Ελληνοτουρκικά

Σήμα κινδύνου από τον Στρατηγό Λεοντάρη: “Ο Ελληνισμός δέχεται «υβριδικό πόλεμο» από την Τουρκία” - Δραματική προειδοποίηση

Ελλάδα και Κύπρος σύμφωνα με την ηγεσία των Ελληνικών ΕΔ και τον Κύπριο αρχηγό στρατού, Στρατηγό Λεοντάρη , «βρίσκονται» τρόπο τινά σε έναν «υβριδικό πόλεμο» με την Τουρκία σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, σύμφωνα και με τον τίτλο του συνεδρίου που έλαβε χώρα στην έδρα της ΣΣΕ.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία αναλύθηκε από ειδικούς ξένους και Έλληνες προσαρμοσμένη  στα σημερινά δεδομένα στην περιοχή μας.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη και η εξέταση του ρόλου Χερσαίων Δυνάμεων στην εποχή του «Πολυχωρικού Πολέμου», που αποτελεί τη μετεξέλιξη των σύγχρονων επιχειρησιακών δογμάτων, μετά το 2020.

Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Διοικητής LADCOM Αντιστράτηγος J. THOMSON και ο εκπρόσωπος του U.S. Army Europe Υποστράτηγος J. GRONSKI.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου είχε θέμα «Ο Ρόλος των Χερσαίων Δυνάμεων στις Διακλαδικές και Συνδυασμένες Επιχειρήσεις: Διδάγματα από το Παρελθόν και Προοπτικές για το Μέλλον» και πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητής Δρ Massimo de LEONARDIS, Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Το συνέδριο κάλυψε 4 Θεματικές Ενότητες, ως ακολούθως:

- 1η Θεματική Ενότητα: «Διεθνές και Περιφερειακό Περιβάλλον Ασφαλείας: Προκλήσεις – Αντιμετώπιση».

- 2η Θεματική Ενότητα: «Πολυχωρικός Πόλεμος: Οι Δυνατότητες και ο Ελιγμός των Χερσαίων Δυνάμεων για τη Διεξαγωγή Επιχειρήσεων μετά το 2025».

- 3η Θεματική Ενότητα: «Εφαρμόζοντας τον Πολυχωρικό Πόλεμο στο Χερσαίο Επιχειρησιακό Περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου».

- 4η Θεματική Ενότητα: «Διοίκηση και Ηγεσία των Χερσαίων Δυνάμεων στο Πολυχωρικό Περιβάλλον Μάχης».

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων απόψεων και αντιλήψεων αναφορικά με ρόλο των χερσαίων δυνάμεων ως κυρίαρχη συνιστώσα των διακλαδικών δυνάμεων, στο πολυχωρικό πεδίο της μάχης.

Παράλληλα, έθιξε όλα τα σύγχρονα ζητήματα διεθνούς και εθνικής ασφάλειας καθώς, επίσης και την εφαρμογή της πολυχωρικότητας στα ελληνικά δεδομένα.

Ο υπερμεγέθης και προκλητικός νέο-οθωμανικός  κίνδυνος αποτελεί πλέον μία υπαρκτή κατάσταση  πλέον .

Η σημερινή Τουρκία δεν  παραπλανεί την χώρα μας, αλλά  ούτε ενδιαφέρεται για  εντυπώσεις.

Απαιτεί και εκβιάζει καθαρά και ξάστερα , θέλοντας να καταπατήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο…προβάλοντας την «χωρητικότητα» των 81 εκατομμύριων κατοίκων που διαθέτει   .

Ο υβριδικός πόλεμος είναι μια σύγχρονη μορφή του Ψυχρού Πολέμου και μιλάμε για ένα κράτος, την Τουρκία, η οποία  επιχειρεί συνεχώς με όλους τους τρόπους  να προκαλέσει τριγμούς σε ένα άλλο κράτος, την χώρα μας.

Η χώρα μας δέχεται εδώ και 2-3 χρόνια έναν μεγάλο και ανηλεή τουρκικό υβριδικό πόλεμο , με στόχο να υποκύψει αμαχητί στις τουρκικές απαιτήσεις για υφαρπαγή ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Οφείλουμε  να  κατανοήσουμε βαθιά τον μεγάλο κίνδυνο και με έναν άκρως  «ελληνικό τρόπο»,  να αντιδράσουμε στις νέο-οθωμανικές  ενέργειες, σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων και στην Κύπρο.

Η Άγκυρα κινούμενη μακροπρόθεσμα υλοποιεί εδώ και χρόνια πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων και πάνοπλων ενόπλων δυνάμεων, με κύριο στόχο την υλοποίηση του "εθνικού όρκου" και την αναβίωση της πάλαι  ποτέ οθωμανικής  αυτοκρατορίας .

Απαριθμώντας μερικά μόνο  από τα εκατοντάδες τουρκικά αμυντικά προγράμματα,  επισημαίνουμε αυτά που προμηνύουν «κυριαρχία» σε Αιγαίο και Κύπρο:

1) Κατασκευή  6 αντιτορπιλικών τύπου TF-2000 με πρωτόγνωρα συστήματα για  άμυνα περιοχής και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Cruise ATMACA

2) Κατασκευή 8 Κορβετών τύπου MILGEM με δύναμη πυρός η κάθε μία, όσο μία ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 , στις οποίες εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής  .

3)Κατασκευή τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolou και 6 υποβρυχίων Τ-214 .

4) Μαζική κατασκευή ένταξη μη επανδρωμένων-αυτόνομων αεροσκαφών UCAV ΑΝΚΑ, BAYRAKTAR  με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων MAM-L, με σκοπό την εξουδετέρωση πλήθους επίγειων στόχων της ελληνικής επικράτειας ( κέντρα διοίκησης ραντάρ –οχήματα και ΤΟΜΑ).

5) Κατασκευή μεγάλου αριθμού (τουλάχιστον 45)  επιθετικών ελικοπτέρων Α-129 με δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων για την εξουδετέρωση των ελληνικών τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στον Έβρο, ενώ εκκρεμεί το θέμα με τα 100 F-35 από ΗΠΑ.

6) Παραγγελία τεσσάρων (4) συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος  S-400 TRIUMPH  που θα απειλεί ξεκάθαρα τα νέα ελληνικά αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 VIper.

7) Κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων BORA-2 με εμβέλεια άνω των 270 χλμ, οι οποίοι  θα στοχοποιούν Αθήνα-Θες/νικη και όλες τις ζωτικές ελληνικές υποδομές ( διυλιστήρια, μονάδες ΔΕΗ κτλπ).

8 ) Προετοιμασία παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η πολιτική ηγεσία στο σύνολο της στην χώρα μας φέρεται να  κατανόησε την μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ξεκάθαρα, μόνο  μετά την σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Μέχρι τότε είχαμε μείνει σε μερικά χλιαρά διαβήματα και στο επίπεδο δήθεν βοήθειας των Τούρκων για το ευρωπαϊκό τους δρόμο, παραγνωρίζοντας την ύπαρξη μιας άκρως επιθετικής τουρκικής πολιτικής .  

Η ελληνική πολιτική ελίτ όμως ακόμη και τώρα εθελοτυφλεί πολλές  φορές, και  μετά από τόσο διάστημα δηλώνει στον τύπο ( μετά την Ν.Υόρκη ) ότι  « βλέπει»,…καλές σχέσεις με την γείτονα χώρα «ζώντας πιθανόν σε ένα παράλληλο σύμπαν».

Το συμβάν με το πλοίο του λιμενικού καταγράφηκε ως  ατύχημα. Η σύγκρουση με το τουρκικού πολεμικού με ιταλικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αποτέλεσμα κακοκαιρίας. Οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος.

Όλα αυτά πλασαρίστηκαν με έναν τρόπο που συνάδει με  αποφυγή της πραγματικότητας από ελληνικής πλευράς μπροστά στο ξεκάθαρα τουρκικό σχέδιο.

Οι Τούρκοι επιθυμούν πιθανόν μελλοντική πολεμική εμπλοκή με την χώρα μας,  με διακύβευμα τους υδρογονάνθρακες και όχι μόνο , διότι έχουμε και το ζήτημα, κατά την Άγκυρα, της δήθεν « καταπίεσης» της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη.

Θέλουμε δεν θέλουμε, όπως δείχνουν τα πράγματα,  πολύ σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες ακόμα πιο  προκλητικές τουρκικές απαιτήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο .

Ειδικά μετά την πρόθεση Ερντογάν για  «επαναδιαπραγμάτευση» της Συνθήκης της Λωζάννης και την διεκδίκηση 18 ελληνικών νησιών.

Μέχρι τότε ...ίσως  αλλάξουν τα πράγματα όμως και δούμε κάτι διαφορετικό με παγκόσμιες διαστάσεις , με επίκεντρο την Συρία στην οποία Ρωσία και ΗΠΑ ..κονταροκτυπιούνται άγρια πλέον.        

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...