Η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητο το περιστατικό με την κατάρριψη του αεροσκάφους iL-20, αναφέρουν ειδικοί στην Μόσχα.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η μεταφορά α/α πυραύλων S-300-S-400 στα "χέρια" του Άσαντ για να αποφύγουν γενίκευση της σύγκρουσης, προκαλώντας παράλληλα "πανικό" σε Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε σήμερα, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποπτέραρχο Αμικάμ Νορκίν, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Στην ρωσική πρωτεύουσα εκτυλίσσεται ένα θρίλερ για την πραγματική στάση των Ισραηλινών, η οποία αξιολογήθηκε από ρωσικά ΜΜΕ, ως μια « καλοστημένη αμερικανική παγίδα» για ανάφλεξη στην Συρία αρχής γενομένης μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ για να παρέμβουν στην συνέχεια ως "σωτήρες" οι ΗΠΑ.
Πρόκειται σαφώς για μια απλή επανάληψη του περιστατικού με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 από τουρκικά F-16 το 2015.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Νορκίν παρουσίασε σε Ρώσους αξιωματούχους τα πορίσματα ισραηλινής έκθεσης σχετικά με το περιστατικό με το ρωσικό αεροσκάφος IL-20, το οποίο καταρρίφθηκε ενώ πετούσε κοντά στην Λαττάκεια.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Ισραήλ για το περιστατικό, υποδεικνύοντας ως παράνομη την συμπεριφορά των ισραηλινών αεροσκαφών, που χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος ως «ασπίδα» στα συριακά αντιπυραυλικά συστήματα.
Από το περιστατικό έχασαν την ζωή τους 15 Ρώσοι στρατιωτικοί.
Πηγές του DEBKAfile αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απάντησαν με επαγγελματικό τρόπο στην ατελείωτη ρωσική ανάκριση, ενώ φέρονται να έδιναν "διευκρινήσεις" όλη τη μέρα χθες, αλλά και την νύχτα.
Η απόφαση να αποσταλεί ο Ισραηλινός Α/ΓΕΑ στη Μόσχα επικρίθηκε έντονα από πολλούς κύκλους στο Ισραήλ.
Η πολιτική του Κρεμλίνου στις στρατιωτικές υποθέσεις και τις σχέσεις με το Ισραήλ δεν εξαρτάται από τον επικεφαλής της ρωσικής αεροπορίας, αλλά από την γραμμή που έχει δώσει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και σύντομα θα δείξει ποιος θα είναι ο άνεμος που φυσάει από τη Μόσχα σε σχέση με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι η ρωσική δυσφορία θα παρέλθει σύντομα και οι σχέσεις θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι ο Πούτιν είναι ένας εξαιρετικά στυγνός ρεαλιστής και εάν αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον του να κινηθεί ενάντια στο Ισραήλ, δεν θα διστάσει να το πράξει, τονίζει το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Πούτιν καλείται να αποφασίσει, είτε εμποδίζοντας πλήρως μελλοντικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, είτε περιορίζοντας τες αισθητά, ανάλογα με τα συμφέροντα του.
Αν επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να κτυπά ιρανικούς στόχους στο συριακό έδαφος θα αποτραπεί ο κίνδυνος να προκαλέσει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ σε δράση υπέρ του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι, Τραμπ και Νετανιάχου θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον τη στιγμή που η ισραηλινή αντιπροσωπεία έδινε εξηγήσεις σε Ρώσους αξιωματικούς στη Μόσχα.
Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι όντως το περιστατικό στην Συρία ήταν ένα καλοστημένο αμερικανικό σχέδιο για προκληθεί στην ουσία η αρχή ενός απευκταίου Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Συρία.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο Strategic Culture και ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, "οι πολύ βιαστικές ενέργειες του Ισραήλ στο πλαίσιο της πρόκλησης που προετοίμαζε η Δύση, μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματοποίηση του μεγαλύτερου φόβου του Τελ Αβίβ".
Την διακοπή των πτήσεων δηλαδή της ισραηλινής αεροπορίας στην συριακή επικράτεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών δυνάμεων που δρουν στο συριακό έδαφος.
Μόνο τους τελευταίους 18 μήνες, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 τέτοιες εναέριες επιχειρήσεις, οι οποίες παρεμπόδισαν σημαντικά την εδραίωση του Ιράν στο έδαφος της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά την κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Il-20, από την συριακή αεράμυνα, συνδέονταν άμεσα με την υποστήριξη του γαλλικού στόλου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό έμειναν σκόπιμα μακριά, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τα πάντα για το σχέδιο Ισραηλινών και Γάλλων, των οποίων η φρεγάτα υλοποίησε την κύρια πυραυλική επίθεση σε στόχους στη Λαττάκεια.
Από το περιστατικό αυτό όμως επωφελείται μόνο η Δύση.
Στην περίπτωση όμως που η Ρωσία θελήσει να «παίξει σκληρά» στην Συρία, μπορούμε να οδηγηθούμε άνετα σε μια άμεση σύγκρουση, αναφέρουν οι αναλυτές.
Εντούτοις, η Ρωσία δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά θα κάνει μια κίνηση ματ για να αποφύγει οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή της ίδιας στο συριακό έδαφος.
Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει προηγούμενα σχέδιά της που αφορούσαν την προμήθεια στην Δαμασκό αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, αλλά και S-400.
Σε μια τέτοια κατάσταση, οποιαδήποτε εναέρια πολεμική πτήση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ήταν η τελευταία για τους πιλότους της.
Τα αεροσκάφη του Ισραήλ που είναι αμερικανικά μοντέλα δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν στα ρωσικά συγκροτήματα εναέριας άμυνας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Μόσχα δεν θα αφήσει αυτό το περιστατικό αναπάντητο από την πλευρά της.