Κυβέρνηση

Ρεσιτάλ εθνομηδενισμού από τον Τσίπρα: «Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών!» - «Ακροδεξιοί όσοι διαμαρτύρονται» - Αποθέωσε Ζάεφ

Ρεσιτάλ εθνομηδενισμού σήμερα από τον Α. Τσίπρα. Σε μία ομιλία ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όλους όσοι υπερασπίζονται την Μακεδονία, ενώ δήλωσε υπερήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η χώρα από σήμερα μπαίνει σε ένα τέλμα. Σε επικίνδυνο τέλμα θα λέγαμε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Παρασκηνιακά παίζεται ένα ύπουλο παιχνίδι, το οποίο θα επηρεάσει στο μέλλον τις ζωές όλων μας.

Το Μακεδονικό δεν είναι μία απλή υπόθεση. Οι Σκοπιανοί θα διεκδικήσουν και άλλα πράγματα από την Ελλάδα.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα θέσουν ζήτημα «Μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα;

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στο άμεσο μέλλον, οι απόγονοι των ηττημένων του εμφυλίου, που διέφυγαν στα Σκόπια και είναι σήμερα σε κομβικές θέσεις, δεν θα ζητήσουν αποζημιώσεις, ή διεκδικήσεις περιουσίων;

Όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται ο Τσίπρας, όπου μαζί με τον Π. Καμμένο, που αβάνταρε δια της σιωπής, οδήγησαν την Ελλάδα στο τέλμα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Προσκλητήριο προς την κεντροαριστερά για συσπείρωση σε αντιδεξιό μέτωπο ενόψει των εκλογών απηύθυνε από την εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας μάλιστα, σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Και θέλω γι αυτό να συγχαρώ και από αυτό το βήμα, το φίλο Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας. Γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους που οργάνωσε το VMRO, o εταίρος της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, για να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια. Και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα στον ελληνικό λαό αλλά και ειδικότερα σε κάθε υγιώς και ελεύθερα σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη».

«Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική», είπε στη συνέχεια κλιμακώνοντας τα πυρά του. «Ορυμαγδός ψευδών ειδήσεων, κηρυγμάτων μίσους και επιθέσεις»

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως όσοι δημιούργησαν το εν λόγω σχέδιο, «οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους, ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών (…)».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί εκφοβισμού βουλευτών που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού».

Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε ότι η ο κ. Μητσοτάκης «εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο με αυτές τις πρακτικές, όπως επίσης και η ΝΔ», ενώ συνέχισε: «Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του κου Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία».

Προσκλητήριο εκλογικής συμπόρευσης με την κεντροαριστερά

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς την κεντροαριστερά για συσπείρωση ενόψει των εκλογών.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούμε κριτική για την αποτυχία και τις κοινωνικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. (…). Έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Κι όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός ευρέως μετώπου:

«Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής»

«Στις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας».

«Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας».

«Από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς», τόνισε ο πρωθυπουργός, και επεσήμανε πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να κρυφτεί κάποιος μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας».
«Καταλύτης οι Πρέσπες»

Η συμφωνία λειτουργεί ως καταλύτης για το πολιτικό σύστημα της χώρας, εκτίμησε αρχικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίλημμα που αντιμετώπισε το 2017 όταν ανέλαβε στη γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ: «Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες. Και πόσο δε μάλλον με μια νέα ηγεσία που ήθελε ρεαλιστική λύση, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση και νέες εθνικές ήττες».

«Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν, αλλά σχεδόν κανείς δεν εργάστηκε μετά τη σύναψη της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» το 1995. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας βεβαίωσε πως η κυβέρνηση έκανε το παν ώστε να «διασφαλιστεί η εθνική γραμμή», όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. «Τα καταφέραμε όπως αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που προχθές επιτυχώς ολοκληρώθηκε στην ΠΓΔ Μακεδονίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ΠΓΔΜ ώστε να συνομολογηθεί η συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Η γειτονική χώρα άλλαξε τη συνταγματική της ονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.
Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα. Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται επίσης ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανάμεσά στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης.

Ακόμη, οι πανεπιστημιακοί, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαρατζίδης, Σωτήρης Βαλντέν και ο πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σταθόπουλος

Την εκδήλωση οργανώνει «πρωτοβουλία πολιτών που τάσσεται υπέρ της ανάγκης επίλυσης του "Μακεδονικού"», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην εκδήλωση το «παρών» δίνουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...