Ελληνοτουρκικά

Πολεμικό μήνυμα Άγκυρας προς Τσίπρα - Σύμβουλος Ερντογάν: "Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα" - "Θυμηθείτε το 1974"

Λίαν επικίνδυνες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί στην περιοχή κοντά στα Δωδεκάνησα λόγω της τουρκικής αεροναυτικής ασκήσεως «Θαλασσόλυκος-2019».

Τουρκικός στολίσκος από φρεγάτες, περιπολικά σκάφη, υποβρύχια, βοηθητικά πλοία, ναρκαλιευτικά και περιπολικά σκάφη εξήλθαν τις πρώτες πρωινές ώρες το πρωί από το λιμάνι Aksazlar, απέναντι από την Ρόδο, για την υλοποίηση σεναρίων της εν λόγω άσκησης που πιθανόν λέμε να περιλαμβάνει και «ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών». Ταυτόχρονη δράση δηλαδή σε ΝΑ Αιγαίο και Κύπρο ενόψει καθόδου και του δεύτερου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου. 

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε συνεχή ετοιμότητα δράσης, όπως και η ΠΑ αλλά και οι μονάδες μας στην περιοχή.

Την ίδια ακριβώς στιγμή ο σύμβουλος του Ερντογάν και μεγαλοδημοσιογράφος Yahya Bostan στέλνει «μήνυμα» στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα από τον Ερντογάν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

«Σοβαρές ενέργειες έχουμε σε εξέλιξη πολύ κοντά στην Κύπρο λόγω διαφωνίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο γύρω από το νησί για να καλύψει τη ζήτηση της Τουρκίας για 572 χρόνια και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες για σχεδόν δύο αιώνες.

Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται στη μία πλευρά της διαμάχης, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά. Το «πρώην στρατόπεδο» (Ελλάδα-ΗΠΑ) αξιώνει όλους τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, ενώ η Άγκυρα ζητά μια ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να έχουν επηρεάσει το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον.

Αμερικανικές εταιρείες όπως η ExxonMobil αναζητούν φυσικό αέριο στην Κύπρο. Για να βοηθηθούν οι Ελληνοκύπριοι, δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ εισήγαγαν νομοσχέδιο που καλεί την Ουάσινγκτον να τερματίσει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, και να δώσει 5 εκατομμύρια ευρώ (5.62 εκατομμύρια δολάρια) ως στρατιωτική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επιθυμούν να επωφεληθούν από το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας, διευκόλυναν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Ελληνοκυπρίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και με Έλληνες και Ελληνοκύπριους ηγέτες, καθώς οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία.

Η Αίγυπτος προσχώρησε επίσης στην εταιρική σχέση. Όλα αυτά τα έθνη έχουν κακές σχέσεις με την Τουρκία, γεγονός που κάνει την Τουρκία να πιστεύει ότι υπάρχει μια προσπάθεια να εξοβελιστεί η τουρκική πλευρά μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κακών σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά  χρησιμοποιούν την ανησυχία και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά μήκος των συριακών συνόρων, ως ευκαιρία να σημειώσουν πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Διατηρώντας την Τουρκία στο περιθώριο, επιδιώκουν να ελέγξουν όλα τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής.

Από την τουρκική προοπτική, αυτή η κίνηση αποτελεί ένα προοίμιο "κατοχής" της περιοχής. Τον Μάρτιο, η Τουρκία διακήρυξε και ονόμασε  την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της και την ΑΟΖ της ως "Γαλάζια Πατρίδα".

Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε τον Μάρτιο μια μεγάλη ναυτική άσκηση με 103 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο. Η Τουρκία μετέφερε έτσι το μήνυμα ότι θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με κάθε κόστος, ακόμα και με την χρήση βίας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία απέστειλε σκάφη έρευνας και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκίνησε την εξόρυξη σε αμφισβητούμενες περιοχές, που οι Ελληνοκύπριοι είχαν ορίσει προηγουμένως ως δική τους  ειδική οικονομική  ζώνη. Οι Ελληνοκύπριοι απάντησαν απειλώντας ότι θα εκδώσουν διεθνή εντάλματα για τη σύλληψη των  μελών του τουρκικού πληρώματος.

Για την Τουρκία, αυτή η απειλή δεν σημαίνει τίποτα. Η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη: θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιθανό να κλιμακωθούν περαιτέρω. Πριν η κατάσταση ξεπεράσει  κάθε  έλεγχο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ήταν σοφό να λάβει υπόψη τις ακόλουθες προειδοποιήσεις:

Πρώτον, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαθιές ρίζες. Χαρακτηρίζονται από διαφωνίες κατά περιόδους αλλά και κοινά συμφέροντα. Η αποξένωση, και ενδεχομένως η απώλεια ενός ισχυρού συμμάχου, όπως η Τουρκία, δεν αποτελεί βιώσιμη πορεία δράσης για την Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να εισέλθει στις τρέχουσες διαμάχες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί πουθενά και θα χάσει το δρόμο της.

Δεύτερον, ακόμη και αν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα έκαναν μια μόνιμη στροφή προς το χειρότερο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν επιχειρήσει να διαχειριστεί τη σχέση της με την Άγκυρα, βασιζόμενη σε ένα τρίτο μέρος. Η Τουρκία δεν θα χάσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τους αντιπάλους της. Το 1974, η Άγκυρα ανέπτυξε τα στρατεύματά της στην Κύπρο παρά την επιστολή το 1964 του Αμερικανού προέδρου Lyndon Johnson, διακινδυνεύοντας ένα εμπάργκο των ΗΠΑ. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας του χρησιμοποιώντας άλλα "μακρινά" έθνη. Αν μη τι άλλο, θα του θυμίσει η Άγκυρα ότι θα πληρώσει τίμημα για αυτό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να έχει κατά νου ότι τα λάθη των προκατόχων του κόστισαν την μισή Κύπρο. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να προσπαθεί να παραγκωνίζει την Τουρκία, θα καταστρέψει κάθε ελπίδα  επανένωσης του νησιού.

Συνοψίζοντας: Η καλύτερη πορεία δράσης για την Ελλάδα είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην βάση ενός συμβιβασμού, ειρήνης και δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τις απειλές τρίτων. Η γεωγραφία της περιοχής είναι πεπρωμένο. Κάποια μέρα, όταν όλα τα τρίτα μέρη εγκαταλείψουν την περιοχή,  Τουρκία και  Ελλάδα θα καταλήξουν μόνες τους», κατέληξε ο Τούρκος αγγελιοφόρος του σουλτάνου.

Καλό όμως θα ήταν για όλα αυτά που ετοιμάζει ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν, να ρωτήσει επισταμένα και τους Τούρκους στρατηγούς για την γνώμη τους σε περίπτωση ελληνο-τουρκικής διένεξης με τον ελληνικό στρατό, που τον υπολογίζουν πάρα πολύ οι Τούρκοι πασάδες ότι και να λένε οι «μεσάζοντες» τύπου Yahya Bostan.  

https://youtu.be/R78G46lcGpw?t=260

https://youtu.be/t9lIk5vnwyM?t=1

https://youtu.be/UOb9TkSRHnw?t=4

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ