Του Μανώλη Κείου
Το είχαμε ξαναγράψει προ μηνών πως το Βατικανό τρίβει τα χέρια του με την διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την συντηρήσει.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει, λοιπόν, ξεχωριστές συνομιλίες με τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νεόφυτο στις 5 Μαΐου στη Σόφια.
Δεν φτάνει δηλαδή που Μόσχα και Φανάρι έρχονται ξεχωριστά σε επαφές με το Βατικανό, τώρα ο ποντίφικας διευρύνει το χάσμα μιλώντας ξεχωριστά και με τους Βούλγαρους οι οποίοι δεν έχουν πάρει επίσημη θέση στην κόντρα Οικουμενικού Πατριαρχείου-Ρωσικής Εκκλησίας για το ουκρανικό και οι οποίοι επίσης δεν έχουν καλές σχέσεις ούτε με τη μια ούτε με την άλλη πλευρά μιας και με το Φανάρι υπάρχει δεδομένη κόντρα, αλλά εσχάτως προέκυψε και με την Μόσχα μετά την τελευταία περσινή επίσκεψη Κύριλλου στη Βουλγαρία.
Ο ποντίφικας λοιπόν θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον αρχηγό της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Νεόφυτο στις 5 Μαΐου 2019 στη Σόφια στην έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στη Βουλγαρία.
Αυτό ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 23 Δεκεμβρίου από τον Μητροπολίτη Αντώνιο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Μετά από συνομιλίες στην έδρα της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πάπας θα επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάντερ Νέβσκι
Ο μητροπολίτης χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο ως "πολύ μετριοπαθή άνθρωπο, που τέθηκε σε πολύ περίπλοκη θέση. Είναι ανιδιοτελής και έχει κάνει βήματα έξω από το πρωτόκολλο και έχει παιδική απλότητα, που τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους Πάπες", είπε.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, το 2011, υπάρχουν περίπου 50.000 Ρωμαιοκαθολικοί στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των Βουλγάρων δηλώνει ότι είναι Ορθόδοξοι βέβαια.
Η επίσκεψη στη Βουλγαρία από τον Πάπα στις 5-7 Μαΐου 2019 θα λάβει χώρα όχι μόνο στην πρωτεύουσα Σόφια αλλά και στο Ρακόβσκι, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά, μια πόλη με μια σημαντικά μεγάλη Ρωμαιοκαθολική κοινότητα.
Η επίσκεψη δεν θα είναι η πρώτη Πάπα στη Βουλγαρία. Το 2002, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της 24ης Μαΐου, η οποία γιορτάζεται τόσο από τους Ρωμαιοκαθολικούς όσο και από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και είναι αργία στη Βουλγαρία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο τότε επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Μάξιμος χαιρέτησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β 'κατά την άφιξή του, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πως είχε την πρόθεση να μην το κάνει.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' λειτούργησε στη Φιλιππούπολη και τίμησε τρεις ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εκτελέστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας το 1952. Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πίστευε ότι υπήρχε βουλγαρική σύνδεση στην προσπάθεια του 1981 να τον δολοφονήσουν.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Μάιο του 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να συναντηθεί όχι μόνο με την εκκλησία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και με άλλες κοινότητες.
Πρόσφατα αξιοσημείωτα επεισόδια μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βατικανού περιλαμβάνουν μια διαμάχη τον Μάιο του 2017, όταν ο Πάπας δέχτηκε σε ακρόαση τον πρόεδρο Ρουμέν Ράντεβ, με αντιπροσωπεία αξιωματούχων αλλά χωρίς ορθόδοξο ή Ρωμαιοκαθολικό κλήρο να συνοδεύει τον αρχηγό του κράτους της Βουλγαρίας.
Το γραφείο του Προέδρου ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του Βατικανού, αλλά εκείνη την εποχή ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε ότι αυτό δεν «ανταποκρινόταν στην αλήθεια».
Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2017, ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Paolo Cortese εγκατέλειψε τη Βουλγαρία, αναφερόμενος στο Βατικανό, αφού έλαβε απειλές θανάτωσης για τη στέγαση προσφύγων σε παρεκκλήσι στη βόρεια βουλγαρική πόλη Belene. Λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας Paolo επέστρεψε στη Βουλγαρία.