Με διαφοροποιήσεις από τα περισσότερα κόμματα ολοκληρώθηκε η ψήφιση της διάταξης που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 8 οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασαν την διαφωνία τους δια της αποχής. Ως απών καταγράφηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όχι γιατί διαφωνεί με την διάταξη αλλά γιατί έφτασε καθυστερημένος στην Ολομέλεια. Επίσης απόντες ήταν ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος η κυρία Αννα Βαγενά και η κυρία Νίνα Κασιμάτη.
Διαφοροποιήσεις από βουλευτές της ΝΔ που είπαν «ναι» στην αναδοχή
Ως ηχηρή διαφοροποίηση καταγράφεται και η υπερψήφιση του άρθρου 8 από την Κατερίνα Μάρκου της ΝΔ. Η κυρία Μάρκου ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ανέπτυξε την αρνητική στάση του κόμματός της. Ωστόσο, η ίδια ψήφισε υπερ.
Στο «ΝΑΙ» τοποθετήθηκαν και Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως. Απουσίαζαν συνολικά 8 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ως απουσία με νόημα καταγράφεται του κ. Θεόδωρου Φορτσάκη.
Απο την Δημοκρατική Συμπαράταξη όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση επέλεξαν την αποχή. Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Μιχάλη Τζελέπη, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργο Καρρά.
Τέλος, από τους ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που ψήφισαν υπερ της ρύθμισης. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απείχε
Μείζον θέμα για την Κατερίνα Μάρκου: Ψήφισε τη ρύθμιση που ως εισηγήτρια είχε εξηγήσει τους λόγους καταψήφισης από τη ΝΔ
Μείζον πολιτικό θέμα για την κυρία Κατερίνα Μάρκου προκύπτει από την ψηφοφορία του άρθρου που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς και την επιλογή της να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο 8 κόντρα στην γραμμή του κόμματός.
Η Νέα Δημοκρατία είχε αναθέσει στην κυρία Μάρκου να εισηγηθεί τις θέσεις του κόμματος για το επίμαχο νομοσχέδιο. Ως εισηγήτρια είχε εξηγήσει τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει την ρύθμιση. Ωστόσο, στην ψηφοφορία δήλωσε υπερ καταγράφοντας για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά το παράδοξο όπου ο εισηγητής του κόμματός πάει κόντρα στην κομματική γραμμή που ανέλαβε να υποστηρίξει!
Η στάση της βουλευτού προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στους βουλευτές όσο και στην ηγεσία του κόμματος.
Ο διάλογος δε που καταγράφηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι ενδεικτικός. Συγκεκριμένα, βουλευτής του κόμματος ρώτησε τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα αν οι διαφοροποιήσεις θα περιοριστούν στις κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως που άλλωστε είχαν ενημερώσει για την θετική τους ψήφο. «Ναι, θα έχουμε 3 διαφοροποιήσεις» φέρεται να απάντησε ο κ. Τσιάρας για να αντιδράσει η κυρία Μάρκου και να πει «4 θα είναι οι διαφοροποιήσεις. Θα καταψηφίσω και εγώ».
«Σε ενημερώνω ότι ο πρόεδρος θα καταψηφίσει. Είσαι εισηγήτρια» της εξήγησε ο κ. Τσιάρας αλλά η κυρία Μάρκου ήταν ανένδοτη. «Εσείς με βάλατε εισηγήτρια. Εγώ είμαι Ποτάμι. Γιατί με φέρατε στην ΝΔ; Για να μην ψηφίζω τέτοια νομοσχέδια;»
Στα θεωρεία της Βουλής, όπως συμβαίνει κάθε φορά που συζητείται και ψηφίζεται νομοσχέδιο που αφορά στα δικαίωματα τους, βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Άνάμεσά τους και ο Τζέισον Αντιγόνη o οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αφενός να προσθέσει στην ταυτότητά του το όνομα Αντιγόνη και αφετέρου να διαγραφεί το φύλο του και να αποκαλείται Το Τζέισον Αντιγόνη. Ως προς το δεύτερο σκέλος απέτυχε.
Ο Τζέισον Αντιγόνη ξεχώρισε και σήμερα στα θεωρεία, όπως και τις άλλες φορές.
Χθες εμφανίστηκε με ένα κατακόκκινο φόρεμα, σήμερα με ένα εκρού φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ, ένα χρωματιστό κολιέ και σκούρο κραγιόν στα χείλη.