Οικονομία

Μείωση χρέους από ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγαλύτερη πολιτική μούφα όλων των εποχών - Οριστικό τέλος στη διαγραφή χρέους και αιώνιες δεσμεύσεις...


Το μεγαλύτερο ξεπούλημα της ιστορίας είχαμε και με τη βούλα χτες όσο αφορά την περιβόητη συμφωνία για το χρέος. Πουλήσαμε αεροδρόμια, λιμάνια, ηλεκτρισμό, αποθηκεύσαμε τα πάντα στο Υπερταμείο που διοικείται από αλλοδαπούς, το όνομα της Μακεδονίας για να γίνουμε αποθήκες προσφύγων και να πάρουμε μετατόπιση χρέους αντί για οριστική διαγραφή. Το τελευταίο ήαν άλλωστε και ο λόγος που ο λαός έφερε στην εξουσία τον Α.Τσίπρα. Δηλαδή φάγαμε 3-4 χρόνια σκληρής λιτότητας για κάτι που θα γινόταν από το 2015 όταν ήρθε ο Γιάν(ν)ης και έγινε ότι έγινε, τα γνωστά δηλαδή επακόλουθα.

Δεν υπήρξε «κούρεμα», δεν υπήρξε μείωση κεφαλαίου του χρέους, δεν υπήρξε τίποτα που να δίνει κάποια ελπίδα στην ελληνική οικονομία.

Χρόνια προσδοκιών για το χρέος «έσβησαν» μέσα σε ένα βράδυ. Το μόνο σίγουρο που προκύπτει από την χθεσινή συνεδρίαση, είναι οι αιώνιες δεσμεύσεις και τα μέτρα που η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα πάρει πίσω.

Έρχονται περικοπές στις συντάξεις και μείωση αφορολογήτου και μετά και την εθνική ήττα στο Σκοπιανό φαντάζουν ακόμα περισσότερο «πικρά». Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιγράφει λεπτομερώς το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης και συνοδεύεται από παράρτημα δύο σελίδων, στο οποίο σημειώνονται «τηλεγραφικά» οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει έναν «αυτόματο» μηχανισμό ρύθμισης του χρέους της, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ.

Απλά έγινε πολύ μικρή κα περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος κόβοντας μέρος των τόκων που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν θα πληρώναμε, γιατί απλά δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε αφού η οικονομία είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη.

Και το "κερασάκι" : Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα εισπρακτικά μέτρα στο μέλλον.

Xαρακτηριστικό είναι πως το μόνο σημείο της συμφωνίας που είχε «κλειδώσει» από νωρίς ήταν το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της χώρας. Οπως είχε άλλωστε δηλώσει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη που ήταν σε πρόγραμμα.

Ετσι, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι ουσιαστικά η ίδια που ίσχυε και κατά την περίοδο των μνημονίων. Οι θεσμοί, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, θα έρχονται στην Αθήνα κάθε τρίμηνο και θα αξιολογούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Στο τέλος κάθε αξιολόγησης θα συντάσσουν έκθεση που θα υποβάλλουν στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση θα δημοσιοποιείται, γεγονός που σημαίνει ότι θα αξιολογούνται οι επιδόσεις της χώρας και από τις αγορές. Οι θεσμοί θα εισηγούνται –στην ουσία, θα επιβάλλουν– διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.

Η λύση που έδωσε το Eurogroup για το χρέος προβλέπει:

-Επιμήκυνση για 10 χρόνια των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια λήξης των δανείων αυτών είναι σήμερα 32,5 χρόνια.

-Παράταση της περιόδου χάριτος των χρόνων των ίδιων δανείων κατά 10 χρόνια. Ετσι η πληρωμή των δανείων του EFSF ξεκινά από το 2033 αντί από το 2023.

-Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι στο δάνειο του 2ου Μνημονίου, το οποίο είχε ετήσιο κόστος 220 εκατ. ευρώ.

-Επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), από φέτος έως τον Ιούνιο του 2022. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

-Εκταμίευση μιας δοσης για την Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμειακό απόθεμα και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν οι ανάγκες για χρέος. Ένα ποσό που φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να αποπληρώσει μέρος από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ που φθάνει τα 11 δισ. ευρώ.

Eurogroup: Δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup.

Επιπλέον, την ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.
τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.
την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα

Μεταμνημονιακές δεσμεύσεις – φωτιά περιλαμβάνει το παράρτημα των συμπερασμάτων του Eurogroup. Πρόκειται για μια δέσμη δεσμεύσεων σε έξι βασικές μεταρρυθμιστικές κατηγορίες.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με την εξαμηνιαία εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνη προς την χώρα [ANFAs και SMPs] ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

1.Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, το οποίο σέβεται τους στόχους των βασικών μεταρρυθμίσεων που ενεργοποιήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ολοκληρώσει την συμπλήρωση και συλλογή του clawback κάθε Ιούνιου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Στο θέμα της φορολογικής πολιτικής η Ελλάδα θα αναλάβει στα μέσα του 2019 και το 2020 μια εθνική αξιολόγηση του φόρου ακίνητης περιουσίας στη βάση των εμπορικών τιμών και θα ανανεώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές ακινήτων έως τα μέσα του 2020.

Στη φορολογική διοίκηση η Ελλάδα θα πρέπει να στελεχώσει την ΑΑΔΕ με 12.000 υπαλλήλου έως το 2018, με 12.500 υπαλλήλους έως το 2019 και 13.322 υπαλλήλους μέχρι το 2021, όταν και τα πλήρως ψηφιοποιημένα συστήματα συλλογής φόρων θα είναι πλήρως λειτουργικά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στη χρηματοοικονομική διοίκηση, αποφεύγοντάς τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το ελεγκτικό συνέδριο. Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την εποπτεία στα εποπτεία στη ρευστότητα και την πρόβλεψη για τον σύστημα λογαριασμού της Γενικής Διεύθυνσης (τέλη του 2019), να ολοκληρώσει το Λογιστικό Σχέδιο με εφαρμογή του ταμείου και των λειτουργικών ταξινομήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 (μέσα 2021) και να επεκταθεί αυτή η μεταρρύθμιση στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

2.Κοινωνική πολιτική: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εκμοντερνίσει το σύστημα πρόνοιας, σε συνεργασία με τις ομάδες τεχνοκρατών της Κομισιόν. Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για τον εκσυγχρονισμό της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως μέσω του ανοίγματος τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (TOMY) μέχρι το τέλος του 2018 και 240 έως τα μέσα του 2020.

​Ο κύριος φορέας που είναι αρμόδιος για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΠΑΥ) θα συσταθεί μέχρι τα τέλη του 2018, με στόχο επιτευχθεί μερίδιο των κεντρικών συμβάσεων στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των δικτύων κοινωνικής προστασίας που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος. Για το σκοπό αυτό, θα εφαρμοστεί σε όλα επιδόματα αναπηρίας μια νέα προσέγγιση με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019. Επανεξετάζει το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες έως το τέλος του 2019 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και των τριών πυλώνων του Εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως το τέλος του 2019.

3.Χρηματοοικονομική σταθερότητα: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου (π.χ. αφερεγγυότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξωδικαστικός μηχανισμός, πωλήσεις NPL, ηλεκτρονικές δημοπρασίες ) και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021. Η χρηματοοικονομική κατάρτιση των δικαστών σε σχέση με τα παραπάνω θα παρασχεθεί έως τα τέλη του 2018.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη, οι φάσεις Ι και ΙΙ της εγκατάστασης του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (OSDDY-PP) θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2018 και τα μέσα του 2020 αντίστοιχα και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα Δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι τα μέσα του 2019. Το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες και η εντολή της επιτροπής επιλογής του ΤΧΣ θα ευθυγραμμιστεί με την εντολή του Ταμείου.

Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η απόφαση για εκκαθάριση ή παράταση της εντολής για το ΤΧΣ θα ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2022. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.

4: Αγορά εργασίας και προϊόντων: Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας ενημέρωσης του ελάχιστου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012. Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των αδειών εκμετάλλευσης των επενδύσεων και για το σκοπό αυτό θα εγκρίνει όλες τις νομοθετικές πράξεις αδειοδότησης (τέλος 2018), θα ολοκληρώσει τη νομοθεσία επιθεώρησης (μέσα 2020), (…).

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021 και ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019 και θα δημιουργήσει πλήρως το κτηματολογικό γραφείο και θα ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020. Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Το μοντέλο-στόχος θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019.

5. Αποκρατικοποιήσεις: Το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα εφαρμοστεί σε συνεχή βάση. Με στόχο την ταχεία προσέλκυση επενδύσεων για τη στήριξη της διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης, η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του Αερολιμένα Αθηνών και ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο Ταμείο Συμμετοχών) και της Μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019), την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και του σταθμού υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα του 2021) και ορισμένων άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα διαδικασία μεταξύ των αρχών και της ΤΑΙΠΕΔ (μέσα 2022). Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Συμμετοχών και η αναδιάρθρωση του ΕΤΑΔ θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2018 και η αναθεώρηση / αντικατάσταση όλων των διοικητικών συμβουλίων ΣΟΕ μέχρι τα μέσα του 2019.

6. Δημόσια διοίκηση: Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα το διορισμό των Γενικών Διευθυντών και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 μέχρι το τέλος του 2018 και την ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων παρακολούθησης (μέσα 2019), θα ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο αξιολογήσεων κινητικότητας και επιδόσεων έως τα μέσα του 2019 και θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2019 το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής) .

Προκειμένου να ενισχυθεί η νομική ασφάλεια και η πρόσβαση στη νομοθεσία μέσω της νομικής κωδικοποίησης, ο Κώδικας Εργατικού Δικαίου και ο Κώδικας Ρυθμιζόμενων Εργασιακών Προσαρμογών θα θεσπιστούν μέχρι τα μέσα του 2020 και η Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση και Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Νομοθεσίας θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 . Η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της GRECO στο πλαίσιο της εφαρμογής του συνολικού εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς έως τα μέσα του 2021.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgovgr%2Fvideos%2F2066134030068240%2F&show_text=0&width=560

https://www.youtube.com/watch?v=UmgM-zSorQkhttps://www.youtube.com/watch?v=_TRlzOog6tg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ