Ακριβώς σε ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019, πρόκειται να αρχίσει η εγκατάσταση στην Τουρκία του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χαλουσί Ακάρ.
«Είμαστε σε φάση επιλογής του καταλληλότερου προσωπικού» δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ στην εφημερίδα Hurriyet.
Η διαφαινόμενη αμετάκλητη απόφαση της Άγκυρας για εγκατάσταση των S-400 αναμένεται να προκαλέσει νέες διπλωματικές τριβές με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν ακόμα εξομαλυνθεί παρά την τουρκική απόφαση απελευθέρωσης του πάστορα Μπράνσον.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επέμεινε δε ότι το τουρκοαμερικανικό πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ τα επόμενα αεροσκάφη του προγράμματος θα παραδοθούν τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 «στο εγγύς μέλλον».
Το Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία δανεισμού των S-400 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας, θα επιχειρούν δύο συστοιχίες S-400.
Αυτό σημαίνει απλά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ πλέον, με όλα τα ενδοχόμενα να είναι ανοιχτά πλέον.
Πολύ σίγουρος πάντως είναι ο Χ. Ακάρ. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσεις, πως όταν και εάν παραληφθούν οι S-400 στη Τουρκία, τότε τα F-35 τελειώνουν.
Λογικό εξάλλου. Δεν είναι δυνατόν η Αγκυρα να έχει και S-400 και F-35.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πώς έχει αποφασιστεί και που θα τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα και όπως λένε έγκυρες πληροφορίες τα δύο εξ αυτών θα «βλέπουν» Αιγαίο, κάτι που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα και την Αεροπορία της χώρας μας. Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πηγές αναφέρουν πως το ένα σύστημα S-400 θα τοποθετηθεί κοντά στα Στενά του Βοσπόρου και το άλλο στη Μαρμαρίδα.
Φαίνεται δηλαδή πώς Ρώσοι και Τούρκοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία πλέον στον έλεγχο των Στενών και βεβαίως στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, που διαφαίνεται άλλωστε εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση όσον αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από την Τουρκία και να προσαρμόσει τα σχέδια της. Η αλήθεια είναι πώς με τα οπλικά συστήματα που διαθέτει δεν έχει και πολλές επιλογές.
Δηλαδή η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται και εμείς αγκομαχούμε για την αναβάθμιση των F-16, η οποία είναι ναι μεν σωστή, αλλά πρέπει άμεσα να ανανεώσουμε το στρατιωτικό υλικό της χώρας, πριν είναι αργά.