Ο κόσμος γύρισε ανάποδα στο Βερολίνο και η Μέρκελ έδωσε εντολή στο Γερμανό ΥΠΟΙΚ να εξετάσει την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία μέσω πιθανόν και της ΕΕ, σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας WSJ, παρακάμπτοντας τελείως τις κυρώσεις των ΗΠΑ .
Δύο ανώτεροι υπάλληλοι στο Βερολίνο ανέφεραν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz είχε συζητήσει μερικές από τις επιλογές με τον Τούρκο ομόλογό του Berat Albayrak σε πρόσφατες συνομιλίες.
Οι συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, παρόμοιο με το είδος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης (Ελλάδα), έως σε ειδικά δάνεια από κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και διμερή βοήθεια .
Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτή των Η.Π.Α., η οποία δεν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει.
Το Βερολίνο φοβάται από την πλευρά του ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη προκαλώντας περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή, μαζί με κύμα μετανάστευσης προς το Βορρά.
«Θα κάνουμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας. «Δεν έχουμε πολλές επιλογές».
Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εξίσου το ίδιο.
Φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την οικονομία της.
Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουν πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Τουρκία, μέλος του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, επειδή ένα μεγάλο μέρος του δυνητικά προβληματικού χρέους της της χώρας είναι σε ιδιωτικά χέρια.
Η Αργεντινή, μια χώρα με μικρότερη οικονομία που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα έλαβε πίστωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο.
Τέτοιες ενισχύσεις θα σηματοδοτήσουν μια εντυπωσιακή προσέγγιση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, δύο στενών συμμάχων για πάνω από έναν αιώνα που έχουν αποξενωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο τρόπος διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει πιο αυταρχικός και ενοχλητικός για τους Ευρωπαίους.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο κ. Scholz και ο κ. Albayrak θα συναντηθούν στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν το ταξίδι του προέδρου. Η οικονομική βοήθεια θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη.
Πρόκειται όμως για ένα άλλο σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank; ...αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα για τα σχέδια των Γερμανών που αφού «διέσωσαν» αρχικά την Ελλάδα …τώρα βάλανε ρότα για την γειτονική χώρα.