Κόσμος

Ν. Τραμπ: «Στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου» - Προ των πυλών η άρση του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ

Σε στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου προχωράει ο Ν. Τραμπ με την άρση του εμπάργκο όπλων να βρίσκεται προ των πυλών. Επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου τόσο γεωγραφικά, όσο και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Βάσει του νόμου, η έκθεση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Πρώτον, περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτον, μία ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέταρτον, ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέμπτον, μία εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ μηνών, το νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο όπλων είναι γεγονός.

Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος” των ΗΠΑ! Απίστευτο και όμως αληθινό. Μαζί με το νομοσχέδιο για άρση εμπάργκο όπλων, είναι πολύ πιθανό να δούμε την ένταξη Κύπρου και Ισραήλ στο ΝΑΤΟ και αυτό λόγω υδρογονανθράκων.

Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ αποκαλύπτει το sigmalive.com

Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εμπλοκή των αμερικανικών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και η ανάγκη προστασίας της από τρομοκρατικές ομάδες.

Επιπλέον, τονίζεται η σημασία του ότι τρίτες χώρες που απειλούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ, αποκτούν πλεονέκτημα έναντι της Κύπρου, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπάργκο.

Η απευθείας πώληση και μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει τα αμυντικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από άλλες χώρες που αποτελούν πρόκληση για τις ΗΠΑ.

Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να
(Α) συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας λύσης στη διαίρεση της Κύπρου

(Β) να επιβεβαιώσει τη σημασία της αποστρατικοποίησης του νησιού της Κύπρου, και

(Γ) για την Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

Ουσιαστικά πίσω από την αμερικανική απόφαση για πάγωμα της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, και άρση του στην Κύπρο, βρίσκεται το Ισραήλ.

Το κύριο επιχείρημα των κύκλων που θέλουν το πάγωμα να μετατραπεί σε εμπάργκο είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί αμυντικό εξοπλισμό για επιθέσεις και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που βάζουν στο τραπέζι είναι η εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και η εισβολή στην Κύπρο, επιχειρήσεις που η Τουρκία εκτέλεσε με όπλα τα οποία είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για αμυντικούς, κατά τα άλλα σκοπούς.

Πρόκειται, βέβαια, για τους ίδιους κύκλους που είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ