Ενισχύεται και άλλο ο 6ος αμερικανικός στόλος με την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS ABRAHAM LINCOLN στη Μεσόγειο το οποίο, σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ, βρίσκεται στην Ελλάδα, (ίσως στην Σούδα), με δύο διττούς πιθανούς στόχους, τις ακτές της Λιβύης και την Τουρκία του Ερντογάν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν το «εξωφρενικό σενάριο» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS ABRAHAM LINCOLN που εισήλθε πρόσφατα μέσω του Γιβραλτάρ στη Μεσόγειο, να «κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα».
Έγκυρες πηγές αναφέρουν όμως ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πραγματικά απίθανο, διότι πρώτον η συνθήκη του Μοντρέ δεν το επιτρέπει, και δεύτερον, το αεροπλανοφόρο δεν είναι εύκολο να εισέλθει μέσω των Στενών του Βοσπόρου.
«Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός από το ίδιο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο (ικανό να μεταφέρει μέχρι και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-18), μαζί του ήρθε και η ισχυρότατη ομάδα μάχης με τα αντιτορπιλικά (USS Mason),«Nitze»(USS Nitze), το καταδρομικό USS Leyte Gulf, αποτελώντας πραγματικά μια πολύ ισχυρή μοίρα στη Μεσόγειο Θάλασσα, τότε θα έχουμε γεγονότα», αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Υποτίθεται ότι το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν», έχει κύριο καθήκον στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου διεξάγει και την πλειοψηφία των ταξιδιών του, αλλά αρχικά μετακινήθηκε στον Περσικό Κόλπο και τώρα εισήλθε στην Μεσόγειο Θάλασσα με «άγνωστη» στο ευρύ κοινό αποστολή.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του θα είναι διττός, Λιβύη-Τουρκία, κάνοντας παράλληλα «επίδειξη δύναμης» στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο ρωσικός στόλος, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Η Α.Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή πλέον εκτός ελέγχου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν ρωσικές πηγές.
Από την μία πλευρά ο Ερντογάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, και ετοιμάζεται να παραλάβει την πρώτη συστοιχία πυραύλων S-400, η οποία όμως θα απειλήσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όπου δραστηριοποιούνται αμερικανικές πολυεθνικές, Ισραηλινοί, Κύπριοι, Αιγύπτιοι κά.
Από την άλλη οι Ιρανοί ετοιμάζονται να κάνουν κατάληψη στο Λιμάνι της Λατάκειας δημιουργώντας άτυπα ναυτική βάση για τα πολεμικά πλοία της χώρας τους, απειλώντας το Ισραήλ μαζί με τους Τούρκους.
Τέλος ο στρατάρχης Khalifa Haftar, που ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, προελαύνει στην Τρίπολη, την οποία ελέγχει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ξεκινώντας έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου, ενώ οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν ταχύτατα από τη χώρα μεταφέροντας τα στρατεύματά τους σε ένα πιο ασφαλές μέρος, υποσχόμενοι όμως ότι θα επιστρέψουν.
«Θα αξιολογήσουμε τη δυνατότητα επιστροφής και επανάληψης της παρουσίας μας, ανάλογα με τις περιστάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή.
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μιχαήλ Πομπέο δήλωσε: «Ο Haftar πρέπει να σταματήσει πάση θυσία».
Ο τρόπος με τον οποίο οι Αμερικανοί μπορούν να «σταματήσουν» όμως τον Στρατάρχη και φίλο του Πούτιν θα μπορούσε να έχει την μορφή της στρατιωτικής επέμβασης του 2011, αλλά τώρα στο παιχνίδι είναι ενεργά και οι Ρώσοι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για ένοπλη εισβολή στη Λιβύη και είναι έτοιμοι να την εφαρμόσουν στο εγγύς μέλλον.
Η στρατιωτική βοήθεια προς τον Χάφταρ, την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, ο οποίος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη σε όλη την επικράτειά του, αποτελεί προοίμιο εξελίξεων αλά «Συρία».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πιθανότητα μιας αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στη Λιβύη είναι αρκετά υψηλή και το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, που είναι στην ακτή της Ελλάδας, μπορεί να μετακινηθεί ξαφνικά στη Μεσόγειο κοντά στην Τρίπολη.
Την ίδια στιγμή τα προβλήματα «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια για τις ΗΠΑ σε Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο και Ισραήλ και όλα απαιτούν άμεσες λύσεις.
Επίσης και η Κίνα, η οποία έχει μεγάλη συναλλαγή αγαθών με τη Λιβύη, παρακολουθεί επίσης πολύ στενά την κατάσταση, αλλά δεν παρεμβαίνει προς το παρόν.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στην περιοχή μας, και ειδικά στην Λιβύη.