ΝΑΤΟϊκός κατάσκοπος που διενεργούσε κατασκοπεία στις εγκαταστάσεις του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συνελήφθη από Ρώσους πράκτορες, μια είδηση που έχει εξαιρετική σημασία διότι υπάρχουν φόβοι αν όχι πληροφορίες πως η Τουρκία "τρέχει" μυστικά πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ήδη από τον Μάιο του 2010, ο Ερντογάν είχε ζητήσει να ξεκινήσει κρυφά προετοιμασία για κατασκευή χώρων για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Star συνελήφθη στην Ρωσία Ρουμάνα κατάσκοπος με το όνομα Karina Tsurkan, η οποία εδώ και 1,5 χρόνο φέρεται να διενεργούσε κατασκοπεία γύρω από την υποδομή του πυρηνικού σταθμού του Ακκούγιου .
Η ρωσική υπηρεσία Ασφαλείας FSB, έπιασε την Karina Tsurkan, με την κατηγορία της κατασκοπείας με στοιχεία προφανώς που αποδείκνυαν τις κατηγορίες παρακολούθησης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου στην Ν.Τουρκία .
Η Tsurkan αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών λόγω διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό τρίτης χώρας.
Απεφοίτησε από Πανεπιστήμιο στην Μολδαβία και εργαζόταν για την Inter RAO. Κάλυπτε Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία από το 2010 έως το 2011.
Σίγουρα δεν είναι η μοναδική πράκτορας που παρακολουθεί την τουρκική πρόοδο στον πυρηνικό τομέα.
Η κυρία αυτή όμως αποκαλύφθηκε ότι ήταν πράκτορας των ρουμανικών μυστικών υπηρεσιών με διασυνδέσεις στο ΝΑΤΟ και προφανώς εκτελούσε υπηρεσία για λογαριασμό «τρίτων».
Η Ρουμάνα οδηγήθηκε στο πολιτικό δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας, κάτι που επισείει ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (Bundesnachrichtendienst – BND) κατασκόπευε την Τουρκία διότι είχε πληροφορίες για την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Η BND είχε σοβαρούς λόγους να παρακολουθεί προσεκτικά την Άγκυρα. Δεν είναι μόνο οι κρίσεις στο Ιράκ και τη Συρία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων και οι δραστηριότητες του PKK που καθιστούν την Τουρκία θεμιτό στόχο για τις γερμανικές υπηρεσίες. Για αρκετό καιρό, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι η Τουρκία απεργάζεται σχέδια και μέσα τόσο για συστήματα πυρηνικών όπλων όσο και για μέσα μεταφοράς τους μιμούμενη το μοντέλο του Ιράν.
Κατά συνέπεια, η Τουρκία φέρεται να έχει ξεκινήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας το οποίο δικαιολογείται από τις επείγουσες ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Το 2011, η Τουρκία σύναψε σύμβαση ύψους 20 δισ. δολαρίων με τη ρωσική εταιρεία ROSATOM για τη δημιουργία μεγάλου συγκροτήματος αντιδραστήρων στο Ακούγιου.
Δύο χρόνια αργότερα, μια παρόμοια συμφωνία συνήφθη με μια ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία, αυτή τη φορά άνω των 22 δισ. δολ. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ένα ακόμη εργοστάσιο, το οποίο θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από Τούρκους.
Η υπόθεση ότι η Τουρκία στοχεύει σε πυρηνικά όπλα υποστηρίζεται επίσης από τις δραστηριότητες της χώρας για τη δημιουργία ολόκληρου του κύκλου πυρηνικού καυσίμου.
Η ουσία είναι ότι ο σουλτάνος γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο με την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τον «σεβαστεί» η δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, μαζί με τα σχέδια του περί αναβίωσης της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας , και θα επιβιώσει και ο ίδιος σε μια χώρα που ενδέχεται αν πάνε όλα «στραβά» την Κυριακή για το ΑΚΡ, να κινδυνεύει να βιώσει και δεύτερο πραξικόπημα ή ακόμη και εμφύλιο σύμφωνα με την Ακσενέρ .