Ξεσπάει η ρωσική οργή στην Ελλάδα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο η ρωσική πρεσβεία κατηγόρησε ανοικτά για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας εκ μέρους των ΗΠΑ.
Στην ουσία βρίσκεται σε εξέλιξη ένας "πόλεμος" ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις για την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, και στη μέση της διαμάχης βρέθηκε η χώρα μας. Με τη Μόσχα να επιδιώκει διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας με την Αθήνα και την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να στρέφεται στις ΗΠΑ, αναμένεται να κλιμακωθεί ο διπλωματικός "πόλεμος" ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία.
Είναι προφανές πως η ρωσική πρεσβεία δεν δρα αυτόνομα, αλλά με ακολουθεί την κατεύθυνση του Κρεμλίνου, ενώ το ρωσικό ενδιαφέρον για τη χώρας παραμένει ξεκάθαρο.
Ιδιαίτερα ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Ρωσία από τα όσα δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στην Αθήνα. Ο αμερικανός Γερουσιαστής που συνυπογράφει τον νόμο που «παγώνει» τα F-35 για την Τουρκία αν αυτή αποκτήσει του S-400 από την Ρωσία, έκανε αναφορές και στις κινήσεις της Ρωσίας τις οποίες χαρακτήρισε λίγο πολύ ως άκρως επιθετικές.
Η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα με ανάρτησή της στο twitter κάνει λόγο για υποδείξεις του αμερικανού γερουσιαστή προς την Ελλάδα ως προς το ποιοί πρέπει να είναι οι φίλοι της.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αμερικανοί γερουσιαστές πάλι δίνουν σε άλλους μαθήματα ηθικής, αυτή τη φορά με θέμα: «Με ποιες χώρες να κάνεις φιλία και με ποιες όχι».
Δεν είναι ακριβώς αυτό η ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας;
Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να μην αποκτήσει η Τουρκία σύγχρονα μέσα αεράμυνας, αλλά να τα πάρει η Άγκυρα από την Αμερική (Patriot, F-35). Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παρά κινήσεις εντυπωσιασμού.
Η Ρωσία, παρά τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραμένει ανοιχτή στη διεύρυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Η πώληση στην Τουρκία των S-400 δεν στρέφεται εναντίον τρίτων.
Οι ρωσικές θέσεις για την περιοχή παραμένουν αμετάβλητες: υπέρ του Διεθνούς Δικαίου & κατά των ενεργειών που προκαλούν ένταση. Τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, θεωρεί θεμελιώδους σημασίας για επίλυση κάθε είδους διαφοράς».
https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1121345397786595328
https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1121345403218223104
https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1121345404841406465