Πατριαρχεία

Δηλώσεις-σοκ! Θεολόγος Πατριαρχείου Μόσχας: Αιρετικός ο Βαρθολομαίος με παπικές απόψεις

Χοντραίνει πολύ το παιχνίδι στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Μετά τις επιθετικές δηλώσεις εκ μέρους της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη τώρα ήρθε η σειρά ενός θεολόγου του Πατριαρχείου Μόσχας να κατηγορήσει τον κ. Βαρθολομαίο ούτε λίγο ούτε πολυ΄για αίρεση!

“Η αναφορά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε μια Σύναξη στην Κωνσταντινούπολη ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έχει αποκλειστικά δικαιώματα για την επίλυση των προβλημάτων του χριστιανικού ορθόδοξου κόσμου ήταν καθαρή αίρεση” ανέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος Αντρέι Νόβικοφ, μέλος της Επιτροπής Θεολογικής Γραφής του Πατριαρχείου Μόσχας

«Όλες αυτές οι εκφράσεις - ότι χωρίς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όλες οι άλλες τοπικές Εκκλησίες είναι πρόβατα χωρίς βοσκό, ότι η Κωνσταντινούπολη διαθέτει κάποια αποκλειστικότητα, ότι αντιπροσωπεύει ένα ήθος ή έθνος της Ορθοδοξίας, ότι έχει τα ειδικά δικαιώματα τελικής δικαιοδοσίας σε ολόκληρη την Εκκλησία και εξασφαλίζει την ενότητά της - όλα αυτά επαναλαμβάνουν τις ρωμαιοκαθολικές απόψεις για τον ρόλο του Πάπα στην Εκκλησία και αυτή είναι ήδη απόλυτη, καθαρή αίρεση », δήλωσε ο ιερέας.

"Είναι μια τάση που υπήρχε από τον Μεσαίωνα, αλλά είδε μια ιδιαίτερη άνοδο στον 20ο αιώνα, που έγινε υπερτροφική, η λεγόμενη τάση του Ανατολικού Παπισμού", δήλωσε ο πατέρας Αντρέι και συμπλήρωσε:

“Εντούτοις, ενώ προηγουμένως τέτοιες αναφορές εκφράζονταν ως προσωπική άποψη ορισμένων ιεραρχών, τώρα ειπώθηκε στη Σύναξη, μια συγκέντρωση όλων των επισκόπων της Κωνσταντινούπολης, και «κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε», που σημαίνει ότι η άποψη του πατριάρχη έγινε οικουμενική”

Και πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως για το Πατριαρχείο της Μόσχας θα είναι «πολύ δύσκολο να συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ανθρώπους που προσπαθούν πραγματικά να επιβάλουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Ρωμαιοκαθολικό μοντέλο: αντιβαίνει στην Εκκλησία όπως δημιουργήθηκε από τον Ιησού Χριστό», δήλωσε ο πατέρας Αντρέι.

Για την δε σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού θρόνου μίλησε απαξιωτικά σημειώνοντας ήταν απλά «μια συγκέντρωση ιεραρχών της Κωνσταντινούπολης που αντιπροσωπεύουν το 3% της Ορθοδόξου γης, δεσμεύοντας ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο ".

Και κατέληξε λέγοντας πως "δεν είναι πλέον δυνατόν να ανεχτούμε ούτε να συνυπάρχουμε με αυτήν ενώ παραμένουμε η ενωμένη Εκκλησία",

Υπενθυμίζεται πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του προς τους Ιεράρχες είχε πει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αποκλειστικά δικαιώματα για την επίλυση προβλημάτων του Ορθόδοξου κόσμου.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρει την ευθύνη να θέτει τα ζητήματα με εκκλησιαστική και κανονική τάξη επειδή μόνο του έχει το κανονικό προνόμιο [...] να εκτελέσει αυτό το υπέρτατο και εξαιρετικό καθήκον ... Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνείται την ευθύνη του και καταργείται από την ενδορθόδοξη σκηνή, τότε οι τοπικές Εκκλησίες θα προχωρήσουν «ως πρόβατα χωρίς βοσκό», δήλωσε ο Πατριάρχης.

Εν τω μεταξύ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε επίσης στην ομιλία του στη Σύναξη ότι η προσπάθεια επίλυσης των διορθόδοξων προβλημάτων χωρίς την Κωνσταντινούπολη είναι πιθανό να αποτύχει. «Μερικές φορές αντιμετωπίζουμε δοκιμές και πειρασμούς ακριβώς επειδή μερικοί πιστεύουν ψευδώς ότι μπορούν να αγαπήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεχνώντας ότι ενσωματώνει το αυθεντικό εκκλησιαστικό ήθος της Ορθοδοξίας», είπε.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αγωνίζεται «για την ενότητα και τη σταθερότητα της Ορθοδοξίας, καθώς και για μια κοινή εκκλησιαστική μαρτυρία», πρόσθεσε.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο - υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ενότητας, αλλά και το συντονισμό των διορθόδοξων σχέσεων και πανορθόδοξων πρωτοβουλιών - διεξάγει αυτό το ιερό καθήκον στον ορθόδοξο κόσμο, πιστά τηρώντας τις ακλόνητες εκκλησιολογικές και κανονικές αρχές της Παράδοσης των Πατέρων μας ", είπε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις "μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας" που αντιμετωπίζει η Εκκλησία ", συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας της τεχνολογικής προόδου, της εκκοσμίκευσης, της παγκοσμιοποίησης, της συνεχούς παρακμής και παραμέλησης της κοινωνικής διάστασης της ελευθερίας, της κοινωνικής αδικίας, της ικανοποίησης και της απληστίας του φυσικόυ περιβάλλοντος, αλλά και για τον εθνοφυλετισμό, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τη σύγκρουση πολιτισμών και άλλες απειλές για την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου, που απαιτούν κοινές απαντήσεις .

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τα λόγια του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, ότι “στον κόσμο που αντιμετωπίζουμε, η Ορθοδοξία δεν μπορεί να παράσχει μαρτυρία διαιρεμένη σε πολλά μέρη, αλλά μαρτυρα με ένα στόμα και μια καρδιά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την υποχρέωση να υπενθυμίζει σε όλους την καθολικότητα και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ένα πνεύμα συμφιλίωσης που ξεπερνά τις συγκρούσεις και υπηρετεί την ενότητα της Ορθοδοξίας”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...