Βαλκάνια

Επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: «Έρχονται συγκρούσεις στα Βαλκάνια» - Τι σχεδιάζει η Δύση για Ελλάδα, Σκόπια & Αλβανία

"Πολεμικές ιαχές" ακούγονται ήδη άνω των ελληνικών Βόρειων συνόρων από την τεράστια σε έκταση κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας, την δεδομένη στιγμή που η περιοχή θα αποτελέσει κύριο κόμβο διανομής του ισραηλινού, ελληνικού και κυπριακού  φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Curtis M. Scaparrotti κρούει καταρχήν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για «πολύ εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια», ενεργοποιώντας μέσα στα σχέδια αυτά φυσικά και την Ελλάδα, ειδικά το λιμάνι της Θεσ/νικης  για όσα φανερά ή μυστικά  διαδραματίζονται σε περιοχές άνω των βόρειων ελληνικών συνόρων μας.

«Η κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια είναι πολύ εύθραυστη και οι βαλκανικές χώρες είναι οι κύριοι στόχοι μιας κακοήθους επιρροής της Ρωσίας», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Curtis Μ Scaparrotti, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ.

Βέβαια ξέχασε να μας πει πως για την κατάσταση δεν φταίει η Ρωσία, αλλά διάφορες δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι διαδηλώσεις σε Αλβανία  και Μαυροβούνιο, η υπόγεια δράση του VMRO κατά του Ζάεφ έχουν προκαλέσει την προσοχή των αμερικανικών υπηρεσιών, για πιθανή λέμε παρέμβαση της Ρωσίας, όπως είχε καταγγείλει στα Τίρανα Αλβανός υπουργός εσωτερικών μάλιστα.   

Ο Scaparrotti, ο οποίος είναι και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αποκάλεσε τα Βαλκάνια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ μίλησε με τους γερουσιαστές για τις συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας σχετικά με την ομαλοποίηση της καταστάσεως και την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης λύσης  και για τις δύο χώρες, εκκρεμεί επί του παρόντος.

"Η Ρωσία τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις χώρες των Βαλκανίων στην πορεία τους προς την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση», δήλωσε ο στρατηγός  Scaparrotti, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχου κράτους, και μέσα από μια  πολιτική, στρατιωτική, οικονομική προσπάθεια θέλει να  σώσει επιπτώσεις διείσδυσης της  δύσης και στη Σερβία.

«Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), η οποία περιλαμβάνει περίπου 3.500 στρατιώτες από κράτη-μέλη της συμμαχίας  και άλλες χώρες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Scaparrotti.

Ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός μίλησε και για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τονίζοντας "ότι η χώρα συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της Δημοκρατίας Σέρπσκα η οποία επηρεάζεται από τη Ρωσία".

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός  δήλωσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ρωσίας είναι ανταγωνιστική ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, διότι η Μόσχα τους «βλέπει» ως κύριες απειλές για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της.

«Η Μόσχα προτίθεται να επεκτείνει την επιρροή της στις περιφερειακές της χώρες, θέλοντας  να υποσκάψει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και να παραβιάσει τους κανόνες στους οποίους βασίζεται το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Scaparrotti.

Όλα αυτά όμως φέρνουν αμερικανικές δυνάμεις στην χώρα μας,  διότι αυξήθηκε κατακόρυφα η γεωστρατηγική της Ελλάδος στα σχέδια του ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε εμμέσως για ρωσική δραστηριότητα εντός Ελλάδος.

Τονίζουμε ότι χθες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης βρέθηκε  ο Αμερικανός πρέσβης  Τζ. Πάιατ μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ  Σωτήρη Θεοφάνη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στις δηλώσεις του επεσήμανε πως ήταν πολύ θετική εκτίμηση των Αμερικανών στρατιωτών σχετικά με την εμπειρία τους αυτό τον χειμώνα στο Στεφανοβίκειο.

«Είχαν μοναδικές ευκαιρίες να γυμναστούν, να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη γεωγραφικότητα που έχει η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Πάγιατ.

«Επίσης εκτιμώ κάτι που τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας ότι ο συνεταιρισμός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων μας στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει την δέσμευση της Ελλάδας στη συμμαχία αλλά και τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα», ανέφερε.

"Ενδιαφερόμαστε στην επιτυχία και τη ζωτικότητα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης γιατί αυτό συνδέεται με το ενδιαφέρον μας και στην επιτυχία και ζωτικότητα της βόρειας Ελλάδας και των περιοχών της Μακεδονίας" σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Υπενθυμίζουμε επίσης σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας, ότι υπάρχει ήδη ένταση  την περιοχή του Κοσόβου από τις κινήσεις Αμερικανών και Βρετανών που έχουν εξοργίσει τους Ρώσους, όσο και τους Σέρβους για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για την αποστολή κροατικής μονάδας σε αμερικανική βάση εντός του Κοσόβου, ξυπνώντας άγριες μνήμες γιουγκοσλαβικού εμφυλίου. 

 Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι η 30η μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού (HRVCON) συμμετέχει στην επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης του ΝΑΤΟ στην αμερικανική βάση Bondsteel στο Κόσοβο.

Ο διοικητής του 30ου κροατικού σώματος που ανήκει ο μονάδα, Στρατηγός Σβέπαπ Στέπικο, δήλωσε ότι οι στρατιώτες του είναι καλά προετοιμασμένοι, έμπειροι και έτοιμοι για όλες τις αποστολές.

Σκοπός των ΗΠΑ η πρόκληση κατά της Μόσχας, η οποία, ως γνωστό, διατηρεί «συμβούλους» στην Νότια Σερβία, εντός περιοχών του Πρέσεβο και του Μουγιάνοβατς όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.

Το ερώτημα εδώ είναι το αν η Ρωσία θα κινηθεί στο Βόρειο Κόσοβο όπως κινήθηκε τότε το 1999 με μονάδες αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Πρίστινα, φέρνοντας τις ΗΠΑ σε άσχημη θέση.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το σενάριο ρωσικής παρέμβασης στο Β.Κόσοβο από ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις (Η Ρωσία είναι χώρα που εγγυήθηκε το 1999 την συμφωνία για το Κόσοβο στον ΟΗΕ) σε οποιαδήποτε πρόκληση των Κοσοβάρων, θεωρείται κάτι πολύ εφικτό και υπακούει στην λογική Πούτιν για ορισμένα «καυτά ζητήματα», όπως η Κριμαία για παράδειγμα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογία 0

Σάλος με εφαρμογή που παρακολουθεί τους χρήστες μέσω της κάμερας στα τηλέφωνά τους - Διαγράψτε την κατευθείαν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το spyware μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαφών, μηνυμάτων,...