Μεγάλα γεγονότα προετοιμάζονται επί βαλκανικού εδάφους από τα αντικρουόμενα σφόδρα ρωσικά και αμερικανικά συμφέροντα που μιλούν για " εδαφικές προσαρμογές" και τα οποία συγκρούονται για μια φορά ακόμη επί της βαλκανικής χερσονήσου.
Ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη MIG-29 με ιδιαίτερα αναβαθμισμένες δυνατότητες εντάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην σερβική πολεμική αεροπορία εδώ και ένα χρόνο.
Ετσι λοιπόν, μετά και την τελευταία παράδοση ακόμα 2 αεροσκαφών, έχει δημιουργηθεί μια ισχυρότατη σερβική μοίρα (12 συνολικά αεροσκάφη) με νέους πυραύλους…
Ο λόγος αφορά σαφέστατα στην εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής των Σέρβων έναντι των υπολοίπων νατοϊκών χωρών της περιοχής, όπως η Κροατία και η Αλβανία λόγω των σχεδίων της Μόσχας για την Βαλκανική χερσόνησο.
Το Βελιγράδι πράττει το αυτονόητο αυτήν την περίοδο που οι Αλβανοί «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας με αμερικανική προτροπή, προετοιμάζοντας την αποτελεσματική υπεράσπιση του εναέριου χώρου τους, στον οποίο πολλοί Σέρβοι πιλότοι στο πόλεμο του Κοσόβου είχαν χάσει την ζωή τους.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 στην χώρα, η σερβική Πολεμική Αεροπορία είχε μόνο 5 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.
Μετά από 10 χρόνια, το 2009, κατέπεσε ακόμα ένα. Και από τα υπόλοιπα 4, μόνο τα 3 ήταν σε επιχειρησιακή λειτουργία και μπορούσαν να θεωρηθούν υπό όρους έτοιμα για εναέρια μάχη. Ωστόσο, η Μόσχα και προσωπικά ο Πούτιν έτειναν χέρι βοήθειας στο Βελιγράδι .
Το 2017, η Ρωσία παρέδωσε έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη MiG-29, ενώ εκπαιδεύτηκαν στην Ρωσία Σέρβοι τεχνικοί στην βάση του Lipetsk, για μελλοντική συντήρηση των αεροσκαφών.
Την άνοιξη του 2018, η Σερβία παρέλαβε επίσης άλλα 4 MiG-29 από τη Λευκορωσία ενώ αρκετά ακόμα «εκσυγχρονισμένα» αεροσκάφη του ιδίου τύπου είναι …στον δρόμο για το Βελιγράδι με εντολή προσωπικά του Πούτιν.
Έτσι, στα τέλη Αυγούστου 2018, με την νέα παράδοση δωρεάν 2 ακόμη αεροσκαφών MiG-29, δημιουργήθηκε μια μοίρα από αεροσκάφη αυτού του τύπου στην σερβική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αποτελεί σαφώς μια ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη στην περιοχή.
Τα σερβικά MIG παραχωρήθηκαν δωρεάν με βασική απαίτηση η επόμενη επισκευή και εκσυγχρονισμός να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή Ρώσων εμπειρογνωμόνων.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντ Βούτσιτς που παρέστη προσωπικά σε όλες τις παραδόσεις των αεροσκαφών δήλωσε με δάκρυα στο τύπο της χώρας ότι όλα τα αεροσκάφη MiG-29 θα λάβουν τα ονόματα των Σέρβων ηρώων πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι Σέρβοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι συνέβη και κανείς δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει τη χώρα του.
Οι συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα
Το επόμενο θέμα της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας είναι το ζήτημα της αεράμυνας, η οποία θα ενισχυθεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με πυραύλους S-300 ή S-250 Vityaz , κάτι που θα προσδώσει τρομερή ισχύ στην αποτρεπτική ικανότητα της Σερβίας .
Η Σερβία, υπενθυμίζουμε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και αυτή η εγγύτητα Βελιγραδίου-Μόσχας ερεθίζει πραγματικά τη Δύση η οποία ετοιμάζεται να δράσει εκ νέου κατά της χώρας.
Οι Σέρβοι από την πλευρά τους εκτιμούν την ρωσική πλευρά με την οποία τους συνδέει πολύχρονη συμμαχία, ενώ δεν έχουν πάθει αμνησία και θυμούνται τέλεια ποιος τους έφερε την «δημοκρατία» στην χώρα το 1999.
Η Σερβία συμμετέχει σε έναν «κρυφό» αγώνα εξοπλισμών, καθώς προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης και την Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να αλλάξει ριζικά το σύνταγμά της .
Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ενιαίο κράτος, στο οποίο η «Δημοκρατία Σέρπσκα» (Η Σερβική Δημοκρατία), θα μετατρέπονταν από ένα αυτόνομο ως επί το πλείστον ορθόδοξο χριστιανικό κομμάτι, σε μια ανίσχυρη επαρχία που θα ελέγχονταν εξ ολοκλήρου από το Σεράγεβο.
Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν οι Σέρβοι της χώρας που επιζητούν ένωση με την Σερβία.
Η Ρωσία σιγοντάρει αυτήν την επιθυμία, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε διαδικασία δημοψηφίσματος που θα ξεκινήσει από τους Σερβοβόσνιους για την αποτροπή της δημιουργίας ενός πλήρους συγκεντρωτικού κράτους.
Ωστόσο, αυτό θα σημάνει αυτόματα μια τεράστια αύξηση της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, τονίζουν ξένοι αξιωματούχοι , ειδικά οι Αμερικανοί.
Ο απώτερος στόχος ΗΠΑ-Δύσης είναι να υποταχθεί η «Σερβική Δημοκρατία» της Βοσνίας στο αναγνωρισμένο από το ΟΗΕ έθνος-κράτος της Βοσνίας με την πρωτεύουσα το Σεράγεβο .
Εν τω μεταξύ, Αλβανοί εξτρεμιστές συνεχίζουν να πιέζουν τις ΗΠΑ, για να τους δοθεί το ελεύθερο για νέα εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Σέρβων από την κατεχόμενη σερβική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ρωσία όμως αναγνωρίζει αυτή την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν θα επιτρέψει ποτέ τέτοιες πρακτικές απειλώντας ακόμα και με επέμβαση .
Ιστορικά, η Σερβία αναφέρεται συχνά ως είδος «Μικρής Ρωσίας» (Malorossiya).
Η Μόσχα λόγω όλων αυτών παραμέτρων επί του παρόντος, ενισχύει το Βελιγράδι ενεργά όχι μόνο στον τομέα των αεροπορικών δυνάμεων αλλά σε όλους τους κλάδους με συχνές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας και με ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στη Δύση.
Τα αλβανικά σχέδια όμως και οι κινήσεις για ένωση Αλβανίας –Κοσσυφοπεδίου, η αναταραχή που σιγοβράζει στην ΠΓΔΜ , μαζί με άλλες ύποπτες κινήσεις των Τσάμηδων κατά της Ελλάδος, προδικάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον στην περιοχή μας, όπως τονίζουν έγκυροι Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εδώ και μεγάλο διάστημα.
Με λίγα λόγια όμως έχουμε εδώ και μήνες έχουμε στα «σκαριά» μια κατάσταση που τείνει όπως όλα δείχνουν να οδηγηθεί σε πολεμική σύγκρουση με τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις αυτήν την φορά και όχι με παραστρατιωτικές ομάδες όπως το 1995-1999.
Αυτό εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να μετατραπεί μια πιθανή πολεμική σύγκρουση δύο βαλκανικών χωρών σε ολοκληρωτικό πόλεμο Ανατολής –Δύσης.
https://youtu.be/Q8ipRbJbrj0?t=1