Οπλικά συστήματα

Οργή Ουάσινγκτον κατά Άγκυρας - State Department: «Ενεργοποιούνται νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας» - Τελεσίγραφο για διακοπή κάθε συνεργασίας

Οι ΗΠΑ εκφράζουν εκ νέου την οργή τους κατά της Τουρκίας για την επικείμενη αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, εκδίδοντας τελεσίγραφο που ουσιαστικά προμηνύει τη διακοπή κάθε συνεργασίας μετάξύ των δύο κρατών.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, το State Department δημοσίευσε ανακοίνωση-προοίμιο νέων κυρώσεων στο αμυντικό εμπόριο κατά της Άγκυρας.

Η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να αποτέλεσε ένα βήμα για βελτίωση των διμερών σχέσεων, ωστόσο δεν είναι αρκετό. Η Τουρκία απειλείται με νέες κυρώσεις παρά τα όσα μετέδιδαν διάφορα ΜΜΕ.

Την αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην τουρκική επικράτεια.

Ο εκπρόσωπος του State Department δήλωσε με σαφήνεια ότι μία τέτοια κίνηση «θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας».

Το State Department δεν περιορίστηκε στην απειλή επιβολής κυρώσεων, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου να δηλώνει ότι «ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρο το φάσμα της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία σε αμυντικό επίπεδο».

Στην ίδια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί», υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Παρ’ όλα όμως αυτά, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι «οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την αντίρρηση τους σε μια σειρά από λόγους που σχετίζονται τόσο με ζητήματα διαλειτουργικότητας των ρωσικών S-400 με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα όσο και με τον φόβο για την μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμμαχική δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για την σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η ανακοίνωση του State Department επιβεβαιώνει όσα μεταδώσαμε από χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον «βράζει» με την Άγκυρα και τελειώνει τα τουρκικά F-35 με ακολουθία κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στο έδαφος της.

Θεωρεί την απόφαση για την αγορά των S-400 αντισυμμαχική ενέργεια και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του σχετικού και πολύ αυστηρού νόμου που ψηφίστηκε για τη Ρωσία και ειδικά για ρωσικές εταιρείες.

Μία εξ αυτών, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400, η Αλμάζ Άντεϊ. Ο νόμος προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις, μετά και την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, η υπόθεση των S-400 αποτελεί έναυσμα για νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...