Προβληματισμό και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη μετατροπή κακουργημάτων (κατασκευή και κατοχή μολότοφ) σε πλημμελήματα, την αλλαγή του πλαισίου της ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και την οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπειτα και από τα σχετικά δημοσιεύματα, οι προτεινόμενες αυτές διατάξεις βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης και πιθανώς ανασύνταξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, οι δύο νέοι κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) «συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης».
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Μια διάταξη που τιμωρούσε με κάθειρξη πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις με ξένη κυβέρνηση, όπως στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταργείται στον νέο Ποινικό Κώδικα.
«Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι θέλουν να αποφύγουν την φυλακή, ξεκάθαρες καταστάσεις!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ
Απίστευτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Βόρειας Μακεδονίας, περί κατηγορίας πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλούν ελληνικά.
Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι δέχθηκε προβοκατόρικη ερώτηση από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία τον ρώτησε: «Μπορείτε να μου πείτε αν οι Μακεδόνες του Αιγαίου μιλούν Μακεδονικά;».
«Υπάρχει ορισμένη κατηγορία πολιτών στην Ελλάδα που δεν μιλάει ελληνικά, μιλάει άλλη γλώσσα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας. «Ομως, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουμε τι γλώσσα μιλάει ο καθένας. Αυτό θα είναι ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας», συμπλήρωσε.
Με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί και ο Νικολά Ντιμιτρόφ σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει. Οταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα του νιώθει πως υπάρχει «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα- στον απόηχο του προκλητικού δημοσιεύματος του ΒBC που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις- ο Ντιμιτρόφ είχε απαντήσει «Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».
Επιπλέον, όταν είχε ρωτηθεί αν η Βόρεια Μακεδονία θα στηρίξει κάποιους σε περίπτωση που ισχυριστούν ότι αποτελούν τέτοια μειονότητα και προσφύγουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα συμφωνήσαμε».