Κυβέρνηση

Εκλογές στις 14 Οκτωβρίου 2018; - Φουντώνουν τα σενάρια - Δημοσκόπηση-έκπληξη: «Να παρέμβει ο στρατός, να συλλάβει τον ΠτΔ και τον Τσίπρα»

Την ημερομηνία 14 Οκτωβρίου του 2018, ως την πιθανότερη για την πρόωρη «έξοδο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την προσφυγή στις κάλπες (εθνικές εκλογές), συζητούν έντονα την τελευταία εβδομάδα πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι των Αθηνών, κάτι που αναφέρει και με δημοσίευμα του ο σημερινός ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ.

Σύμφωνα με τη στήλη, η φήμη πηγάζει και από τις εταιρείες ερευνών αλλά και από εκείνες που συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα των εκλογών και την προετοιμασία, για την οποία οποία άλλωστε απαιτείται κάποιος χρόνος.

Κάποιοι τονίζουν ότι η ημερομηνία είναι ιδανική μιας και θα μπορεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στο σχέδιο παροχών που ετοιμάζει και ταυτόχρονα να γλιτώσει τις «καυτές πατάτες» της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και των περικοπών.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», σχέδιο πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης πίεσης για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δέχεται πολλαπλά χτυπήματα. Υπό την εκτίμηση πολλών πολιτικών παρατηρητών, της αντιπολίτευσης, ακόμα και προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πολιτικός γάμος με το κόμμα του Πάνου Καμμένου φθάνει προς το τέλος του, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητούν τις κινήσεις αλλαγής του κλίματος.

Οι δημοσκοπήσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Και αυτό διότι όχι μόνο η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιδρά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά και οι μισοί περίπου από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι αντίθετοι.

Nέα σημοσκόπηση-χαστούκι κατά της Κυβέρνησης για την Συμφωνά των Πρεσπών

Μέσα σε αυτό το άκρως αρνητικό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται ως «οπερέτα» από την αντιπολίτευση, λόγω και της αλλοπρόσαλλης στάσης του προέδρου των ΑΝΕΛ που είναι αντίθετος στη συμφωνία αλλά εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, έχει επεξεργαστεί σχέδιο επιβίωσης ενόψει των εκλογών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι «Ερευνητές, δημοσκόποι, αναλυτές και τεχνικοί ηλεκτρονικών συστημάτων είναι προσανατολισμένοι στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αν σε όλα αυτά, υπολογίσουμε και το κλίμα πόλωσης και τις προσωπικές αντεγκλήσεις που κυριάρχησαν στην προ-ημερισίας συζήτηση στη Βουλή, τότε μπορεί να πει κανείς ότι η φήμη αποκτά υπόσταση».

Αρνητικά αξιολογούν οι περισσότεροι τη συμφωνία των Πρεσπών, για το ονοματολογικό, αλλά και εκείνη του Eurogroup για το χρέος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το «Εθνος».

Επιπλέον στην έρευνα, που έγινε σε δείγμα 9.800 ατόμων, η πλειονότητα πιστεύει ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, ενώ εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Πιο αναλυτικά, το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη.

Πάντως, το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη.

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Βέβαια να τονίσουμε το εξής σε αυτό το σημείο. Η εν λόγω εφημερίδα έχει φιλικά αισθήματα προς το Μ. Μαξίμου, οπότε οι αριθμοί, ειδικά για τις Πρέσπες έχουν προσαρμοστεί υπέρ της Κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, σε όλες τις δημοκοπήσεις, ο Ελληνικός λαός είναι αρνητικά διακείμενος ως προς τις αποφάσεις των Τσιπρα-Κοτζιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έρευνα, το 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη που είχε εκφράσει ο Κώστας Μπαρμπαρούσης στη Βουλή, δηλαδή να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας. Το 72% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ