Πατριαρχεία

Βαθαίνει το ρήγμα και η απειλή για διακοπή κοινωνίας-Παραγκωνισμό Βαρθολομαίου και Σύναξη Ορθοδόξων με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ζητάει η Μόσχα

Ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστεί σήμερα στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και να επισκεφθεί ιδρύματα της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η Μόσχα κλονίζει τα θεμέλια της Ορθοδοξίας ζητώντας να πραγματοποιηθεί Σύναξη Ορθοδόξων Προκαθήμενων για το ουκρανικό με πρωτοβουλία του δεύτερου-αφού ο πρώτος δεν προτίθεται- δηλαδή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος ημειωτέον μόλις προχθες τοποτθετήθηκε ανοιχτά υπερ της κανονικότητας στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη χθες στην συμπρωτεύουσα ενώ κατόπιν θα μεταβεί στην Κρήτη για εκδηλώσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας και στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα διά να παραστή κατά την τελετήν βραβεύσεως Αυτού υπό του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αφορμή τις δράσεις του υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και στις 5 του μηνός τελευταία μέρα της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Επίσης ο Πατριάρχης θα μεταβεί και στουςπ ληγέντες στο Μάτι Αττικής.

Επίθεση σε εκκλησία στην Ουκρανία

Στο μεταξύ στην Ουκρανία το καζάνι βράζει... Μέλη της δεξιάς ριζοσπαστικής ομάδας Right Sector (απαγορευμένη στη Ρωσία) κατέλαβαν τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο χωριό Bogorodchany στην περιοχή Ivano-Frankovsk.

"Έσπασαν τις πόρτες, έσπασαν τα παράθυρα και χτύπησαν τους πιστούς. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το τμήμα πληροφόρησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένας άνθρωπος υπέστη διάσειση, σε έναν άλλον έσπασαν το χέρι και ο πρωτοπρεσβύτερος Βλαντιμίρ Σουβάρ, επίσης τραυματίστηκε ", ανέφερε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην επίσημη ιστοσελίδα της την Παρασκευή.

Σύμφωνα με μάρτυρες, τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας μπορεί να μπήκαν στην εκκλησία μέσω της εσωτερικής αυλής και της μουσικής σχολής, δίπλα στο κτίριο. Πάλεψαν με ενορίτες , τους έβγαλαν έξω και άλλαξαν τις κλειδαριές!

"Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαν να τα καταγραφούν στην κάμερα”, σύμφωνα με μάρτυρες.

Ο π/Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της εκκλησίας, σχολίασε το γεγονός ως ένδειξη για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Βαρθολομαίος εκχωρήσει την εκκλησιαστική αυτοκεφαλία.

"Είναι ένας θλιβερός προάγγελος πιθανών τραγικών εξελίξεων στην Ουκρανία, αν τα κυβερνητικά όργανα συνεχίσουν να εμπλέκονται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις στην Ουκρανία", συμπλήρωσε. "Αν η πολιτική συνεχίσει να παρεμβαίνει στη θρησκευτική ζωή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες στην Ουκρανία".

Προς διακοπή κοινωνίας

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόγια προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα «σπάσει την Ευχαριστιακή κοινωνία» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν η Κωνσταντινούπολη κάνει την ουκρανική εκκλησία αυτοκέφαλη.

Ο Legoyda είπε ότι τα σχέδια για αυτοκέφαλια "απειλούν μια εύθραυστη θρησκευτική ειρήνη στην Ουκρανία", και εξαπέλυσε κατηγορίες ότι έχουν καθοδηγηθεί από "πολιτικές φιλοδοξίες των Ουκρανών ηγετών".

Πανορθόδοξη

Αυτό που όμως έχει μεγαλύτερη σημασία προέκυψε από δηλώσεις του π. Αλέξανδρου Βόλκοφ, γραμματέα Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του κ. Κύριλλου οι τοπικές [εθνικές] Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορούν να ξεκινήσουν μια πανορθόδοξη Σύναξη - συμβουλευτική συνέλευση ή διάσκεψη - για το πρόβλημα της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει αυτοκέφαλια στην Εκκλησία στην Ουκρανία.

"Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε καμία επίσημη παντορθόδοξη συζήτηση υπό τη μορφή της Συναξής, επειδή αυτό είναι προνόμιο του Πρώτου μεταξύ των Ίσων, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη που συγκαλεί αυτή τη συνέλευση", είπε. "Υπάρχουν και άλλες μορφές. Υπάρχουν οι πρεσβύτεροι της Εκκλησίας που μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον πάνω τους.Αν κοιτάξετε τα Δίπτυχα, η επόμενη σειρά [μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη] είναι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας επί των παλαιότερων Πατριάρχων - της Αλεξάνδρειας, της Ιερουσαλήμ και της Αντιόχειας - και νομίζω ότι θα μπορούσαν να συγκαλέσουν μια διάσκεψη και να προτείνουν κάτι “ σημείωσε ο Βολκόφ καλώντας ουσιαστικά σε παραγκωνισμό του Βαρθολομαίου.

Ο Βολκόφ υπενθύμισε ότι οι εκπρόσωποι ορισμένων τοπικών εκκλησιών έχουν ήδη καταλήξει σε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαζόταν ακόμη μια συζήτηση σε πανορθόδοξο επίπεδο.

"Πιστεύω ότι το ίδιο το προηγούμενο που ξεδιπλώνεται τώρα [η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να διορίσει δύο Έξαρχους στην Ουκρανία μέσω προετοιμασιών για τη χορήγηση αυτοκέφαλίας] αξίζει πραγματικά μια πανορθόδοξη συζήτηση και οι τοπικές Εκκλησίες θα αισθάνονται αμήχανες εάν δεν το κάνουν προκειμένου να εκφράσουν ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τα βήματα που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ", ανέφερε και συμπλήρωσε:

"Θα είναι περίεργο αν οι αδελφοί μας, που έρχονται σε μας για να δείξουν την αγάπη και τη δέσμευσή τους στις περιπτώσεις κοινών γιορτών, θα λάβουν μια ανησυχητική στάση σε μια κατάσταση που είναι τεταμένη και αμφίβολη", δήλωσε.

Προειδοποίησε, εντούτοις, να μην βιαστούμε....

"Ας έχουμε υπομονή και να περιμένουμε μέχρι τη στιγμή που οι τοπικές Εκκλησίες θα εκφραστούν οριστικά για το τρέχον πρόβλημα", ανέφερε ο Βοκλόφ. "Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να ορίσουμε προθεσμίες ή να ωθήσουμε άλλους να κάνουν κάτι υπό πίεση. Αλλά ούτως ή άλλως θα ήταν σημαντικό να ακούσουμε τη θέση όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για αυτό το ζήτημα, όχι μόνο για τη Ρωσική και την Ουκρανική Ορθοδοξία αλλά πολύ περισσότερο για τη μελλοντική ύπαρξη της ενωμένης παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας” τόνισε.

Ο κ. Βολκόφ δήλωσε νωρίτερα οι Πατριάρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας, της Αλεξανδρείας και της Ιερουσαλήμ, οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκκλησιών Πολωνίας και Τσεχίας, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο ηγούμενος Παρθένιος της Μονής του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος της Ελλάδας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που αποτελεί κομμάτι του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αλλά και η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική κάλεσε την παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα να αντιδράσει στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία συγκαλώντας Σύναξη.

Τέλος ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας χθες σύμφωνα με την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC) διατηρεί άμεση επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του UOC.

"Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης επικοινωνεί απευθείας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πολλαπλές επιστολές από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο προς τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο και αντίστροφα", ανέφερε συγκεριμένα ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικήών Εκκλησιαστικών σχέσεων του UOC π. Νικολάι Ντανιλέβιτς στο Σπούτνικ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ