Κύπρος

Επιθετικές κινήσεις από την Άγκυρα στην Κύπρο: Τούρκοι στρατιώτες εγκλώβισαν Ε/κ - Απόπειρα προσάρτησης εδαφών από κατοχικές δυνάμεις

Η κατοχική δύναμη συνεχίζει την τακτική των εντάσεων και των προσπαθειών για την επιβολή νέων τετελεσμένων και επί του εδάφους. Έγινε γνωστό ότι οι κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή των Στροβιλιών. Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν και απέκλεισαν με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες την περιοχή στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες σε τρεις κατοικίες οι οποίες βρίσκονται στη νεκρή ζώνη.

Οι κατοχικές δυνάμεις απαιτούσαν επίδειξη ταυτοτήτων ή διαβατηρίων και δημιουργούσαν προβλήματα στην ομαλή διαβίωση των οικογενειών. Οι Ελληνοκύπριοι παρεμποδίζονταν συστηματικά στην ελεύθερη διακίνησή τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει από την πρώτη στιγμή σε διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Στόχος, να υποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι κατοχικές δυνάμεις προβαίνουν από το 2000 και εντεύθεν σε ενέργειες στην περιοχή με στόχο την αρπαγή νέων εδαφών. Επί τούτου τοποθετείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες, στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό, όμως, ως φαίνεται δεν είναι αρκετό.

Γι’ αυτό και θεωρούμε πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσουν πιο αποφασιστικά και να απαιτήσουν από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν θεωρούμε πως είναι τυχαίο που η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες σε αυτή τη χρονική φάση.

Είναι ενέργειες επί του εδάφους, που γίνονται παράλληλα με εκείνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούν σχεδιασμό- αντίδραση της Άγκυρας ενόψει ανακοινώσεων για τα ενεργειακά και τις διεργασίες για το Κυπριακό ( πήγαινε-έλα της κ. Τζέιν Χολ Λουτ και η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου).

Όλες αυτές οι ενέργειες επί του εδάφους γίνονται ενώ η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιμένουν στην αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι προφανές πως η συμπεριφορά αυτή, της τουρκικής πλευράς, ενισχύει την άποψη περί της αναγκαιότητας παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Μπορεί κανείς να υποθέσει πώς θα συμπεριφέρεται η Τουρκία σε περίπτωση απόσυρσης της Δύναμης.

Οι Τούρκοι επενδύουν στη στρατιωτική ισχύει και επιχειρούν να πιέσουν την Λευκωσία, με απειλές και προκλήσεις, κατά κύριο λόγο στην κυπριακή ΑΟΖ. Απειλούν ότι θα πραγματοποιήσουν γεωλογικές έρευνες, αλλά και γεωτρησεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι προφανώς και καλλιεργούν τον φόβο, ώστε να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Είναι σαφές πως με τέτοιες συμπεριφορές, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν γέφυρες συνεννόησης. Είναι πρόδηλο πως για να χορέψει κάποιος ταγκό χρειάζονται δύο. Η Τουρκία προτιμά τους ανατολίτικους χορούς. Θεωρούμε πως τόσο οι προκλήσεις στην ΑΟΖ όσο και η προώθηση δυνάμεων στα Στροβίλια αποτελούν κινήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαφορετικά θα επιβληθούν νέα τετελεσμένα. Υπάρχουν τρόποι να δοθούν απαντήσεις, που εάν είναι αποτελεσματικοί θα προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα. Αυτό δεν σημαίνει πόλεμο ή θερμό επεισόδιο. Υπάρχουν πολιτικά εργαλεία που προκαλούν πολύ περισσότερο κόστος ή διαμορφώνουν πιέσεις. Χρειάζεται, όμως, πολιτική απόφαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ