,  και όλα να κρέμονται  κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Ο Ρώσος  γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ  έφθασε στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον.

Η ισραηλινή πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Meir Ben- Shabbat.

Το αναφερόμενο θέμα των συνομιλιών ήταν τα ζητήματα της "διευθέτησης της Μέσης Ανατολής". Αλλά τελικά όλα μετακύλησαν στην αναμενόμενη συμμαχία Ισραήλ και ΗΠΑ, που απαίτησε εδώ και τώρα, αποχώρηση όλων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμαχικών ομάδων τους από την Συρία. Τις περισσότερες ώρες τα τρία μέρη μιλούσαν για αυτό, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Ο Νετανιάχου κάλεσε όλους να συμφωνήσουν στην συνέχεια, για την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την Συρία.

"Δεν ήταν μια κακή ιδέα και είναι ευπρόσδεκτη, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση, ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ μια μόνιμη ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Τελείωσε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία είναι καλή για τη Ρωσία, καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλή για το Ισραήλ και επιτρέψτε μου να προσθέσω, καλή και για τη Συρία», τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα.

Στην ουσία όμως και εδώ είναι το ζουμί η απόσυρση των δυνάμεων αφορά και την Τουρκία, η οποία εμπλέκεται στο Συριακό.

Ο  Ben-Shabbat, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη Μέση Ανατολή μέχρις ότου η παγκόσμια κοινότητα περιορίσει τα "όνειρα και τις ενέργειες του Ιράν".

Τα πρόσφατα περιστατικά με την επίθεση σε  δεξαμενόπλοια στο Στενό του Ορμούζ και του αμερικανικού drone, φέρονται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Τελικά, ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι η αποχώρηση των Ιρανών θα ωφελήσει όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο Τζων Μπόλτον έκανε ευθεία επίθεση στο Ιράν, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον επιδιώκει το ξεκίνημα ενός διαλόγου με την Τεχεράνη.

«Δεδομένης της πολεμικής στάσης των Ιρανών, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να επιλέξουν την τακτική της "μέγιστης πίεσης".  Αργά ή αργότερα, οι ΗΠΑ θα καθίσουν τους Ιρανούς  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εκτιμά ρωσικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, η πολιτική των κυρώσεων και άλλων μεθόδων πίεσης είναι πλέον κατάλληλη για να πειστεί το Ιράν για τα οφέλη των διαπραγματεύσεων.

«Με τον τρόπο αυτό, ο Αμερικανός αξιωματούχος ουσιαστικά παραδέχεται ότι η Ουάσιγκτον θα «χτυπήσει» τους Πέρσες, αν αυτοί συνεχίσουν να εμπλουτίζουν  ουράνιο που  θα υπερβαίνει τα 300 κιλά.

Με την ευκαιρία, η Τεχεράνη πρόσφατα έκανε γνωστό ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί σε λίγες ημέρες, αν δεν είναι ικανοποιηθεί από τους όρους της νέας πυρηνικής συμφωνίας που συζητείται με τις ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον αγνόησε τους περιορισμούς αυτούς των Ιρανών κατονομάζοντας τους ως «ένα πολύ σοβαρό λάθος», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα  πιο δυσάρεστες συνέπειες, συνεχίζει τοπ δημοσίευμα.

Εκεί παρενέβη ο  Πατρουσέεφ ζητώντας  χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στην Τεχεράνη. Ζήτησε να μην εξισώνεται το Ιράν με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Παράλληλα, τόνισε την αποτελεσματικότητα των Ιρανών  στον πόλεμό τους εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους,  και άλλων  ομάδων στη Συρία.

Επιπλέον, ανέφερε, ότι η Τεχεράνη έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Συρίας, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα.

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής  Karine Gevorgyan πιστεύει ότι για την επιτυχή συνέχιση του διαλόγου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν τον Bashar Assad, διαφορετικά η κατάσταση θα χειροτερέψει και  κανείς δεν θα επιτύχει τίποτα στο εγγύς μέλλον.

«Όλες οι πλευρές  συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν τις προθέσεις  του άλλου. Φαίνεται ότι κανείς δεν έκανε πίσω για να μην δείξει αδύναμος. Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν μεγάλη πίεση στο Ιράν, αλλά δεν θα είναι σε θέση να πάρουν αυτό που θέλουν από τη Ρωσία.

Ναι, η Ρωσία δεν  μπορεί με κάποιο πρόσχημα να πείσει το Ιράν να αποσύρει δυνάμεις από την Συρία , αυτό είναι απίθανο. Καταφέραμε να  απομακρύνουμε τους Ιρανούς από τα σύνορα του Ισραήλ, αλλά όχι με τη βία ή τις απειλές, αλλά κερδίζοντας την κατανόησή τους.

Στην πραγματικότητα το Ιράν δεν απειλεί καθόλου το Ισραήλ. Έχει τελείως διαφορετικούς στόχους στη Συρία και όλα αυτά είναι προσχήματα. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει  να πείσει  τους Ιρανούς η Ουάσιγκτον, ένας καλός τρόπος θα ήταν να  ξεκινήσει, αναγνωρίζοντας τον Άσαντ.  

Μιλάμε για τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, ενώ οι Ιρανοί βρίσκονται στη Συρία κατόπιν προσκλήσεώς του. Στην Τεχεράνη, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους  μόλις το ζητήσει  η Δαμασκός», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτ :  Ίσως αυτή η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ και ήταν απαραίτητη για να συζητηθεί η πιθανότητα διαλόγου των ΗΠΑ με την Δαμασκό;

«Μπορεί να είναι έτσι. Απλά χωρίς την αναγνώριση του Άσαντ δεν βγαίνει  τίποτα. ΗΠΑ-Ισραήλ  έχουν μόνο αυτή την επιλογή», κατέληξε ο Gevorgyan.

Αυτό που έχουμε εδώ ως άκρως σημαντικό θέμα είναι  η ειλημμένη απόφαση για  απαγόρευση διεξόδου του Ιράν στην Μεσόγειο μέσω της Συρίας, την απόσυρση όλων των Ιρανών από το συριακό έδαφος, ενώ οι Ρώσοι απαιτούν  την αναγνώριση του Άσαντ.

Αν δεν υπάρξει σαφή  συμφωνία με βήματα  από όλες τις πλευρές, τότε όλα είναι πιθανά, ακόμα και ένας μεγάλος πόλεμος  που θα προέλθει από την Μ.Ανατολή.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...