Αρχείο

Οι Αλβανοί μας φοβούνται - Ζητούν επειγόντως βοήθεια από τις ΗΠΑ - Θέλουν να χτιστεί άμεσα βάση - «Οι Ελληνες αποτελούν απειλή»

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας επαναλαμβάνει για απειλή από …νότο, δηλαδή εννοεί την χώρα μας και ζητά επειγόντως αμερικανική βάση.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, επανέλαβε ότι η Αλβανία ζητά επιμόνως τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός της, λόγω απειλής από το νότο (Ελλάδα).

Σε συνέντευξή της, η Όλτα Τζάσκα, στην Φωνή της Γερμανία (DW), επεσήμανε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την Αλβανία για τις πολιτικές ασφάλειας η Αλβανία έχει δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στα παράλιά της, αναφέρει το echedoros.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Φωνής της Γερμανίας»:

‘Προσφέρατε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλβανία, στην Αδριατική Θάλασσα. Ποια τα πλεονεκτήματα θα έχει αυτή η δυνατότητα για την Αλβανία, την περιοχή και την ΕΕ;»

Η Αλβανίδα υπουργός θα απαντήσει ως εξής:

«Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, μια φιλική χώρα για όλους τους Αλβανούς, μια χώρα που είναι ο κύριος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ.

Σαφώς, αυτό ήρθε, μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την Ανατολή και το Νότο (της χώρας).

Αυτό που επιδιώκεται δεν ήταν ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από την αύξηση της προσοχής στην περιοχή μας, μια περιοχή που ανήκει όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά ιστορικά στη Δυτική Ευρώπη, μια περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της: ένωση με την ευρωατλαντική οικογένεια.

Γιατί στην Αλβανία;

Διότι όπως είπα και στο Πεντάγωνο με σαφήνεια, η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει παίξει το ρόλο της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σημειώνεται ότι η απειλή που αισθάνεται από την Ελλάδα, προέρχεται σαφώς, από την εχθρική στάση του αλβανικού κράτους προς την ελληνική μειονότητα και στις προθέσεις της Αλβανίας να αλλοιώσει ή ακόμη και να διώξει από το έδαφός της, τους αυτόχθονες Έλληνες από το νότιο τμήμα της χώρας.

Το επιτελείο της Όλτα Τζάσκα φοβάται επέμβαση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

Oπως είχαμε αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσφέρει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ και με μια κίνηση ματ παραχώρησε ολόκληρο το αλβανικό έδαφος για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων με χιλιάδες στρατιώτες και οπλικά συστήματα.

Το σχέδιο αυτό όμως ακυρώνει τα σχέδια Ερντογάν για την δημιουργία τουρκικών βάσεων στην χώρα με τα πλάνα να περιλαμβάνουν αεροδρόμια και λιμάνια που τώρα θα χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Για τον σκοπό αυτόν ο Ράμα είχε στείλει την υπουργό Άμυνας Olta Xhacka σε ειδικές μυστικές αποστολές, προσφέροντας τα πάντα στην αμερικανική πλευρά σε σχέση με το θέμα αυτό .

Τέτοια προσφορά είχε γίνει στην αμερικανική πλευρά και από τους πρώην πρωθυπουργούς Ιλιρ Μέτα και Σαλί Μπερίσα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων της ρωσικής παρουσίας στα Βαλκάνια, η αλβανική πλευρά επανέλαβε το αίτημα με την υπουργό Xhaçka.

Η συμφωνία που υλοποιήθηκε με τις ΗΠΑ τελικά έδωσε «αέρα» στα Τίρανα που θεωρούν ότι η χώρα τους θα γίνει η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια .

Η Αλβανίδα ΥΠΑΜ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στις ΗΠΑ και κατά την συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Ματίς, αφού πρόσφερε τα πάντα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να εξετάσει την δυνατότητα η χώρα της να λειτουργήσει ως σημείο επαφής στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι πληροφορίες φέρουν τις ΗΠΑ να κατασκευάζουν τρεις αμερικανικές βάσεις στην Αλβανία ενώ άλλες πηγές τονίζουν ότι θα αφιχθούν τον επόμενο μήνα σε αλβανικά αεροδρόμια 120 αμερικανικά αεροσκάφη, 10 χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, όλα τα είδη των πυραυλικών συστημάτων, μετατρέποντας την Αλβανία σε μια υπερμεγέθη αμερικανική βάση.

Πριν λίγες ημέρες σε αλβανικό αεροδρόμιο προσγειώθηκαν 33 ελικόπτερα Apache αναμένεται να έρθουν ακόμη 120 μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

«Η Αλβανία έχει δείξει ότι το γεωγραφικό της μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τη σημαντική συμμετοχή της στη συμμαχία. Ως αποφασισμένος σύμμαχος, η Αλβανία προσφέρει πλέον του βάρος της», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

Εκθείασε επίσης τον ρόλο της Αλβανίας να μην επιτρέψει, όπως είπε, ‘την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή».

«Η δέσμευση της Αλβανίας για το μέρος του φορτίου που ανήκει σε αυτήν, έρχεται σε μια εποχή που η Ρωσία επιδιώκει να διαιρέσει τη συμμαχία μας. Επίσης, λίγες χώρες της περιοχής έχουν την επαγρύπνηση της Αλβανίας για την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή και σας συγχαίρω για το έργο σας στη διατήρηση της ακεραιότητας των αλβανικών θεσμών, δήλωσε ο Ματίς, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής.

Ρωσία και Ελλάδα αποτελούν απειλή για την Αλβανία σύμφωνα με την Αλβανίδα ΥΠ.ΑΜ αναφέρει το himara.gr

Κατά την επίσκεψή της, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα, μιλώντας στην τηλεόραση προέβη σε μια συνοπτική αποτίμηση της επίσκεψης της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επίσκεψη;

«Συζητήσαμε όλες τις προκλήσεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής. Το αίτημά μας προέρχεται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει ικανότητες στα Δυτικά Βαλκάνια. Εν όψει αυτού προβήκαμε σε ένα αίτημα να διαθέσουμε όλες μας τις βάσεις (στις ΗΠΑ).»

Έχετε λάβει κάποιοι μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να έχει μια τέτοια βάση στην Αλβανία;

«Ο Γραμματέας Τζέιμς Ματίς ήταν πολύ πρόθυμος να εξετάσει αυτά τα αιτήματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την εκσυγχρονισμό των δυνάμεων μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.»

Μίλησες χθες για την άνοδο της ρωσικής επιρροής στην Αλβανία, αλλά ανέφερες ότι υπάρχουν αυξανόμενες προθέσεις από άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν σε βάθος σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Αλλά, είναι αλήθεια αυτά που είπαμε πριν, επιρροή από τη Ρωσία, αλλά επίσης και από τον Νότο.

Θεωρούμε (συζητάμε) αυτά μαζί με τους συμμάχους, φυσικά μερικά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και μερικά όχι» τόνισε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Τζάτσκα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ