Βαλκάνια

Ιδού γιατί βιάζονται με τα Σκόπια - Δημιουργούν... κλίμα οι Δυτικοί: «Ερχεται κρίση στα Βαλκάνια, ανησυχούμε» - Κρεμλίνο: «Λάθος τυχόν ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ»

Μαίνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η Μόσχα έχει κατακαιρούς στείλει τελεσίγραφο τόσο στη Δύση, όσο και στα Σκόπια, πως δεν θα ανεχθεί το κρατίδιο στην αγκαλιά της Συμμαχίας.

Η χώρα μας, με την ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μπήκε σε μία σύγκρουση και το ερώτημα είναι ποιό το κέρδος;

Ολοι βιάζονται να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ για έναν και μόνο λόγο, στόχος να ανακοπεί η παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η Ρωσία σαν ηγέτιδα δύναμη και η μεγαλύτερη των σλαβικών φύλων, επηρέαζε και επηρεάζει πράγματα και καταστάσεις. Τώρα αλλάζουν άρδην οι συσχετισμοί στην γειτονιά μας, η φωτιά είναι δίπλα μας και κάποιοι δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει.

Ετσι εξηγείται και η βιασύνη Βερολίνου-Δύσης.

Ο Αμερικανός στρατηγός Βέσλεϊ Κλαρκ εκτιμά ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν και πάλι να γίνουν περιοχή κρίσης, «η ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα, διότι στην περιοχή υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που δημιουργούν εντάσεις και αυτό το γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ εύθραυστα».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σαράγεβο ‘Ν1’, ο Κλαρκ ανέφερε ότι τα σκληρά λόγια και οι επιθετικές ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα συγκρούσεων στα Βαλκάνια, ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αναφέρει το echedoros.

Δηλαδή με λίγα λόγια, εμμέσως δημιουργούν ήδη κλίμα οι ΝΑΤΟΪΚΟΙ, με σκοπό να μας πείσουν ότι είναι απαραίτητη η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Το επιχείρημα είναι το εξής. Για να ην δημιουργηθεί κρίση, ας τους βάλουμε τώρα στη Συμμαχία.

«Ναι, πρέπει να ανησυχούμε. Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει ωθηθούν προς τα εμπρός, στον δυτικό πολιτισμό και στον διατλαντικό πολιτισμό, ακόμη και το συντομότερο δυνατόν. 

Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία του Ντέιτον και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε για την ανάπτυξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Κλαρκ, που ήταν διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας.

«Τα Βαλκάνια είναι στην τεκτονική πλάκα της ανθρώπινης φυλής, αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι πολιτισμοί έχουν αντιμετωπισθεί ιστορικά και βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι. Επομένως, είναι δίκαιη η εκτίμηση ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ και να προσφέρουμε στρατιωτική ασφάλεια», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις κυβερνήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι τα εκλεγμένα μέλη, καθώς και τα μέλη με εντολή, πρέπει να ζουν με τρόπο μετριοπαθή, να ζουν με τους μισθούς τους, οι μισθοί θα πρέπει να είναι επαρκείς για να ζήσουν αυτοί, αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει να γίνει εκατομμυριούχος από την πολιτική», είπε.

Αντίδραση Κρεμλίνου

Τη θέση του Κρεμλίνου σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εκλήθη να διατυπώσει ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων:

"Πρώτον, αυτό είναι ένα κυριαρχικό θέμα της ίδιας της "Μακεδονίας”. Εκτιμούμε και σεβόμαστε τις καλές μας σχέσεις με την "Μακεδονία”. Αναμφίβολα, ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αλλά όσον αφορά την προσέγγιση των νατοϊκών υποδομών και του ΝΑΤΟ γενικότερα στα σύνορά μας, γνωρίζετε πολύ καλά τη στάση της Μόσχας ως προς αυτή τη διαδικασία. Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν έχει αλλάξει''.

Μήνυμα και του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα για τα Σκόπια

Όπως αναφέρεται στο υφιστάμενο Δόγμα της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, η χώρα μας έχει αρνητική άποψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εν γένει. 

Στην πρόσφατη περίπτωση του Μαυροβουνίου βλέπουμε ότι γίνονται σταθερές και εντατικές προσπάθειες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα, και μάλιστα με το παράλογο πρόσχημα της προστασίας από τη δήθεν ρωσική απειλή — που δεν υπάρχει, δήλωσε στο sputniknews.gr.

Η Ρωσία αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που θα βασίζεται στις Αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας, της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Θεωρούμε ότι η ένταξη καινούργιων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ παραβιάζει αυτές τις Αρχές στην Ευρώπη και οδηγεί στην εμβάθυνση των υφιστάμενων διαχωριστικών γραμμών και στην ανάδυση νέων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, όπου παραμένουν δυσεπίλυτες σύνθετες διαθρησκευτικές και διεθνικές αντιθέσεις.

Ολα δείχνουν πως τώρα αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι στα Βαλκάνια. Ποιοι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι, θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...