Εργολαβικά όπως φαίνεται έχουν αναλάβει Κροάτες και Αλβανοί να εκτελέσουν σχέδιο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας με σκοπό την ενσωμάτωση του Πρέσεβο (Νότια Σερβία) στο Κόσοβο χωρίς να είναι σίγουρο το ίδιο για το Β.Κόσοβο.
Υλοποιώντας αυτό που εδώ και καιρό ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι περί πιθανής αλλαγής συνόρων στην περιοχή μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ήταν όπως φαίνεται το έναυσμα γενικότερου σχεδίου στην περιοχή μας.
Για το θέμα αυτό ο Σέρβος ΥΠΑΜ A. Vulin εκτιμά ότι ο «οχετός» κατηγοριών στα κροατικά μέσα ενημέρωσης κατά της χώρας του, οδηγούν σε σκέψεις για σχέδιο αναταραχής και συγκρούσεων ακόμα και μέσα στην ίδια την Σερβία.
«Οι υστερικές επιθέσεις των Κροατικών ΜΜΕ κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν προκαλούνται από κάτι που έχει πει ή έχει κάνει ο Βούτσιτς, αλλά αφορούν θυμό, γιατί η Σερβία έχει εμπορικό πλεόνασμα με την Κροατία, ενώ ο σερβικός στρατός εξοπλίζεται από την Ρωσία με νέα σύγχρονα όπλα, αναπτύσσεται και ενισχύεται συνεχώς», δήλωσε ο Vulin σε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Την ίδια στιγμή, η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», σε ένα άρθρο της αφιερωμένο στο Κοσσυφοπέδιο και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι είναι υπέρ της αλλαγής συνόρων.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ουσιαστικά μας προειδοποιεί για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κινείται σε αυτήν την λογική που είναι λίαν επικίνδυνη για πολλές χώρες της περιοχής στις οποίες υπάρχουν μειονότητες.
Με την ίδια λογική και άλλες περιοχές στις οποίες υπάρχουν ή "κατασκευάζονται" ενδεχομένως μειονότητες θα ζητούσαν την υλοποίηση σχεδίου "αλλαγής συνόρων", χωρίζοντας τα Βαλκάνια σε μικρά κομμάτια.
Η ανταλλαγή εδαφών υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει ότι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα δοθεί στη Σερβία και η κοιλάδα του Preshevο στο Κοσσυφοπέδιο.
Μέχρι το 2018, μια τέτοια ανταλλαγή ήταν πάντα κάτι αδιανόητο για την ΕΕ. Όμως, από πέρυσι, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Federica Mogherini και ο Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Johannes Hahn έχουν κάνει στροφή 180ο για αυτό το θέμα.
Η "Der Standard" γράφει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα άφησε εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουσάτι εξαιτίας της αντίθεσής του στην εδαφική ανταλλαγή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
«Γιατί ο Ράμα όμως ήθελε να διορίσει στη θέση του έναν 26χρονο, Κοσοβάρο πολιτικό τον Γάντα Τσακάι, του οποίου ο διορισμός εμποδίστηκε από τον πρόεδρο Ίλιρ Μέτα;
Επίσημα ο Ράμα έχει αναλάβει τώρα τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ, αλλά έχει αναθέσει όλες τις αρμοδιότητες στον αναπληρωτή του», γράφει η εφημερίδα.
Ο αναλυτής και ειδικός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη Florian Bieber από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς, αναφέρει ότι η αντικατάσταση του Μπουσάτι ήταν εκπληκτική και ταυτόχρονα αινιγματική, επειδή ο ίδιος είχε αποκτήσει τον διεθνή σεβασμό ισορροπώντας την εικόνα του ανεπαρκή και εκρηκτικού Ε. Ράμα.
Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας φαίνεται να είναι ένα αναπόφευκτο σχέδιο, μολονότι σε αυτό αντιτίθενται τα περισσότερα κόμματα και η κοινωνία των πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της Σερβίας Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Ν.Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, Corey Lewandowski, είναι ο ιθύνων νους ο οποίος έχει σχέδια για την διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.
Επόμενος στόχος του Lewandowski που είναι μέλος των επιχειρήσεων Twin Rocks στην Ουάσιγκτον, αφορούν την καταστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία θα δοκιμαστεί συθέμελα λόγω της αντίδρασης των Σερβοβόσνιων να δεχθούν την είσοδο στο ΝΑΤΟ σε μια χώρα «τεχνητή» στην οποία διαβιούν τρεις εθνικές οντότητες.
Αυτά τα σχέδια και πολλά άλλα που δεν έχουν έλθει στην επιφάνεια μας προειδοποιούν ότι η έκθεση της CIA περί πιθανής ανάφλεξης στα Βαλκάνια, είναι ένα υπαρκτό και λίαν επικίνδυνο, ακόμη και για την Ελλάδα, σενάριο.