Εξελίξεις μετά την ΠΓΔΜ έχουμε και στο Κοσσυφοπέδιο, το κοινοβούλιο του οποίου αποφάσισε με πλειοψηφία (ψήφους 101 εκ των 120 βουλευτών) να μετεξελίξει την Δύναμη Ασφαλείας του (KSF) σε τακτικό στρατό, κατά παράβαση του άρθρου 1244 του ΟΗΕ.
Η Σερβία ομιλεί καθαρά και ξάστερα για την απαρχή του σχεδίου δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας», με το οποίο θα τιναχθούν τα Βαλκάνια στον αέρα.
Την επιβεβαίωση αυτού του πάρα πολύ επικίνδυνου και για την Ελλάδα σεναρίου, μας την επιβεβαιώνει εμμέσως ο νυν Αλβανός υπουργός διασποράς Παντελής Μάικο, ο οποίος ομιλεί για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας από κοινού από αλβανικό και κοσοβάρικο στρατό.
Ο Παντελής Μάικο, χαιρέτισε την κατ 'αρχήν έγκριση των τριών νόμων για τη μετατροπή της Δύναμης ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό και τόνισε ότι η εθνική ασφάλεια Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου είναι αδιαχώριστη.
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Διασποράς στην κυβέρνηση της Αλβανίας, σε συνέντευξη του στο Kosovapress είπε ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου θα κάνει ισχυρότερη και την Αλβανία.
«Είναι μια μορφή από νομικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν οριστικά στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει το δικαίωμα να προμηθευτεί βαρέα όπλα, όπως αγοράζουν όλα τα έθνη, γιατί το Κοσσυφοπέδιο είναι μια χώρα που χτίζει την πολιτική ασφάλειας του μαζί με την χώρα μου.
Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι η εθνική ασφάλεια της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι αδιαχώριστες. Εάν το Κοσσυφοπέδιο κρυώνει ή έχει βήχα και αντίστροφα αυτό αφορά και εμάς», δήλωσε ο Μάικο.
Ο Μάικο σχολιάζοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, επειδή οι Σέρβοι έχουν δημιουργήσει μια πολύ σταθερή πολιτική και αποτελούν μέρος ενός παιχνιδιού που δεν αρχίζει και τελειώνει στο Βελιγράδι αλλά στην Μόσχα.
Άμεσα, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν έκανε λόγο για σκάνδαλο και απειλή για τη Σερβία, τους Σέρβους, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή.
Στο θέμα παρενέβη και ο Πρόεδρος του Λαϊκού σερβικού κόμματος, Βουκ Γέρεμιτς ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019.
Ο Γέρεμιτς δήλωσε ότι «η οριοθέτηση των συνόρων σημαίνει ότι από την άλλη πλευρά των συνόρων θα παραμείνει το 90 τοις εκατό του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου στους Αλβανούς, ενώ τα τμήματα της νότιας Σερβίας, την οποία οι Αλβανοί αποκαλούν την κοιλάδα του Πρέσεβο, περιέρχονται ολόκληρα σε αλβανική κυριαρχία.
«Όταν μιλώ όμως για την Μεγάλη Αλβανία, το εννοώ» πρόσθεσε ο Γέρεμιτς.
Ο πρώην Σέρβος υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Γέρεμιτς, τόνισε ότι η Σερβία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και νέα αλβανικά εδαφικά αιτήματα «εάν συμφωνήσει σήμερα να παραχωρήσει ειρηνικά εδάφη της».
«Ο Βούτσιτς το γνωρίζει αυτό, αλλά το όραμά του για τη Σερβία είναι ένας καταραμένος φράχτης», δηλώνει ο Γέρεμιτς, προσθέτοντας ότι" ο πρόεδρος της Σερβίας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ηθική και τη συνείδηση του".
Η KSF διέθετε δύναμη 2.000 ατόμων. Τα 200 εξ αυτών ήταν στη διάθεση των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και φέρουν ελαφρύ οπλισμό.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (Αιματοχυσία σε Σκόπια-Βαλκάνια βλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι: Προς κατάρρευση η Συμφωνία των Πρεσπών λόγω Μεγάλης Αλβανίας), αναφέραμε ότι αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια βλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το σχέδιο της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άμεσα απειλούνται και τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών.
Ρητορική με πολεμικές δηλώσεις επικρατεί τις τελευταίες, από ηγέτες των Βαλκανικών χωρών. Συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών, ΄΄διορθώσεις συνόρων΄΄ και συχνές αναφορές σε επικείμενο πόλεμο με αφορμή τα παραπάνω, αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν τα Βαλκάνια.
Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία – υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.
Οι ΗΠΑ όμως φαίνεται ότι δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ένα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται κυρίως από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων.
Δεν γνωρίζουμε πλέον αν τους συμφέρει το «ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ποιος Αλβανός δεν θα ήθελε ένωση με Αλβανία-Κόσοβο;
https://youtu.be/dzkjEW5nizE?t=1
https://youtu.be/BaDm4gOZH04?t=1