Με τη Βουλή να έχει μετατραπεί σε φαρσοκωμωδία και την κυβέρνηση Τσίπρα να καταρρέει δημοσκοπικά, επικρατεί το απόλυτο χάος στο Μαξίμου. Στημένα "διαζύγια", χαλασμένα αυτοκίνητα, "κουραμπιέδες" και εξυπηρέτηση διεθνών συμφερόντων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, οικοδομούν τη σημερινή εικόνα της ελληνικής πολιτικής.
Η σταδιακή κατάρρευση της νεοκομμουνιστικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές έχει αρχίσει. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του "πνίγονται" στις Πρέσπες, αλλά αρνούνται να υπακούσουν στη θέληση του ελληνικού λαού! Είναι σίγουρο πάντως πως η "ημερομηνία λήξης" της κυβέρνησης είναι κοντά.
Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να υποκύπτει στις απειλές που εκτοξεύει το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Καμμένος τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού φέρνοντας αύριο Δευτέρα αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά του ως αρχηγός κόμματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Την ίδια στιγμή, μέσα σε όλο αυτό το τοξικό κλίμα, η κυβέρνηση η οποία βλέπει να καταρρέει δημοσκοπικά, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία μήπως και ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γι΄ αυτήν από τους πολίτες.
Τα στοιχεία όμως από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνουν ξεκάθαρα ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι και μάλιστα όσο κυλάει ο καιρός η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ακόμα περισσότερο.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου ποσοστό 37,2%, έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» να έχει ανοίξει στο 12,1% και να παραμένει σε σταθερά διψήφιο αριθμό.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός με 45% θετικές γνώμες (ο κ. Τσίπρας είναι πέμπτος με 30%) και προηγείται σταθερά ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 30% έναντι 19% του κ. Τσίπρα.
Σάλος για τις θεσμικές ακροβασίες
Δύο ημέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις θεσμικές ακροβασίες που αναμένεται να γίνουν αύριο στη Βουλή με στόχο τη διάσωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειών από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίες ευτελίζουν τους θεσμούς και το ίδιο το κοινοβούλιο.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος με το … χαλασμένο αυτοκίνητο, πείστηκε από τα παρακάλια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκειμένου να καθυστερήσει 4 με 5 ημέρες την παράδοσή της έδρας του.
Επισήμως η καθυστέρηση θα υπάρξει προκειμένου να ψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και για τα προνόμια των αρχηγών κομμάτων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση – κουρελού των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων ανεξάρτητων βλέπει να εξελίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου η οποία έσπασε σήμερα για δεύτερη φορά το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΣΚΑΪ, «απασφάλισε» εκ νέου εξαπολύοντας σοβαρές καταγγελίες κατά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, όπως αναφέρεται στο Lykavitos.
Αρχικά η κ. Μεγαλοοικονόμου – η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει προαναγγείλει τη δημιουργία κόμματος – ανέφερε ότι θα παραδώσει την έδρα της αφού ξεμπροστιάσει τον κ. Λεβέντη στη Βουλή, αλλά στη συνέχεια αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ προς το τέλος της εκπομπής στην οποία φιλοξενήθηκε , φώναζε «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι λεβεντιά, όλοι οι άλλοι είναι κουραμπιέδες»!
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Στην Αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει έως το Φθινόπωρο και θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ένα από τα σενάρια – όπως παραδέχονται στο παρασκήνιο ακόμη και κυβερνητικά στελέχη – είναι να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο. Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να περιμένει να δει που θα φτάσει η «ψαλίδα» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και μετά – εάν δει ότι η διαφορά είναι διαχειρίσιμη – τότε πιθανότατα να προκηρύξει εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού.
Το τρίτο σενάριο – το οποίο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες – είναι να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας ελπίζοντας ότι θα έχει αλλάξει η στάση των πολιτών