Εκκλησία

Βόμβες Πατριάρχη Μόσχας: Προφανώς εξακολουθεί να υπάρχει η ιδέα να επαναληφθεί η "ουκρανική συνταγή" στα Σκόπια

“Η ενότητα της Ορθοδοξίας δέχτηκε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα από τις αντικανονικές διαδικασίες από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία” αναφέρει σε συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Μίλησε εκ νέου για ανάμειξη μιας τοπικής εκκλησίας στις υποθέσεις των άλλων, αλλά και κατεδάφιση της κανονικής δομής της Ορθοδόξου Πίστεως .

Χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο “μία τοπική Εκκλησία που η ίδια έχει δηλώσει επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών”, και υπενθυμίζει πως σε όλες τις επίσημες εκδόσεις που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι το 2018, η ουκρανική Μητρόπολη περιλαμβάνεται μεταξύ των Επισκοπών της Ρωσικής Εκκλησίας, χωρίς καμία αναφορά στο ότι ανήκουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά με το αίτημα αρκετών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών για πανορθόδοξο διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα απάντησε:

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκαθεν υποστήριζε την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων και διαφορών που ανακύπτουν στην ορθόδοξη οικογένεια μας, μέσω του αμοιβαίου διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών. Ακόμη και όταν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης άρχισε ανοιχτά να δηλώνει ότι προτίθεται να «δωρίσει αυτοκέφαλία» στους σχισματικούς στην Ουκρανία, εξακολουθούσαμε να ελπίζουμε σε έναν ανοικτό και αδελφικό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών μας. Για το σκοπό αυτό, τον Αύγουστο του περασμένου έτους ταξίδεψα στο Φανάρι, αλλά η συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έδειξε ότι στην Κωνσταντινούπολη είχαν από καιρό αποφασίσει. Υποστηρίζουμε τώρα την ιδέα ότι το ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας πρέπει να συζητηθεί από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εξυπακούεται ότι η αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν πρέπει να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση”, αλλά δήλωσε την αμφιβολία του κατά πόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τέτοια διάθεση.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Μητροπολιτική περιοχή του Κιέβου επισήμανε:

“Κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Φανάρι, πρότεινα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να διοργανώσει διάσκεψη των επιστημόνων μας για να μελετήσουν τα έγγραφα μαζί και να δουν από μόνοι τους αυτό που είναι προφανές. Απάντησε ότι δεν είχε χρόνο για αυτό”

Μιλώντας με ευρύτερη προοπτική και σχετικά με το κατά πόσο η «ουκρανική συνταγή» θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα εδάφη άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, μιας και το θέμα αυτό αφορά τους Σέρβους κυρίως στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο, και παρά τις διαβαιώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποιός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» τόνισε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ουκρανία, ο κ. Κύριλλος απάντησε:

“Αν απορρίψουμε τις μικρές λεπτομέρειες, η «ουκρανική συνταγή», είναι πολύ απλή: ο ίδιος ο Πατριάρχης έλαβε το δικαίωμα σήμερα να αναθεωρήσει οποιοδήποτε έγγραφο και συμφωνία εκδόθηκε από τους προκατόχους του. Έτσι, μαζί με την εντυπωσιακή απόφαση για την κατάργηση της συμφωνίας του 1686 να παραδώσει την Μητρόπολη Κιέβου στην δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καταργεί έναν αρχαίο κανόνα. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα σας για τη Μακεδονία και το Μαυροβούνιο δεν εγγυάται ότι το ουκρανικό σενάριο δεν θα επαναληφθεί εκεί. Η Μακεδονία και το Μαυροβούνιο είναι πλέον ανεξάρτητα κράτη, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματικότητα των κανονικών ορίων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Τόμο του 1922, εύκολα ανατρέπεται από το Φανάρι όπως συνέβη με την εν λόγω πράξη του 1686”

Ο Πατριάρχης Μόσχας μάλιστα εστίασε στην λεπτομέρεια πως “παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λέει ότι τώρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξουν τα σύνορα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι έτοιμο να υπερβεί τα όρια αυτά, αν εμφανιστεί κάποια «Ανώτατη Εκκλησιαστική ανάγκη». Αυτή η "ανώτερη εκκλησιαστική ανάγκη" στο Φανάρι κατανοείται με τον δικό τους τρόπο.”

Συνέκρινε μάλιστα το αίτημα των Ουκρανών πολιτικών με αυτό από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζαγιέφ και συμπεραίνοντας εν κατακλείδι πως “προφανώς, εξακολουθεί να υπάρχει η ιδέα να επαναληφθεί η "ουκρανική συνταγή" στα Σκόπια”.

Ερωτώμενος για το μεγάλο ζήτημα των Σέρβων αναφορικά με Κόσοβο και Μετόχια σχολίασε:

“Από την αρχή του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τη διαδικασία βίαιης απόσχισης αυτής της περιοχής από τη Σερβία, η Εκκλησία μας καταδίκασε τη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Επίσης, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία εδώ και αιώνες είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των ορθόδοξων ιερών στην περιοχή αυτή. Θαυμάζουμε το θάρρος των Σέρβων οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις απειλές για τη ζωή τους,δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα των προγόνων τους. Ξέρω πόσο αυτοι οι τόποι, ως λίκνο του σερβικού λαού και του κράτους, είναι σημαντικοί για όλους τους Σέρβους.

Συμμεριζόμαστε την τύχη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η οποία απειλείται από καταστροφή. Ειλικρινά προσευχόμαστε για τους Σέρβους αδελφούς μας που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Η Εκκλησία μας υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας για τη διαφύλαξη των ιερών στο Κοσσυφοπέδιο.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ