Βαλκάνια

Το Βελιγράδι προ ιστορικών αποφάσεων - Οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου κάνουν έκκληση για βοήθεια στον Α. Βούτσιτς - «Πρόλογος» γεωπολιτικών εξελίξεων

Εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα έχουμε στα Βαλκάνια. Σκόπια, Κόσοβο, Βόσνία Σερβία και τώρα Μαυροβούνιο εμπλέκονται σε μία περίπλοκη κατάσταση, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, μέχρι και η σύγκρουση μέχρις εσχάτων.

Ρητορική με πολεμικές δηλώσεις επικρατεί τις τελευταίες, από ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών, ΄΄διορθώσεις συνόρων΄΄ και συχνές αναφορές σε επικείμενο πόλεμο με αφορμή τα παραπάνω, αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα λοιπόν με Σερβικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Μαυροβουνίου, Μομσίλκο Βουτσάνοβιτς, καλεί τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να υποστηρίξει την άσκηση των δικαιωμάτων των Σέρβων στη χώρα.

Ο Βουτσάνοβιτς υποστηρίζει ότι η αλλαγή ταυτότητας είναι ο μόνος τρόπος για τους Σέρβους στο Μαυροβούνιο να επιβιώσουν χωρίς υποστήριξη από τη Σερβία.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ, ο Βουτσάνοβιτς σε επιστολή του προς τον Σέρβο Πρόεδρο αναφέρει ότι οι Σέρβοι του Μαυροβουνίου βρίσκονται σε πολύ ‘περίπλοκη’ θέση.

Πρόσφατα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, ‘Στάνιε Στβάρι’ ο πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, κατά την επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι η θέση του σερβικού λαού στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία είναι ίδια όπως ήταν την εποχή των Τούρκων, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τις αρχές του Μαυροβουνίου, μάλιστα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς είχε απαιτήσει την απολογία του πατριάρχη.

Οι αναλύσεις γεωπολιτικών ινστιτούτων της Δύσης, της Σερβίας αλλά και της Μόσχας, αναφέρουν το τελευταίο διάστημα πως τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες είναι μία πυριδαταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια αλλά και για όλα τα Βαλκάνια.

”Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Στη Ρωσία, ταυτόχρονα, υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτική αεροπορική βάση στην κεντρική Αλβανία. Πριν από λίγες ημέρες, ορισμένοι αναλυτές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την κίνηση αυτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα και με τους Ρώσους, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Κουσόβα, είναι ένα βήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Αλβανίας.

«Η επέκταση των υποδομών του ΝΑΤΟ στην Αλβανία δεν αποτελεί έκπληξη αφού είναι μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την προώθηση μιας ‘Μεγάλης Αλβανίας’ που συνεπάγεται την προώθηση των εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων στα βαλκανικά κράτη με αλβανικούς πληθυσμούς όπως το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ, που μπορεί να χρησιμεύσουν ως ορμητήριο των Ατλαντιστών, εναντίον της Σερβίας, από την καρδιά των Βαλκανίων».

Η ρωσική ηλεκτρονική πύλη «Fort-Russ» γράφει ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλβανία θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσει αιματοχυσία.

«Οι αναλυτές της ‘FRN’ προβλέπουν ότι τα Βαλκάνια θα γίνουν πεδίο γεωπολιτικών μαχών στις εκστρατείες αποσταθεροποίησης των Ατλαντιστών , μέσω του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία.

Oι Σέρβοι μάλιστα δεν ξεχνάνε τους πραγματικούς συμμάχους και πριν λίγες ημέρες είχαν στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, καλεί σε πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ επιθυμεί να μοιραστεί η Αλβανία με την Ελλάδα.

Ο Σέσελι στη σελίδα του στο Twitter έγραψε ότι η Σερβία πρέπει να είναι έτοιμη να ελευθερώσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποσυρθούν από την περιοχή.

«Για να ελευθερώσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια χρειαζόμαστε ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να απωθήσουμε όλους τους Αλβανούς που δεν αναγνωρίζουν το σερβικό κράτος. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε ενόσω το ΝΑΤΟ είναι εκεί. Περιμένουμε να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ την περιοχή και να επιτεθούμε ώστε να βρεθεί κάθε τμήμα του Κοσσυφοπεδίου υπό σερβικό έλεγχο», έγραψε ο Σέσελι.

Στη συνέχεια, έγραψε ένα άλλο μήνυμα σχετικά με τα σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο που λέει ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει:

«Δεν θέλουμε σύνορα με τους Αλβανούς. Εμείς οι Σέρβοι πρέπει να οριοθετήσουμε την Αλβανία με τους Έλληνες, κάπου στη ζώνη του Δυρραχίου. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία δημιούργησε την Αλβανία, ως ένα τεχνητό κράτος για να εμποδίσει τη Σερβία να έχει επαφή με τη θάλασσα. Στη βόρεια Αλβανία είναι η κληρονομιά μας. Εκεί όλα είναι σερβικά, γη και πέτρες»

Τα Βαλκάνια λοιπόν μπαίνουν σε μία νέα φάση εξελίξεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...