Κι ενώ πλέον ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε θέση υπερ του Πατριαρχείου Μόσχας στην κόντρα του με το Φανάρι με αφορμή την υπόθεση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία οι εκπρόσωποι των αρχών φαίνεται να χάνουν την ψυχραιμία τους και “δαιμονοποιούν” την συλλογή υπογραφών κατά του αιτήματος για αυτοκεφαλία.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο 60.000 υπογραφές βρίσκονται ήδη στο Φανάρι ενάντια στα σχέδια για αυτοκεφαλία.
Πρόκειται για 60 χιλιάδες υπογραφές των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας που παραδόθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Τα έγγραφα εμπεριέχουν έκκληση να εξετασθεί αποκλειστικά μέσα στα κανονικά πλαίσια το αίτημα εκχωρήσεως αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το οποίο είχαν προηγουμένως υποβάλει στο Φανάρι Ουκρανοί πολιτικοί.
Χιλιάδες αιτήματα υπογράφηκαν από τους πιστούς κατά τη διάρκεια του Μαΐου: οι πρώτες δέκα χιλιάδες παραδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μηνός, ενώ άλλες πενήντα χιλιάδες κατά την εκδρομή από 21 έως 26 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη ομίλου προσκυνητών από την Ουκρανία, του οποίου ηγήθηκε ο Επίσκοπος Ντούμπεν Ποιμήν.
«Εκπροσωπώντας τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προσβλέπουν ότι το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία θα αντιμετωπισθεί κατά τρόπο κανονικό, τον οποίο καθιέρωσαν οι απόστολοι και οι πατέρες της Αγίας Εκκλησίας, υποβάλαμε το γραπτό αίτημα στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ανέφερε ο Επίσκοπος Ποιμήν και συνέχισε, επίσης ζητήσαμε τον Παναγιώτατο να δέεται υπέρ του λαού μας και της Ουκρανικής Ορθοδοξίας».
Ανάμεσα στους 130 προσκυνητές ήταν και ενορίτες των Ιερών Ναών, των κατειλημμένων από το αντικανονικό «Πατριαρχείο Κιέβου».
Επίσης υπέβαλαν περισσότερα από 30 αιτήματα από τις περιφερειες Ζιτόμιρ, Τερνοπόλεως, Ρόβνο και λοιπές, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η κατάσταση στις ενορίες.
Αυτά τα αιτήματα συνοδεύονται από τεκμήρια, οπτικο-ακουστικό υλικό, όπου καταγράφηκαν ωμές παραβάσεις του δικαιώματος του θρησκεύειν.
Δείγμα της νευρικότητας που επικρατεί στις ουκρανικές αρχές μετά από αυτήν την πρωτοβουλία είναι πως η κα Ιρίνα Φριζ, βουλευτής της παράταξης του Πόροσενκο και ανώτερο μέλος της επιτροπής κοινοβουλευτικής ασφάλειας, ζήτησε από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας να ερευνήσει την εκστρατεία, για την οποία ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε από την εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.
Απαντώντας πάντως εκκλησιαστικοί κύκλοι σε αυτούς τους ισχυρισμούς τόνισαν ότι «είναι πρωτοβουλία των λαϊκών».
Οι θρησκευτικές διαιρέσεις στην Ουκρανία έγιναν βαθύτερες το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις επακόλουθες συγκρούσεις μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Donbass στα ανατολικά.
Το ποσοστό των υποστηρικτών του “Πατριαρχείου Κίεβου” διπλασιάστηκε στο 29% από 15% μεταξύ 2010-2018, ενώ η υποστήριξη για το Πατριαρχείο Μόσχας υποχώρησε σχεδόν στο 13%.
Το “Πατριαρχείο Κιέβου” κέρδισε τους περισσότερους οπαδούς του μετά τα γεγονότα του 2014....