Σκοπιανό

Συναγερμός στα Σκόπια: Αναταραχές περιμένει η πρεσβεία των ΗΠΑ - Διεθνή ΜΜΕ ξεσκεπάζουν τον Α. Τσίπρα: “Αναγνώρισε «μακεδονικό» έθνος και γλώσσα

Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν στις μετακινήσεις τους, μετά τις 7 το απόγευμα την περιοχή του Κοινοβουλίου των Σκοπίων τόσο στις 27 όσο και στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της πΓΔΜ, την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Όπως σημειώνει διάφορες ομάδες σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατά του επερχόμενου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου», αναφέρει το echedoros.

Αναφέρει ότι στα Σκόπια και σε άλλα μέρη της χώρας μπορεί να υπάρξουν αυθόρμητες αιφνιδιαστικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σίγουρα οι Αμερικανοί δεν βγάζουν τυχαία ανακοινώσεις, καθώς περιμένουν το θερμόμετρο να ανεβαίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για τον Α. Τσίπρα

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αρχίζουν και δίνουν στεγνά την Ελληνική Κυβέρνηση, που έδωσε τα πάντα στους Σκοπιανούς. Σε ανταπόκριση από τα Σκόπια με τίτλο «Διαιρεμένη χώρα» η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ο τοπικός προσδιορισμός 'Βόρεια' είναι μια υποχώρηση των Σκοπίων έναντι της Αθήνας.

Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη 'μακεδονικού έθνους' και 'μακεδονικής γλώσσας' στην ΠΓΔΜ!

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ γνωρίζει ότι η συμφωνία με την Αθήνα πονά και ταπεινώνει, ίσως, πολλούς πολίτες στη χώρα του.

Ας σημειωθεί ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν χρησιμοποιούν το μελλοντικό όνομα 'Βόρεια Μακεδονία'‘ στην εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος.

Οι υποστηρικτές του 'ναι' μιλούν πάντοτε για την 'ευρωπαϊκή Μακεδονία'. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που μάχεται τη συμφωνία των Πρεσπών [...] »

Για αρκετούς νέους στα Σκόπια το 'ναι' τους διασφαλίζει, πιθανότατα, ένα καλύτερο μέλλον. Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία και ελάχιστες ευκαιρίες για μια επαγγελματική σταδιοδρομία ορίζουν την καθημερινότητά τους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίες οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στα Σκόπια. Κυρίως νέοι θέλουν να διασφαλίσουν μια άδεια εργασίας στο εξωτερικό για να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να το καταφέρουν. Πόσο μάλλον αν είναι πολίτες μιας τρίτης χώρας εκτός ΕΕ».

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η Handelsblatt.

Τονίζοντας ότι το ονοματολογικό διχάζει την ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι τελικά αυτό το θέμα θα πιέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά- σημειώνει- η νίκη του δεν είναι πιθανή, κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

«Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα», είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον κ. Τσίπρα γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.

«Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί τον όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα. Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση.

Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο. Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Έδωσαν τη «Μακεδονική», ενώ στα Σκόπια γίνεται επίσημη γλώσσα και η Αλβανική

Σοβαρά ερωτηματικά για την σπουδή της Αθήνας να προσφέρει «δώρο» την «μακεδονική» γλώσσα στον Ζ. Ζάεφ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της σκοπιανής Βουλής και κορυφαίου στελέχους του αλβανικού κόμματος DUI Ταλάτ Τζαφέρι για την εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους.

Ο κ.Τζαφέρι σε συνέντευξη του στην εκπομπή Click Plus TV, ανακοίνωσε ότι μετά το δημοψήφισμα, εφόσον όπως πιστεύει ο ίδιος υπερψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα σταλούν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μαζί η Συμφωνία των Πρεσπών και ο νόμος για την χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους..

Η υπόθεση της αναγνώρισης της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους αποτελούσε την βασική δέσμευση του Ζ. Ζάεφ βάσει της «πλατφόρμας των Τιράνων» προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων και να μπορέσει έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια επιλογή που είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο σλαβικό στοιχείο, αναφέρει το Liberal.gr

Η αποκάλυψη αυτή του κ.Τζαφερι όμως δημιουργεί μείζον ζήτημα και στην διαπραγμάτευση την οποία έκανε η ελληνική πλευρά ,σπεύδοντας να αποδεχθεί ως επίσημη γλώσσα του γειτονικού κράτους την «μακεδονική» γλώσσα, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι εκκρεμούσε η επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως ισότιμης δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Έτσι η Αθήνα προέβη σε μια επικίνδυνη και αχρείαστη παραχώρηση, καθώς είναι προφανές ότι θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει αναφορά και στις δυο γλώσσες και τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί η θέση για προσδιορισμό ως π.χ. Σλαβομακεδονική γλώσσα προκειμένου να είναι διακριτή από την δεύτερη επίσημη γλώσσα την αλβανική.

Οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του κ. Ζάεφ απλώς στήριξαν την διαδικασία των συνομιλιών βάσει αυτού του παζαριού και τώρα φυσικά στέλνουν το μήνυμα και στον ίδιο τον κ. Ζάεφ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης μόνο εάν πάει «πακέτο» με την αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ