Ρωσία και Σερβία κινούνται από κοινού σε όλα τα επίπεδα ενόψει των σχεδίων ΗΠΑ/ΕΕ για την δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας και πλέον όλα αποφασίζονται στην Μόσχα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε αυτό το «σύνθημα» περί στενής συμμαχίας Σερβίας και Ρωσίας στη Μόσχα έπειτα από την συνάντηση με το Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι η Δύση πρέπει να αναγκάσει την Πρίστινα και τους ηγέτες της να σταματήσουν τις προκλήσεις και την συγκρουσιακή πολιτική που στοχεύει εναντίον του Βελιγραδίου αλλιώς θα βρουν απέναντι τους την Ρωσία.
«Μας φαίνεται ότι η Δύση προσπαθεί να αναγκάσει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να περάσει κάποιες προτάσεις που υπονομεύουν την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα ήταν μια άμεση παραβίαση του ψηφίσματος 1244, και θα κάνουμε τα πάντα κατά αυτού», τόνισε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορέσει να συνεισφέρει με την εξωτερική της πολιτική στη Σερβία. «Είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο οι δύο χώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Υπενθύμισε ότι ο Πούτιν μίλησε με τους επικεφαλής της ΕΕ την Πέμπτη.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε σήμερα ότι η Μόσχα επιμένει στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την Σερβία μέχρι τέλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Ντάτσιτς επιβεβαίωσε ότι Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συναντηθούν στο Πεκίνο στις 29 Απριλίου.
«Η Σερβία δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια της χωρίς την ρωσική βοήθεια» δήλωσε ο Ντάτσιτς. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Σερβία δεν προβαίνει σε καμία κίνηση χωρίς διαβουλεύσεις με τη Ρωσία.
«Θέλουμε να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις ώστε να ξεχάσουμε το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ντάτσιτς απευθυνόμενος ανοικτά σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική του Βελιγραδίου, ο Λαβρόφ τόνισε ότι σεβαστή απόφαση της Σερβίας να είναι από στρατιωτικής άποψης σε ουδέτερη κατάσταση, η οποία, κατά μία έννοια, συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, και εκτιμά τη συνεργασία της Σερβίας με την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, ένα στρατιωτικό συμμαχίας με επικεφαλής τη Ρωσία θα είναι για καλό σκοπό.
Σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε τους κινδύνους και τις πιέσεις που έρχονται, και για τους οποίους μίλησε ο πρόεδρος της χώρας, Α. Βούτσιτς, υπενθυμίζοντας πως οι Αλβανοί του Κοσόβου δρουν παράνομα και πάντα κατά των Σέρβων και της Σερβίας.
Όπως ανέφερε, οι πιέσεις από ξένες δυνάμεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα αυξηθούν, ενώ σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, η Σερβία θα βγει χαμένη. Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από το Κόσοβο βρίσκονται σε ισχύ – χωρίς πιθανότητα άρσης στο άμεσο μέλλον – ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βελιγράδι εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταποδώσει με οικονομικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας χθες βράδυ στη συνεδρίαση, σε διευρυμένη σύνθεση, της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ηγείται, εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση η οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.
Ρωσία και Σερβία λόγω των «πιέσεων» και της γενικότερης κατάστασης θα έρθουν ακόμα πιο κοντά, με το Βελιγράδι να λαμβάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα θέση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση σαφώς υπέρ της Μόσχας. Μια τέτοια εξέλιξη και η προοπτική πιθανής εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων Iskander-M με βεληνεκές 400 χλμ στην Σερβία, θα μεταβάλλουν άρδην την γεωπολιτική κατάσταση στην χώρα αυτή αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια.