Συνεχίζεται η σφοδρή διπλωματική σύγκρουση, όπως αποκαλύψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία, μέσω των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη και των τουρκικών σχεδίων περί ανεξάρτητης Θράκης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει εδάφη της νότιας Βουλγαρίας και την Δυτικής Θράκης.
Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα μόλις τον Μάρτιο 2019, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου σε νομοσχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για θρησκευτικά θέματα (αφορούσε ν/σ διακοπής χρηματοδότησης όλων των θρησκειών της χώρας από το εξωτερικό), με τις οποίες κατηγορούσε την Σόφια για κινήσεις κατά των Τούρκων της νότιας Βουλγαρίας.
Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, είχε περιγράψει τότε τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου, ως εξαιρετικά απαράδεκτη και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός μας Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει σε τροποποιήσεις βουλγαρικού νόμου περί θρησκευτικών θεμάτων, λόγω της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης της Σόφια προς στους μουσουλμάνους της χώρας.
Τώρα το ζήτημα αφορά την εισαγωγή από το «παράθυρο» ουσιαστικά της τουρκικής γλώσσας στο βουλγαρικό κράτος ως δεύτερης, λόγω του μεγάλου αριθμού Τούρκων στην χώρα, μέσω των "τουρκικών επενδύσεων" στην Βουλγαρία.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλουσόι, κατάφερε να ξεσηκώσει ολόκληρη τη Βουλγαρία με το αίτημα του να εισαχθεί η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.
Στον χορό εισήλθε και ο βουλγαρικός τύπος στο σύνολο του αναφέροντας ότι «Στις 11 Μαΐου, που η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη και το έργο των Αγίων ισαποστόλων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη γραφή ολόκληρου του σλαβικού πολιτισμού, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλουσόι, κατάφερε να σκανδαλίσει ολόκληρη τη Βουλγαρία με το αίτημά του να εισαχθεί η υποχρεωτική εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας».
Η τουρκική πρεσβεία βλέποντας τις σφοδρές αντιδράσεις προσπάθησε να διασκεδάσει το ατόπημα του Τούρκου Πρέσβη, ο οποίος όμως υλοποιεί σαφείς εντολές από την Άγκυρα.
«Η στρέβλωση των δηλώσεων του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας που είναι διαπιστευμένος στη Βουλγαρία, Χασάν Ουλούσι, και η επακόλουθη απήχηση είναι αιτία απογοήτευσης».
Αυτό αναφέρεται σε θέση της τουρκικής πρεσβείας στη Βουλγαρία μετά το μεγάλο διπλωματικό σκάνδαλο που ξεκίνησε το Σάββατο λόγω δήλωσης του Τούρκου πρεσβευτή κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
«Η δήλωση του Χασάν Ουλούσι αφορούσε την ικανοποίηση του μεγάλου αριθμού τουρκικών επενδύσεων στην Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της περιοχής, ενώ εκφράστηκε η γνώμη Τούρκων επενδυτών σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης Βουλγάρων πολιτών που να μιλούν και να γράφουν την τουρκική γλώσσα.Ο Τούρκος Πρέσβης ζήτησε την υποχρεωτική μελέτη της τουρκικής γλώσσας στη Βουλγαρία» και οι ακόλουθες αντιδράσεις αποτελούν αιτία απογοήτευσης για την Άγκυρα.
Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις οικονομικές της σχέσεις με τη Βουλγαρία. Χαιρετίζουμε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και των θεσμικών οργάνων, για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων υπέρ και των δύο χωρών. Προφανώς, παράλληλα με τη βουλγαρική γλώσσα, η καλή εκμάθηση προφορικά και γραπτά της τουρκικής γλώσσας από τους Βούλγαρους πολίτες, αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψή τους σε τουρκικές εταιρείες. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ξένη επένδυση», ανέφερε το δελτίο τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στη Σόφια.
Σύμφωνα με σοβαρό παλαιότερο άρθρο μας, «καμπάνες» βαράνε οι Βούλγαροι εδώ και πολλά χρόνια για τα τρομερά σχέδια ακρωτηριασμού Ελλάδας (Δυτικής Θράκης) και Βουλγαρίας (Νότια Βουλγαρία) και δημιουργίας αυτόνομου κρατιδίου της Θράκης στα πρότυπα του Κόσοβο.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρησιμοποιηθεί το μουσουλμανικό εξτρεμιστικό στοιχείο και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που βγαίνει ενισχυμένο από την υπόθεση της Καταλονίας.
Ο Alex Alexiev, Βούλγαρος ιστορικός και σύμβουλος του προέδρου Ρ.Ράντεφ και ταυτόχρονα πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, σε συνέντευξή του στο Radio Focus, δήλωσε ευθαρσώς για τα δεινά που μας αναμένουν.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία και αφορά το κήρυγμα του ριζοσπαστικού ισλάμ», τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τουρκική προπαγάνδα οδηγεί σε μια αυξανόμενη απόσταση από τη Δύση. Όσον αφορά τη νομοθεσία για τη θρησκεία στη Βουλγαρία και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση των μουσουλμάνων είναι τέτοια που όλα ελέγχονται από τους Τούρκους και τον μουφτή που είναι υπό την επίβλεψη ενός ξένου κράτους (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Αλεξέφ, λέγοντας ότι οι ιμάμηδες κηρύττουν αυτά που κηρύττουν χωρίς να τους ελέγχει κανένας.
«Πρέπει να γνωρίζουν οι Μουφτήδες τη βουλγαρική γλώσσα και εμείς να γνωρίζουμε ποια εκπαίδευση και από ποιους έχουν λάβει», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Ο Αλέξιεφ πρόσθεσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 1.3 εκατομμύρια μαθητές που εκπαιδεύονται εντατικά για να κηρύττουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο Ερντογάν προετοιμάζει σταδιακά τον ισλαμικό «στρατό του», θέτοντας σοβαρή απειλή για τη κοσμική κοινωνία και τους γείτονές της.
Πρόκειται για την τρίτη «προειδοποίηση» που μας έρχεται από την Βουλγαρία.
Την πρώτη την είχε κάνει ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών Goran Simeonov, σε άρθρο του στην βουλγαρική ειδησεογραφική πύλη Pan.bg, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επιδιωκόμενα τουρκικά επεκτατικά σχέδια.
Ο ίδιος αρχικά είχε επισημάνει το πλήθος των τουρκικών εορταστικών εκδηλώσεων στην Βουλγαρία με κάθε αφορμή.
«Το χριστιανικό εορταστικό μήνα Δεκέμβριο του 2016, η Βουλγαρία είχε αποτελέσει το αντικείμενο μιας σειράς διαδοχικών «τουρκο-πανηγυριών», τα οποία οργανώνονται και διεξάγονται από την Άγκυρα. Σκοπός τους είναι η σύσφιξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών με την «μαμά πατρίδα», δήλωσε προ μηνών ο ίδιος ο Βούλγαρος πρώην ανώτατος αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.
«Όποιος, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ανιχνεύσει καλύτερα την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας, θα διαπιστώσει ότι αυτές μειώνονται σταθερά, και τίποτα νέο δεν έχει λάβει χώρα.
Η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει η ίδια και δεν έχει εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της, καθώς και τις οθωμανικές αξιώσεις της στην Βουλγαρία.
«Ξεκινήσαμε από την ισχυρή στρατιωτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, για να φτάσουμε στην σχεδόν υποτελή θέση του σήμερα, στην οποία καμία βουλγαρική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πώς να ενεργήσει σε αυτή την ασφυκτική τουρκική πίεση, αλλά και τις ακραίες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα.
Ακριβώς επειδή οι κυβερνητικοί μας θεσμοί έχουν συνηθίσει να υπακούουν μόνο στα ευρω-ατλαντικά αφεντικά των Βρυξελλών, αλλά αυτά τα «μεγάλα αφεντικά» δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφασή τους σχετικά με το μέλλον της Βουλγαρίας. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν η απόφασή τους, θα προσεγγίζει έστω και ελάχιστο το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον!», σημειώνει ο ειδικός.
«Η Τουρκία είναι η συνέχεια της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας και με την νυν ισλαμιστική ηγεσία της θα επιδιώξει να την αναβιώσει στο μέλλον, αφού πρώτα λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τους Κούρδους.
Στην συνέχεια με επιθετικά μέτρα θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την επιρροή της στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας«, καταλήγει ο Goran Simeonov, ειδικός στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες την ταραγμένη περίοδο του 1990.