Του Μανώλη Κείου
Την στιγμή που Φανάρι και Μόσχα διαγωνίζονται ποιος θα καλοπιάσει περισσότερο τον Πάπα Φραγκίσκο, η Σόφια έδειξε το δρόμο σε κάθε έναν που θέλει να λέγεται Ορθόδοξος!
Ήδη με την προ ημερών άρνησή της η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας να συλλειτουργήσει με τον ποντίφικα, είχε στείλει το πρώτο μήνυμα. Χθες κατά τις συναντήσεις με τον Φραγκίσκο δεν άφησε περιθώρια ....οικουμενιστικών παρερμηνεύσεων, παρά την διακάη προσπάθεια του ιδίου του Πάπα.
Στο βουλγαρικό Συνεδριακό Μέγαρο, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ του Βουλγάρου Πατριάρχη Νεόφυτου και της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επισκέφθηκε την χώρα. Μαζί του, ο Καρδινάλιος Κοχ και άλλοι Επισκόποι του Βατικανού.
Με το καλημέρα σας ο Βούλγαρος Πατριάρχης έδωσε στίγμα τονίζοντας κόντρα στα πρωτεία και τις φιλοδοξίες, πως 'κεφαλή και πηδαλιούχος του πλοίου της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησία είναι μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός” .
Από την πλευρά του, ο Πάπας προσπαθώντας να προωθήσει την οικουμενιστική του ατζέντα μίλησε για πληγές που άνοιξαν καθ' όλη την ιστορία μεταξύ των Χριστιανών , δηλώνοντας πως “ίσως αν βάλουμε μαζί το χέρι σε αυτές τις πληγές, αναγνωρίζοντας τις ατέλειές μας, μπορεσούμε να βρούμε και πάλι τη χαρά και την συγχώρεση”
Μετά την Ιερά Σύνοδο, ο Πάπας επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και προσευχήθηκε μπροστά στο θυσιαστήριο που φέρει το όνομα των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.
https://www.youtube.com/watch?v=m8w-pMNgcFA
https://www.youtube.com/watch?v=qPtDFjZg-kE
Νεόφυτος
Στην ομιλία του προς τον Πάπα ο Πατριάρχης Νεόφυτος είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή σημειώνοντας πως “κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Σύνοδο το 2002 ο προκάτοχός σας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'εξέφρασε τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη έλλειψη πλήρους κοινωνίας μεταξύ μας, διαπιστώνοντας ότι “ο Κύριος Ιησούς Χριστός ίδρυσε μία μόνο Εκκλησία, ενώ σήμερα φαίνεται στον κόσμο διαιρεμένη, σαν να διαιρείται ο ίδιος ο Χριστός". Ας πούμε ότι εδώ στη μητρόπολη του βουλγαρικού κράτους τη Σόφια, που ονομάζεται Σοφία του Θεού, πάντα προσευχόμαστε για την ενότητα του κόσμου εν Χριστώ. Αυτά τα εδάφη εδώ έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες αιχμές στην ενότητα του χριστιανικού κόσμου, αλλά και θλιβερές διαφορές και σχίσματα” και φέρνοντας πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα ανά τους αιώνες.
“Η ζωή της Εκκλησίας κυβερνάται από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Αν ο Θεός επιτρέψει κάτι να συμβεί, ξέρει γιατί το επέτρεψε και αναμένει να καταλάβουμε γιατί. Εμείς, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, είμαστε πεπεισμένοι ότι από πλευράς πίστης συμβιβασμοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρχουν” είπε ο Νεόφυτος και...άφησε τον Πάπα με την όρεξη!
Φραγκίσκος
"Τρεις οικουμενισμοί" ήταν ο πολιορκητικός κροιός του Πάπα στην δική του ομιλία.
Πιο συγκεκριμένα ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι το αίμα ενώνει τους Χριστιανούς μάρτυρες κάθε ομολογίας και επισήμανε ακόμη την «φτωχεια» και την «αποστολή» ως μονοπάτια που είναι άμεσα εφικτό για συμπόρευση Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών.
“Υπάρχει ο οικουμενισμός του αίματος, υπάρχει ο οικουμενισμός των φτωχών και υπάρχει ο οικουμενισμός της αποστολής” είπε ο Πάπας επιχειρώντας να παρουσιάσει έναν άμεσο τρόπο για την ενότητα των χριστιανών που ανήκουν σε διαφορετικές ομολογίες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τους βούλγαρους Χριστιανούς που "υπέφεραν δεινά για το όνομα του Ιησού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διωγμών του περασμένου αιώνα". Υπενθύμισε ότι "πολλοί άλλοι αδελφοί και αδελφές μας σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να υποφέρουν για την πίστη τους ζητούν να μην παραμείνουμε κλειστοί, αλλά να ανοίξουμε τους εαυτούς μας, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφέρει καρπούς".
Ο Πάπας επίσης υπενθύμισε τον Angelo Roncalli, τον μελλοντικό πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, ο οποίος ήταν παπικός αντιπρόσωπος στη Βουλγαρία και επανέφερε τη μαρτυρία του προσκαλώντας τους Χριστιανούς να "ταξιδεύουν και να δρουν μαζί για να μαρτυρούν τον Κύριο, ιδιαίτερα εξυπηρετώντας τους φτωχότερους και τους περισσότερο παραμελημένους από τους αδελφούς και τις αδελφές μας”.
“Είναι ο οικουμενισμός των φτωχών. Κάποιος μπορεί ήδη να είναι ενωμένος, μπορεί κανείς να περπατήσει μαζί ανεξάρτητα από διαλόγους ανώτατου επιπέδου και θεολογικές διαφορές. Το Ευαγγέλιο μπορεί να γίνει μάρτυρας μαζί με τον πόνο” ανέφερε ο ποντίφικας.
Ο τρίτος οικουμενισμός κατά τον Πάπα συνδέεται με την αποστολή και την κοινωνία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, όπως είπε.
Ο Πάπας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νέους: “Πόσο σημαντικό είναι να στρέψουμε τον έναν στο άλλον για να βρούμε τρόπους να μεταβιβάσουμε την πίστη στη γλώσσα και τις μορφές που επιτρέπουν στους νέους να βιώσουν τη χαρά ενός Θεού, σεβόμενοι τις παραδόσεις μας και τις ξεχωριστές ταυτότητες "
Είναι φανερό πως το Βατικανό θέλει να υποτιμήσει τον θεολογικό διάλογο ως κάτι μακρινό, υποβιβασμένο στη σφαίρα των εμπειρογνωμόνων και αντ΄αυτού προτείνει ένα είδος οικουμενισμού να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με βάση το παραπάνω τρίπτυχο χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν οι Χριστιανοί τις απαντήσεις στις θεολογικές συζητήσεις.
Τέλος ο Πάπας στην υπαίθρια λειτουργία στη Βουλγαρία είπε μεταξύ άλλων ότι μια εκκλησία που είναι νεαρή στο πνεύμα μας καλεί να μαρτυρήσουμε την αγάπη του Χριστού προσπαθώντας για το κοινό καλό. Αυτή η αγάπη, είπε, μας επιτρέπει να υπηρετούμε τους φτωχούς και να γίνουμε πρωταγωνιστές της επανάστασης της φιλανθρωπίας και της υπηρεσίας, ικανή να αντισταθεί στις παθολογίες του καταναλωτισμού και του επιφανειακού ατομισμού. Ο Πάπας κατέληξε στο να καλέσει τους Βούλγαρους να μην φοβούνται να γίνουν άγιοι....