Σε ένα πολιτικοεκκλησιαστικό γαϊτανάκι με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται το ζήτημα της χορήγησης ή μη αυτοκεφαλίας στην ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία.
Από τη μία το Φανάρι δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει ακόμη και χωρίς την Μόσχα, από την άλλη ο Ουκρανός πρόεδρος που αναθάρρησε και διατυμπανίζει πως η αυτοκεφαλία είναι τελειωμένη υπόθεση κι από κοντά η Μόσχα να επιχειρεί να εμφανιστεί προασπιστής της Ορθοδοξίας και να αφήνει αιχμές για “βατικάνεια” εμπλοκή στο όλο ζήτημα, ενώ κερασάκι στην τούρτα τα σενάρια για δηλητηρίαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Οι «παρεμβάσεις» της Μόσχας στις ουκρανικές εκκλησιαστικές υποθέσεις είναι «αντικανονικές» δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιμένοντας στο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού προβλήματος χωρίς το Πατριαρχείο Μόσχας.
"Δεδομένου ότι η Ρωσία, ως υπεύθυνη για την παρούσα οδυνηρή κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιλύσει το πρόβλημα σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχεται από τους Ιερούς Κανόνες και την αρμοδιότητα δικαιοδοσίας στην επαρχία του Κιέβου, για την οποία ζητήθηκε προς το σκοπό αυτό από την αξιότιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και με τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα του «Πατριάρχη» Φιλάρετου”, δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
«Οι αντικανονικές παρεμβάσεις της Μόσχας από καιρού εις καιρόν στις υποθέσεις του Κιέβου και η ανοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα προηγούμενα χρόνια δεν επικυρώνουν καμία εκκλησιαστική παραβίαση», δήλωσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παρέμβαση Ποροσένκο
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιετρ Πoροσενκο είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα λάβει αυτοκεφαλία και μάλιστα άμεσα. Και πως να μην εμφανιστεί έτσι άλλωστε αφού ήδη είναι εκτεθειμένος σε πολιτικό επίπεδο με τόση καθυστέρηση....
Αναφερόμενος και σε όσα ειπώθηκαν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οικουμενικού θρόνου αναφορικά με το δικαίωμα του Πατριαρχείου σχολίασε:
"Ελήφθη απόφαση για το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει στην Ουκρανία, το δικαίωμα να ιδρύσει μια τοπική ενωμένη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη της Μόσχας. Είμαι βέβαιος ότι η διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια και η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο μετά την υποστήριξη της έκκλησης της Verkhovna Rada (σ.σ. Ουκρανικό κοινοβούιο) θα τελειώσει με μια απόφαση για την ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία του ανεξάρτητου κράτους ", δήλωσε ο Πόροσνενκο, μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο Λύκειο "Naukova Zmina" στο Κίεβο.
Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και χθες στις 2 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Επισκόπων στην Κωνσταντινούπολη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να χορηγήσει αυτοκεφαλία χωρίς συμφωνίες.
Η Μόσχα εμπλέκει το Βατικανό
Από την πλευρά της η Μόσχα βλέπει βατικάνειο δάκτυλο και επιχειρεί να εμφανιστεί ως μόνη εκφραστής της γνήσιας Ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος υπενθύμισε σε κήρυγμα του τις συνθήκες της έγκρισης της ένωσης με τους Ρωμαιοκαθολικούς από πλευράς της Κωνσταντινούπολης τον XV αιώνα.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, πίσω στον XV αιώνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη μια σοβαρή δοκιμασία όταν «το 1439 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης είχαν αποφασίσει για την επανένωση με την Καθολική Εκκλησία, δηλαδή, στην πραγματικότητα, να αποδεχθούν τον καθολικισμό.» Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης τότε πήγε στην ιταλική πόλη της Ferrara για να υπογράψει την ένωση.
Ενώ η Κωνσταντινούπολη, ζήτησε προστασία από την επικείμενη απειλή της κατάκτησης από τους Οθωμανούς Τούρκους, και ο «αυτοκράτορας για καθαρά πρακτικούς λόγους, θέλησε να βασίζεται στην στρατιωτική δύναμη της Δύσης, αποφάσισε να δεχτεί τον καθολικισμό, να επανενωθεί με τη Ρώμη.»
Υπενθύμισε επίσης πως εκ μέρους της Ρωσίας απεστάλη στην Ιταλία ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ρωσίας Ισίδωρος και αναμενόταν ότι θα γονατίσει αλλά δεν το έκανε προκειμενου να μην δεχτεί την ένωση.
Στη συνέχεια μίλησε για τις προσπάθειες του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Νίκωνα το 1654, για μια επανένωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Το 1686, ο ίδιος υπενθύμισε, πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στον Άγιο Διονύσιο μεταδίδει στη Μόσχα όλα τα δικαιώματα δικαιοδοσίας επί της Ουκρανικής γης. «Έτσι, δεν υπήρχε μόνο μια πολιτική επανένωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά ήταν ενωμένη εκκλησία, η αποκατάσταση της ενότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός ήταν για τη σωτηρία της Ορθοδοξίας στις δυτικές και νοτιοδυτικές επαρχίες!» - ανέφερε ο Κύριλλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, «όταν μιλάμε για την ανάγκη να αποκόψουμε ξανά την Ορθόδοξη Ουκρανία από τη Ρωσική Εκκλησία, τίποτα νέο δεν συμβαίνει».
Με τις αναφορές στη Σύνοδο της Φεράρας ο Πατριάρχης εμμέσως πλην σαφώς εμπλέκει το Βατικανό και για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας.
Ένα μέλος της Παγκόσμιας Μικτής Επιτροπής Καθολικού-Ορθοδόξου Θεολογικού Διαλόγου, ο Πιέρο Κόντα, δήλωσε στο μεταξύ ότι το Βατικανό παρακολουθεί τις συζητήσεις Ρώμης-Κωνσταντινούπολης "με προσοχή, ελπίδα και σεβασμό", πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν τελικά να βοηθησούν την οικουμενική ενότητα.
Πάντως το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε και χθες πως αυτοκεφαλία σημαίνει σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία
Δηλητηρίαση του Πατριάρχη;
Και μέσα σε όλα είχαμε και σενάρια απόπειρας δηλητηρίασης του Πατριάρχη.
Ο Επίσκοπος Δανιήλ (Ζελίνσκι) απέρριψε δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέφυγε δηλητηρίασης κατά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας.
"Δεν είναι αλήθεια", δήλωσε ο Επίσκοπος Δανιήλ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Οικουμενικό Πατριαρχείο) στο Facebook.
"Πριν από λίγες μέρες, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη και τα τηλεοπτικά κανάλια και τα κανάλια ειδήσεων ανέφεραν ότι υποτίθεται ότι υπήρξε προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ποτήρι δηλητηριασμένου νερού από τον υπάλληλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Οικουμενικό Πατριάρχη", ανέφερε.
"Έχω γνωρίσει τον Αλέξανδρο αρκετά καλά και είχε ένα ποτήρι νερό μαζί του σήμερα, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Ουκρανίας Oleksandr Gaman και του Προξένου Max Vdovychenko",
Το νερό ήταν υπέροχο", είπε ο επίσκοπος Ντάνιελ. Επίσης, δημοσίευσε την κοινή του φωτογραφία με τον υποτιθέμενο δηλητηριαστή με ένα γκρι κοστούμι στο λογαριασμό του στο Facebook.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ομάδα Πληροφοριακής Αντίστασης, συντονισμένη από τον ουκρανή αντιπρόεδρο της Verkhovnaya Rada, Dmytro Tymchuk, δημοσίευσε μια ιστορία με τίτλο: «Φανάρι, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος αγνόησε το ύποπτο «ποτό» από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Φρουρά».
Προφανώς είχε να κάνει με την υπόθεση που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έφερε χθες στη δημοσιότητα.
Η ιστορία κυκλοφόρησε από πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα. Κατηγορούσε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Κύριλλο για μια προσπάθεια να δηλητηριάσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους υψηλόβαθμους Ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Ο άνθρωπος τον οποίο οι συντάκτες της ιστορίας χαρακτήρισαν «Ρώσο δηλητηριαστή» στην πραγματικότητα αποδείχτηκε υπάλληλος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, του οποίου τα καθήκοντα είναι να προσφέρει νερό σε επισκέπτες σε όλες τις εκδηλώσεις του Πατριαρχείου, ακολουθώντας μια παλιά ελληνική παράδοση.