Λίγο πριν τις 20:00 ξεκίνησε την συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την δημοσιογράφο, Έλλη Στάη.
Mε πρώτο ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη. Οπως είπε μάλιστα, η Συμφωνία αποτελεί πατριωτικό καθήκον και τη χαρακτήρισε ως το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Αθήνα. Εχει διχάσει, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Με το χέρι στην καρδιά, είναι η καλύτερο δυνατή Συμφωνία;
Δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί βαρίδι και στερεί από τη χώρα την δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο στο Βαλκάνια. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα μετά την ΄'εξοδο από τα μνημόνια είναι η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου στην περιοχή.
Εχουμε χρέος ν' αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας αυτής και της δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας στην περιοχή αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα και δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει τη συμφωνία υπό το πρίσμα του πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. Η συμφωνία είναι πατριωτικό μας καθήκον.
Έχετε την αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έβγαιμνε κάτι; Είναι μία ειλικρινής απάντηση αυτή που δίνω. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει συνδέσει το όνομα της οικογένειάς του με την επίλυση του μακεδονικού, να έχει αυτήν την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα το πολιτικό όφελος. Είναι μία διαρκής προσπάθεια να βρει λόγους διαφοροποίησης.
Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «μικροκομματικό όφελος».
Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά είναι η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά.
Με δεδομένο ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση και σε διάλογο αρχηγών...
Ενα χρόνο συζητάμε.
Πότε θα φέρετε στη βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κάποια στελέχη έχουν πει «άμεσα».
Πριν σας πω. Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ξέρει, και δεν ξέρει τα οφέλη. Ολοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, απέναντι στην Ιστορία. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν, αλλά όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους. Τα οφέλη για τη χώρα είναι εμφανή, αλλά η ζημία για τη χώρα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -όλοι θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία- αν μετά από όλα αυτά, που βγάζουν τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το σύνταγμά τους, αν εμείς επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ.Σαμαράς ή αν ο κ.Καμμένος έχει κάποια ζητήματα, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΖΑΕΦ
Με προκλητικό τόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, που επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη Μακεδονική ταυτότητα.
«Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, όταν ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση, που διεκόπη για πολλές ώρες, μετά την παραίτηση βουλευτή του κόμματός του.
Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ υπερθεμάτισε για τη «μακεδονική γλώσσα».
«Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», σημείωσε, καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συνταγματική τροποποίηση, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας» πρόσθεσε.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΖΑΕΦ
Πάντως, η τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο βουλευτής του κόμματός του και συντονιστής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τόμισλαβ Τούντεβ, παραιτηθηκε.
Η παραίτηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, ο βουλευτής θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαρρέει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Πάντως, παρά το κρύο δεκάδες πολίτες βρίσκονται έξω από τη βουλή των Σκοπίων και διαμαρτύρονται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το «παρών» έδωσε και ο ο επικεφαλής του VMRO Χριστιαν Μιτσκοσκι, ο οποίος έκανε και δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.
«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζαεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Μιτσκοσκι.