Ολική είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οργή των Ελλήνων για την πρωτοφανή προδοσία είναι ανεξέλεγκτη και αυτό επηρεάζει άμεσα το κυβερνών κόμμα.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και τα επεισόδια, ο Τσίπρας επιμένει σε εκλογές το Φθινόπωρο, και επικεντρώνεται σε παροχές και φιλολαϊκά μέτρα, σε μια προσπάθεια να δωροδοκήσει τον ελληνικό λαό και να κερδίσει χαμένο έδαφος μετά από την ψήφιση της Συμφωνίας.
Τα "δώρα" αυτά έρχονται και ως αντάλλαγμα από τη Δύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέσω της οποίας "σπρώχνεται" με συνοπτικές διαδικασίες, η ένταξη της πΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Στην αλλαγή ατζέντας και στο «δόγμα δώστα όλα» επενδύει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου καθώς είναι πλέον αντιληπτό ότι οι Πρέσπες έχουν δημιουργήσει ένα έντονα αρνητικό κλίμα, κυρίως στη Βόρεια Ελλλάδα, που πολύ δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί.
Ουσιαστικά, με τη δεδομένη αντίθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στην Συμφωνία, όπως αυτή εκφράζεται τους τελευταίους μήνες μέσω των δημοσκοπήσεων, η δημόσια συζήτηση γύρω από την κύρωσή της κινδυνεύει να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.
Έγινε αντιληπτό από τους στενούς συνεργάτες του κ.Τσίπρα ότι η διατήρηση του ζητήματος του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ουδόλως συμφέρει τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μειώσει τη ψαλίδα που τον χωρίζει από την ΝΔ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή και όπως δημοσιεύει το Liberal.gr, ένα στοιχείο που καταγράφηκε σε όλες τις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμο, καθώς όσο πλησίαζε η μέρα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, τόσο μεγάλωνε στις έρευνες ο αριθμός των ερωτώμενων που δήλωναν αντίθετοι στην συμφωνία με αντίστοιχη μείωση όσων δήλωναν θετικοί.
Με αυτό το δεδομένο, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει με αγωνία το νέο κύμα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, θέλοντας να διαπιστώσει την επίδραση που είχε τελικά στην κοινωνία η διαδικασία της κύρωσης.
Σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις τάσεις που καταγράφονται στις έρευνες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ελληνική βουλή αναμφίβολα θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στη δημοσκοπική εικόνα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία την περίοδο αυτή δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση.
Στροφή στα φιλολαϊκά μέτρα κάνει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ξορκίζει τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο, διαμηνύοντας εξάντληση της Συνταγματικής θητείας και κάλπες το φθινόπωρο του 2019.
Επικοινωνιακή επίθεση, παροχές
Διόλου τυχαίο το νέο προσκλητήριο για τη συγκρότηση "προοδευτικού μετώπου" , μιλώντας, χθες, σε εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή τον απολογισμό του έργου του στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά ο κίνδυνος, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της "ακροδεξιάς" να πάρουν σημαντικό προβάδισμα.
Η επόμενη ημέρα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα ίσως αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τη συγκρότηση μίας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Αν και οι Πρέσπες εξαέρωσαν τρία κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ “αντέχει”, ο πρωθυπουργός καλείται να κυβερνήσει με ένα προβληματικό σχήμα, η σύνθεση του οποίου προέκυψε από προθύμους διαφορετικών ιδεολογικών χώρων και στοχεύσεων.
Αυτό το δεδομένο ίσως αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να μην” οδηγήσει” το κυβερνητικό όχημα μέχρι το τέλος της διαδρομής, αλλά όταν κρίνει πως τα καύσιμα τελειώνουν.
Πάντως, η αλλαγή ατζέντας και απομάκρυνση όσο γίνεται από το Μακεδονικό αποτελεί προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι η κουβέντα για τις Πρέσπες επισκίασαν την κυβερνητική ρητορική περί αλλαγής σελίδας μετά το Μνημόνιο και της επιστροφής στην κανονικότητα.
Με το βλεμμα στα “θετικά μέτρα” και τις παροχές το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό ντελίριο μέχρι οι προσπάθειες να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις, όπου και αναμένεται να κρίνουν το χρόνο των εκλογών.
Τα ταξίδια και οι συναντήσεις
Βαρύνουσας σημασίας για την κυβέρνηση είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα στις 6 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα ο Τσίπρας θα πάει στη Λευκωσία για τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου θα γίνουν συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους.
Ενδεχομένως να υπάρξει και μια υπερατλαντική έκπληξη με συνάντηση με κορυφαίο υπουργό των ΗΠΑ, ίσως και με τον ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο.
Βεβαίως, η μεγάλη μάχη θα γίνει στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της δύσκολες υποθέσεις εκτός από μία. Την πορεία της οικονομίας και πόσο η έξοδος στις αγορές θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη χώρα.