Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει στην ανανέωση των πυραυλικών του δυνατοτήτων. Πριν λίγο "έπεσαν" οι υπογραφές για την αναβάθμιση των Exocet. Συγκεριμένα, σήμερα 25 Μαΐου 2018 υπεγράφη στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 004Β/18, για την προμήθεια Κινητήρων και Παρελκομένων Υλικών των Κ/Β EXOCET MM40 BLOCK 2 MOD0 και MOD1.
Την σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και ο κ. Christian Destin νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας “MBDA France”.
Η νέα αναβάθμιση "Block 3C" θα φέρει έναν ψηφιακό αναζητητή στον πυραύλο MM40. Το σύστημα όπλων Exocet MM40 BLOCK 3 είναι η τελευταία γενιά της οικογένειας Exocet.
Η ευελιξία του Exocet MM40 Block 3 ενισχύεται από την ακρίβεια του νέου πακέτου πλοήγησης, επιτρέποντας βελτιστοποιημένες τροχιές προσέγγισης 3D και τερματικές επιθέσεις από διαφορετικά αζιμούθια, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο της θάλασσας με ταυτόχρονο χρόνο στο στόχο.
Η καθοδήγηση του τερματικού σταθμού βασίζεται σε έναν εξελιγμένο ενεργό αναζητητή της ζώνης J για τη διάκριση και την επιλογή στόχων στη θάλασσα και στην ακρίβεια του GPS για στόχους εδάφους.
Παράλληλα το φλέρτ Ελλάδας - Γαλλίας για τις φρεγάτες Belharra καλά κρατεί. Πραγματοποιήθηκε στην ΓΔΑΕΕ, συνάντηση της Γαλλικής Εταιρείας NAVAL GROUP με εκπροσώπους εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των παραμέτρων, ευκαιριών και στόχων μιας πιθανής συνεργασίας της γαλλικής εταιρείας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Είναι ενδεικτικό ότι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 26 εταιρείες με διαφορετικό αντικείμενο που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ναυπήγησης του υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου.
Ακόμη στην συνάντηση παρευρίσκοντο και εκπρόσωποι της Γαλλικής Πρεσβείας.
"Εποχή" Exocet MM40 Block 3C
Το όνομα Exocet προέρχεται από την ελληνική λέξη «εξώκητος», δηλαδή ένα κήτος εκτός του νερού. Η ονομασία ανταποκρίνεται στη λειτουργία του πυραύλου, καθώς σε όλη τη διάρκεια της πτήσης του σχεδόν εφάπτεται με το νερό σε ελάχιστο ύψος από αυτό, αλλά πάντα εκτός αυτού.
Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί σε τέσσερις εκδόσεις:
Την έκδοση επιφανείας- επιφανείας MM38, την αέρος-επιφανείας έκδοση ΑM39, την ξηράς-επιφανείας έκδοση ΜΜ40 και, τέλος, την έκδοση SM39, που εξαπολύεται μέσα σε κάψουλα από υποβρύχια.
Η χώρα μας διαθέτει τις τρεις πρώτες εκδόσεις στο οπλοστάσιό της, ενώ η Εθνική Φρουρά της Κύπρου διαθέτει την έκδοση ξηράς-επιφανείας ΜΜ40. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις φέρουν και αυτές την κωδικοποίηση ΜΜ40.
Το νέο βλήμα, που έλαβε την κωδικοποίηση Block ΙΙΙ εξοπλίζει και τις πυραυλακάτους κλάσης "Ρουσέν".
Κρούση στόχων ξηράς: Η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις
Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet γράφουν τη δική τους ιστορία αρκετές δεκαετίες τώρα. Αρχικά, προορίζονταν για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών του γαλλικού Ναυτικού, αλλά στην πορεία υπήρξαν από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιτυχίες της γαλλικής Aerospatiale και μετέπειτα και της MBDA ενώ βρίσκονται ακόμα στην αγορά έχοντας εξελιχθεί σημαντικά ενσωματώνοντας τόσο τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις όσο και τα διδάγματα από τις πολεμικές συγκρούσεις όπου έχουν λάβει μέρος.
Ο Exocet είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο βλήμα, ιδανικό για το Αιγαίο αφενός λόγω βεληνεκούς και αφετέρου λόγω τρόπου λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος εκτοξεύεται με αδρανειακά δεδομένα ενώ, όταν φτάσει σε κοντινή απόσταση από την προκαθορισμένη εκτιμώμενη περιοχή του στόχου, χωρίς πρακτικά να έχει εντοπιστεί, τότε και μόνο ενεργοποιεί το ραντάρ του εντοπίζοντας και κλειδώνοντας το στόχο, αφήνοντας έτσι τα ελάχιστα δυνατά περιθώρια αντίδρασης.
Ακόμα και στην περίπτωση που ο στόχος προλάβει να ενεργοποιήσει τα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (ECM), ο πύραυλος «κλειδώνει» στην τελευταία θέση του στόχου και, υπολογίζοντας την προβλεπόμενη μελλοντική του θέση με βάση την τελευταία γνωστή πορεία και ταχύτητα, εκτελεί την αποστολή του.
Επιχειρησιακές δυνατότητες
Ο νέος στροβιλοκινητήρας, σε συνδυασμό με τον απορριπτόμενο πυραυλο- κινητήρα επιτάχυνσης (rocket booster), που αναλαμβάνει την εξαπόλυση από το κάνιστρο εκτόξευσης, προσφέρει στο βλήμα την απαιτούμενη επιχειρησιακή ευελιξία για την εμπλοκή μια ευρείας γκάμας στόχων.
Ταυτόχρονα η έκδοση Block ΙΙΙ ενσωματώνει προ- ηγμένο λογισμικό σχεδίασης αποστολής για την υποβοήθηση της επιχειρησιακής σχεδίασης των εμπλοκών, καθώς και νέο σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας (ΙΝS) με γυροσκόπια λέιζερ (Gyro-laser). Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποσκοπούν εκτός των άλλων και στη βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης των αντιβληματικών αμυντικών συστημάτων εγγύς αεράμυνας του στόχου.
Για την τερματική του καθοδήγηση το βλήμα θα χρησιμοποιεί προηγμένης τεχνολογίας ενεργό ερευνητή ραντάρ, ο οποίος λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων J και, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές (ΕCM).
Ούτως ή άλλως, όμως, ακόμα και στην περίπτωση που γίνει επιτυχής παρεμβολή του ερευνητή, αυτός θα έχει κλειδώσει στην τελευταία γνωστή θέση του πλοίου- στόχου… Ο συγκεκριμένος ερευνητής αναμένεται να χρησιμοποιεί διαμορφώσεις έρευνας προσαρμόσιμες στις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις, ενώ θα διαθέτει εξαιρετική ικανότητα διάκρισης και επιλογής στόχων ευρισκόμενων όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και επί της ακτογραμμής.
Η προσβολή των επιλεγμένων χερσαίων στόχων από το βλήμα εξασφαλίζεται με τη βοήθεια του δέκτη του δορυφορικού συστήματος προσδιορισμού θέσης GPS, που έχει ολοκληρωθεί στο σύστημα καθοδήγησης του Exocet. Την δε τερματική καθοδήγηση και σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει ο ενεργός ερευνητής ραντάρ του βλήματος.
Βασικές προδιαγραφές:
• Βάρος: 780 kg
• Μήκος: λιγότερο από 6 μέτρα
• Ταχύτητα: υψηλή υποηχητική
• Εύρος: Εύρος λειτουργικού εύρους 200 km
• Αποστολές: Αντιμετωπικές και παράκτιες επιχειρήσεις και ικανότητα επίθεσης των παράκτιων γαιών