Κόσμος

Στο φως το προσχέδιο της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης: Mηχανισμός εξόδου από το ευρώ, «κούρεμα» 250 δισ. και στήριξη στη Ρωσία!

Πανικός επικρατεί στο κονκλάβιο των Βρυξελλών μετά τη διαρροή του προσχεδίου της συμφωνίας της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το έγγραφο περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τις θέσεις των δύο κομμάτων στα πιο κρίσιμα σημεία που απασχολούν τις χρηματαγορές: Το Italexit επιστρέφει για τα καλά και η έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας «εξαφανίζεται».

Το προσχέδιο προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι να «παγώσει» και να ακυρώσει χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ, και από τις Βρυξέλλες να αποκατασταθεί η εθνική και νομισματική κυριαρχία της Ιταλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κείμενο που αποκάλυψε η Huffington Post Italy, τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα τα δύο κόμματα είναι τα ακόλουθα:

Επιστρέφει το Italexit: Παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν ρίξει τους τόνους τους τελευταίους μήνες σε ότι αφορά την έξοδο από το ευρώ, το ζήτημα της σχέσης με την Ευρώπη επιστρέφει με τρόπο που θυμίζει τις αρχικές τους θέσεις. Τα θεμελιώδη ζητήματα είναι η επικέντρωση στα εθνικά συμφέροντα και η έννοια της μη παρέμβασης σε εθνικά ζητήματα.

«Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που βασίζεται στην κυριαρχία των αγορών και στο σεβασμό των δημοσιονομικών περιορισμών που είναι αβάσιμοι και μη βιώσιμοι από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, πρέπει να αλλάξει ριζικά», αναφέρεται στη συμφωνία και εννοεί τη συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, τον ESM κλπ.

«Την ίδια ώρα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές και νομικές διαδικασίες που θα επιτρέπουν στα Κράτη Μέλη να αποσυρθούν από την Ένωση, και συνεπώς να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία. Εναλλακτικά, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να μπορούν να μείνουν εκτός Ένωσης μέσω μίας ρήτρας μόνιμης εξαίρεσης, για να επιτραπεί η έναρξη ενός αμοιβαίου και συμφωνημένου δρόμου εξόδου στην περίπτωση που υπάρχει σαφής βούληση για κάτι τέτοιο».

Γίνεται, επίσης, λόγος για επαναδιαπραγμάτευση της συνεισφοράς της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών της Ε.Ε. Όμως η πραγματική «βόμβα» της συμφωνίας είναι στη σελίδα 38, όπου αναφέρεται ότι τα δύο κόμματα θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να «παγώσει» και να «ακυρώσει» τα ιταλικά κρατικά ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της, τα οποία θα φτάσουν στα 250 δις. ευρώ στο τέλος του QE. Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο «κούρεμα» αντιστοιχεί στο 10% του ιταλικού ΑΕΠ.

Υπάρχει και κεφάλαιο για την «αναδιάρθρωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας» χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, τα δύο κόμματα προτίθενται:

- Να ιδρύσουν ένα ταμείο ακινήτων με ακίνητα νοικοκυριών ύψους 200 δισ. ευρώ.

- Να εκδώσουν ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Τα έσοδα από την έκδοση θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα όλων των μετοχών των δημοσίων οργανισμών που ανήκουν στο κράτος (η αξία των οποίων σημειωτέον δεν φτάνουν τα 70 δισ.)

- Να ενισχυθεί ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας CDP.

- Να διαθέσουν 5 δισ. ευρώ για την άμεση έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας που σήμερα δεν τους επιτρέπεται

- Να καταργήσουν τις ανισορροπίες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (νόμος Φορνέρο).

- Να διατεθούν 17 δισ. ευρώ για εισόδημα στους πολίτες, αν και η πρόσβαση στα χρήματα αυτά θα συνδεθεί με ενεργές πολιτικές (2 δισ. για την ενίσχυση των κέντρων απασχόλησης).

Γίνεται, τέλος, λόγος για την πρόταση για έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα νούμερα.

Υμνοι στο Κρεμλίνο

Στην εξωτερική πολιτική, το FSM και η Λίγκα -που αυξανόμενα κλίνουν προς το Κρεμλίνο- καλούν σε «άμεση απόσυρση» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας ως μέλη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ προνομιούχο σύμμαχο και ένα άνοιγμα στη Ρωσία, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως "απειλή", αλλά οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος», σημειώνεται στο κείμενο.

«Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησής μας», δήλωσε πριν από λίγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Πρόσθεσε ότι «θα μπορούν να μπουν στην Ιταλία μόνον οι έντιμοι άνθρωποι που έχουν δουλειά, αλλά χιλιάδες απατεώνες θα πρέπει να φύγουν».

Τι είπε σήμερα για το μεταναστευτικό ο Σαλβίνι.

Ο επικεφαλής της Λέγκα υπογράμμισε επίσης ότι εννοεί να καταργήσει τα κονδύλια της κυβέρνησης Τζεντιλόνι για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Σαλβίνι έκανε λόγο για «παιχνίδι του σπρεντ που επιστρέφει» και για «κάποια σαλόνια των Βρυξελλών τα οποία ανησυχούν».

«Όσο μας επιτίθενται, αυξάνεται η βούλησή μου να φτιάξουμε αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι. Και επανέλαβε ότι η οριστική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο «μπορεί να υπογραφεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες». Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι «για το καλό της Ιταλίας είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω και να μην ηγηθεί ο ίδιος της νέας κυβέρνησης».

Οπως φαίνεται, η Ιταλία δείχνει τον δρόμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ