Στη σύσταση ακτοφυλακής η οποία θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα το λιμενικό και ναυτικό σώμα της Αστυνομίας καθώς και πρόσθετες αρμοδιότητες, προχωρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας της Ελλάδα Παναγιώτη Κουρουμπλή, πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη σύσταση στην Κύπρο ακτοφυλακής, η οποία θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα το λιμενικό και ναυτικό σώμα της Αστυνομίας, καθώς επίσης και πρόσθετες αρμοδιότητες οι οποίες προκύπτουν είτε από εθνικές, είτε από διεθνείς συμβάσεις.
«Στα πλαίσια αυτά συζητήσαμε τον τρόπο λειτουργίας της ακτοφυλακής στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με τη δική μας ακτοφυλακή, μιας και έχουμε ξεκαθαρίσει τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της και ήδη έχουμε προχωρήσει και στην προετοιμασία σχετικής νομοθεσίας, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας», ανέφερε ο κ. Νικολάου.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον επιχειρησιακό τομέα καθώς επίσης και την οργάνωση και τη δομή τέτοιων σωμάτων.
Συμφωνήθηκε επίσης, όπως είπε, στελέχη της σημερινής λιμενικής και αυριανής ακτοφυλακής της Κύπρου να μπορούν να εκπαιδευτούν στις σχολές στις οποίες εκπαιδεύονται τα στελέχη της ακτοφυλακής της Ελλάδας. Η επιδίωξη, είπε ο Κύπριος Υπουργός, είναι να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης στο οποίος θα περιληφθούν και τα σημερινά στελέχη της λιμενικής όσο και μελλοντικά στελέχη της ακτοφυλακής.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινών επιχειρήσεων των δύο σωμάτων, συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην Ελλάδα με στόχο την πρακτική εμπειρία και θέματα που αφορούν κοινές αρμοδιότητες των δύο σωμάτων.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν όπως ετοιμαστεί για όλα τα πιο πάνω θέματα ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συνεχούς αυτής κοινής προσπάθειας και της κοινής συνεργασίας στους πιο πάνω τομείς.
Η κυπριακή ακτοφυλακή, όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα αποτελεί ξεχωριστό σώμα διοικητικά και λειτουργικά, και θα λειτουργεί με βάση δική της νομοθεσία.
Από πλευράς του ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η συζήτησε κινήθηκε γύρω από το πλαίσιο που πρέπει κτιστεί ανάμεσα στην ελληνική ακτοφυλακή και την ακτοφυλακή της Κύπρου.
Όπως είπε η Κύπρος αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε έναν τόπο ιδιαίτερα υψηλής γεωστρατηγικής θέσης. Είπε ότι όσο αναπτύσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή, η Κύπρος αποκτά και γίνεται το κέντρο μεγάλου παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή η ανάπτυξη συνδέεται με μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη θαλάσσια επιτήρηση που είναι κρίσιμα θέματα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι αυτό το πρόβλημα δεν φαίνεται ότι είναι εύκολο να καταλαγιάσει και αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δύο χωρών.
Όπως είπε, η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και πρακτική, όσον αφορά την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Γιατί είπαμε απνευστί, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην προσφορά της δυνατότητας σε στελέχη της ακτοφυλακής της Κύπρου, άμεσα στον επόμενο μήνα να έρθουν στην Αθήνα και να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χώρο του λιμενικού, σε δραστηριότητες, οπότε αμέσως θα ξεκινήσει μια προσπάθεια απόκτησης χρήσιμων εμπειριών, τεχνογνωσίας και γνώσεων», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αυτή η αρχή θα έχει και συνέχεια και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όπου θα γίνει προσπάθεια για μια συνεχή συνεργασία.
Ανέφερε ακόμα ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γίνονται πραγματικότητα και τα αποτελέσματα θα είναι απτά.