Eξέλιξη ντόμινο έχει η τουρκική οικονομική κρίση. Τα απόνερα της συνεχόμενης πτώσης της λίρας έφθασαν και στα Κατεχόμενα. Καλά τα σχέδια λοιπόν για νέα βάση στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά αυτή την στιγμή, οι Τούρκοι βρίσκονται σε μία κρίση, που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει φως.
Σε περικοπές στους μισθούς του παράνομου κατοχικού “ψευδο προέδρου”, των «ψευδο-υπουργών» και των «ψευδο-βουλευτών» για 6 μήνες προχωρούν στα κατεχόμενα. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αποφάσισε σήμερα το «υπουργικό» για ανάσχεση των επιπτώσεων από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Μιλώντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες, ο Τουφάν Ερχιουρμάν έκανε λόγο για «έκτακτες συνθήκες» ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι αποφασίστηκε 20% επιπλέον φορολόγηση των καζίνο και των γραφείων στοιχημάτων για 6 μήνες, καταβολή αποζημιώσεων για την ξηρασία, εφάπαξ καταβολή 1.000 τουρκικών λιρών για λήπτες επιδόματος αναπηρίας ή φτώχειας τον Σεπτέμβριο, μετατροπή των συμβάσεων μίσθωσης με την κατοχική «ψευδο-κυβέρνηση» σε τουρκικές λίρες, εκπτώσεις στον «ΦΠΑ» εστιατορίων και σε κάποια αγαθά.
Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη «φορολογία» σε αλκοόλ και καπνικά προϊόντα, καθώς και μέτρα για την αγορά διαμερισμάτων από ξένους. Για σκοπούς υπολογισμού των συμβάσεων μίσθωσης που είναι σε ξένο νόμισμα, είπε ότι η ισοτιμία της στερλίνας καθορίζεται σε 6,3 τουρκικές λίρες, του ευρώ σε 5,6 λίρες και του δολαρίου σε 4,75 λίρες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εορτών για το μπαϊράμι και συμφώνησαν να συναντηθούν. Αναλόγως το προγράμματος του κ. Ερντογάν, ενδέχεται να μεταβεί στην Τουρκία στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, κατέληξε.
Συναγερμός από την Moody's
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εξέπεμψε χθες μεγαλύτερο συναγερμό για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της, επικαλούμενος αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους.
Τα σχόλια του οίκου είναι τα τελευταία που αναδεικνύουν τον κίνδυνο για τον τουρκικό τραπεζικό τομέα από τη συνεχιζόμενη νομισματική κρίση. Ο Moody’s σημείωσε ότι το λειτουργικό περιβάλλον είναι τώρα χειρότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.
«Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων», ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του. Ο οίκος μείωσε τις «αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις» 14 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και άλλων τεσσάρων τραπεζών κατά δύο βαθμίδες. Υποβάθμισε, επίσης, τις «εταιρικές οικογενειακές αξιολογήσεις» δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών κατά μία βαθμίδα.
Επί σειρά ετών, τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό άφησε εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις σε σημαντικό κίνδυνο από τις νομισματικές ισοτιμίες.
Στους επόμενους 12 μήνες, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, αξίας περίπου 77 δισ. δολαρίων, σημείωσε ο Moody’s. Οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ρευστά στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων και έχουν περίπου 57 δισ. δολάρια σε υποχρεωτικά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα.
Kάνουν όνειρα οι Τούρκοι
Ταυτόχρονα τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν την προπαγάνδα και πετάνε το τυράκι στους πολίτες της Τουρκίας, αναφέροντας ότι από τα αποθέματα του φυσικού αερίου, η Αγκυρα θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για τα... επόμενα 572 χρόνια!
Τα δικαιώματα της Τουρκίας στη θάλασσα επανεμφανίσθηκαν στην ημερήσια διάταξη καθώς συνεχίζεται ο αγώνας εξουσίας σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία θα μπορούσε με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου να καλύψει ανάγκες ενέργειας στη χώρα για 572 χρόνια.
Η Ελλάδα, η οποία επιδιώκει τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να καθιερώσει θαλάσσια σύνορα μέσω της Λιβύης και της Κρήτης. Συγχρόνως η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αναφέρει η yenisafak.