Βουϊζουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων το ένα μετά το άλλο για συμφωνία με Ελλάδα. Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, το συμφωνημένο όνομα ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι το «Βόρεια Μακεδονία».
Σύμφωνα με πληροφορίες η ιθαγένεια θα είναι «Citizen of Northern Macedonian» δηλαδή «Βορειομακεδόνας», η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να γνωρίζουμε αν θα παραμείνει έτσι ή θα μεταφραστεί
Σε ό,τι αφορά το όνομα Βόρεια Μακεδονία, είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή στην αγγλική North Macedonia.
Το τηλεοπτικό κανάλι Telma των Σκοπίων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι πιθανόν αυτό που συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, στις επαφές τους στις Βρυξέλλες.
Το ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνει το σχέδιο για να κλείσει το ονοματολογικό, κάτι που περιλαμβάνει 11 βήματα.
Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επικυρωθεί σε τηλεφωνική επαφή που θα έχουν την Τετάρτη οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει ακόμη το Telma.
Αυτή η συνομιλία θα αποτελέσει το προοίμιο για τη συνάντησή τους στις Πρέσπες, όπου θα επισημοποιηθεί η συμφωνία, συμπληρώνει.
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται ανεπίσημες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με ή χωρίς τελική συμφωνία στο ονοματολογικό με την Ελλάδα.
Αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία έως τη Σύνοδο της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου, τότε οι Βρυξέλλες θα ορίσουν ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, καταλήγοντας σε συμφωνία στο ονοματολογικό έως τον Δεκέμβριο.
Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Telma, με την 8η Σεπεμβρίου να εξετάζεται ως πιθανή ημερομηνία.
MKD: «Βόρεια Μακεδονία», πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση, ποιο είναι το όνομα για την εσωτερική;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σκοπιανής ιστοσελίδας mkd.
Οπως σημειώνει, η ανακοίνωση της αυριανής συνέντευξης Τύπου του Ζόραν Ζάεφ στο μνημείο των Απελευθερωτών των Σκοπίων σηματοδοτεί, ίσως, και το τέλος των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.
Το mkd υπογραμμίζει πως την Τετάρτη θα διευκρινιστεί εάν η Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα για χρήση erga omnes, που φέρεται να δέχεται ο Ζάεφ, ή είναι μόνο η διεθνής χρήση.
Με βούλα Βερολίνου
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το Βερολίνο έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στην σκοπιανή αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μην πέσει στο κενό η μέχρι τώρα συμφωνία.
Ο δυτικός παράγοντας επιθυμεί να ψηφιστεί στην βουλή η συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 (και το VMRO δηλαδή), έτσι ώστε το επικείμενο δημοψήφισμα να απολαμβάνει της στήριξης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο Ζάεφ, μάλιστα, σε τηλεφωνήματα που είχε εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος ως προς την έκβαση της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι, στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την συμφωνία, χωρίς να υπάρξει ανάγκη περαιτέρω διαπραγμάτευσης.
Τσίπρας και Ζάεφ θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά αύριο ή σήμερα πολύ αργά το βράδυ, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου ο Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος στον λαό του αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιθαγένεια θα είναι Citizen of Northern Macedonian. Η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να γνωρίζουμε αν θα παραμείνει αμετάφραστο.
Σε ό,τι αφορά το όνομα Βόρεια Μακεδονία, είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή στην αγγλική North Macedonia.
Για «συμφωνία με την ΠΓΔΜ που συνήφθη» έκανε λίγο πιο πριν λόγο και ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.
Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη.
«Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις», είπε.
Δηλώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ
Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα.
Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.
Ντιμιτρόφ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο
Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών στις Βρυξέλλες.
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες. Προσέθεσε δε ότι ήδη από σήμερα νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα αποσαφηνίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win» , όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» για λύση, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί και επισήμανε πόσο σημαντική θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, όχι μόνο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ.
O N. Nτιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ονομασίας κράτησε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στη χώρα του «κλειδωμένη» στην «αίθουσα αναμονής» προς την ένταξη στην ΕΕ. Ο λόγος, παραδέχτηκε ο Ν. Ντιμιτρόφ, ήταν ότι «ψάχναμε για απαντήσεις σε λάθος αιώνα», στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και όχι στο σήμερα, όπου δύο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι μοιράζονται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.
Ο τίτλος της συζήτησης που διοργάνωσε το EPC, με μοναδικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ήταν «Τι υπάρχει στην ονομασία; Το ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας ως τεστ για τη διεύρυνση προς τα Βαλκάνια».