Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτή την στιγμή, συμπίμπτουν με αυτά του Ελληνισμού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δώσουμε όλα στις ΗΠΑ.
Χρειάζεται μία σοβαρή στρατηγική, όπου ταυτόχρονα θα έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία. Θα ήταν τεράστιο λάθος να αποκλείσουμε την Μόσχα και να μαντρωθούμε μόνο στην συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Σίγουρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό η Αθήνα πρέπει να το εκμεταλλευθεί και οφείλει να κερδίσει. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται.
Η συμμαχία μας αναπτύσσεται, σφυρηλατείται και όλα δείχνουν πως μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, δημιουργείται ένας άξονας, που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής.
Οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεχτικές και η χώρα μας πρέπει να κερδίσει ακόμα περισσότερα στο γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στην περιοχή μας.
HXHΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ
Σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα για τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιέχεται στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στη συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακοινωθέν θα σημειώνεται συναφώς ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες απειλές διατυπώνονται από τρίτες χώρες, μήνυμα που αφορά ευθέως στην Άγκυρα.
Δηλαδή το μήνυμα που περνάει είναι ξεκάθαρο εμμέσως: «Θα προστατεύσουμε την Κύπρο έναντι της Τουρκίας.»
Είναι σαφές πως η υιοθέτηση της διατύπωσης αυτής στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου διευκολύνθηκε σημαντικά και από την ένταση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο γίνονται πολλές κινήσεις, οι οποίες αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια με την εμπλοκή πολλών χωρών. Η Γαλλία θα προχωρήσει στην κατασκευή, μέσω κρατικής εταιρείας, ναυστάθμου στο Μαρί.
Την ίδια ώρα, το Παρίσι, όπως και το Βερολίνο, θέλουν να εμπλέξουν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, PESCO, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ασφάλειας στα πλαίσια της Ε.Ε.. Αυτό θα γίνει και για οικονομικούς λόγους (συνδρομή – κονδύλια από την PESCO) με δέλεαρ τη χρήση των υποδομών από κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Γερμανία, όπως αναφέρει το hellasjournal που επίσης καλοβλέπει PESCO, θα στείλει σύντομα ειδικούς για να εξετάσουν τις υποδομές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικούς και εξέτασαν τις δυνατότητες χρήσης των κυπριακών αεροδρομίων.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ;
Η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και η ατζέντα εκείνης της συνάντησης είναι το highlight των ενεργειακών και περιφερειακών διπλωματικών εξελίξεων στο ημερολόγιο της ερχόμενης βδομάδας.
Την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ εκείνο που θα επιχειρηθεί είναι να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα η οποία παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο επιχειρεί να αποτρέψει τους κοινούς πλέον σχεδιασμούς των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για ανάπτυξη των φυσικών πόρων που ανακαλύφθηκαν.
Όπως εξηγήθηκε από αρμόδιες πηγές, στόχος δεν είναι να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τέταρτο μέρος στην τριμερή. Πρόκειται για μια ad-hoc συμμετοχή που αφορά τα θέματα ενέργειας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου αποκλειστικά. Ούτως ή άλλως, τα μέρη δεν θα ήθελαν να έβλεπαν τους Αμερικανούς να καθορίζουν την ευρύτερη ατζέντα της συνεργασίας αυτής.
Η συμβολή τους όμως στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας, διασφαλίζει πως τώρα που φτάνει η ώρα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων, θα γίνει ξεκάθαρο προς όλους ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποδεχτεί από τρίτα κράτη να θέσουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, αναφέρει το alphanewslive.
Συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτή θα συμμετέχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν Χριστοδουλίδης-Πομπέο τον Νοέμβριο του 2018 και περιελάμβανε τους τομείς συνεργασίας για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Λευκωσίας. Μεταξύ άλλων σε αυτούς τους τομείς ήταν η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια.
Επιπλέον θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων, καθώς επίσης και η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια της νέας Αμερικανίδας Πρέσβειρας στην Κύπρο, Τζούντι Γκάρμπερ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συναντήσει και συζήτησαν το περιεχόμενο της δήλωσης προθέσεων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί περί τα τέλη Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.