ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η 102Α ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΙΟΥΜΡΙ ;
Σε συναγερμό βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις και η 102η ρωσική βάση στο Γκιουμπρί καθώς εδώ και λίγα 24ωρα λαμβάνει χώρα πολύχρωμη επανάσταση στην Αρμενία με την πρωτεύουσα της χώρας να συγκλονίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Σημείο καμπής που οδήγησε στην παραίτηση τουΑρμένιου προέδρου ήταν η εμφάνιση στρατιωτικού τάγματος με την πλευρά των διαδηλωτών κάτι που σήμαινε την μη εμπιστοσύνη των στρατιωτικών αρχών προς την Κυβέρνηση της χώρας.
Ο Αρμένιος πρόεδρος φοβήθηκε πραξικόπημα προ των πυλών το οποίο θα οδηγούσε σε ένοπλη αντίδραση της Μόσχας και πάει λέγοντας. Παρόλ αυτά η κατάσταση θεωρείτει πολύ κρίσιμη στην Αρμενία.
Ταυτόχρονα σε μια "συμπτωματική" κίνηση, όλως τυχαίως το Καζακστάν υπέγραψε με τις ΗΠΑ συμφωνία για την διευκόλυνση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κασπία για τον εφοδιασμό των βάσεων τους στο Αφγανιστάν. Μια συμφωνία η οποία έχει πολλά "περίεργα".
Επίσημα με δηλώσεις του ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Pashinyan, είπε ότι "η χρωματιστή επανάσταση" δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μήπως του ξέφυγε;
Οι δράσεις διαμαρτυρίας στην Αρμενία έχουν εξαπλωθεί σε όλη κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Ερεβάν και επίσης λαμβάνουν χώρα και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Γκιούμρι στην οποία έχει έδρα η 102α ρωσική βάση .
Η σημερινή κατάσταση στην Αρμενία συζητήθηκε τηλεφωνικά από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ομόλογο του Armen Sarkissian, με τους δυό τους να τονίζουν ότι για να ξεπεραστεί η εσωτερική κρίση το συντομότερο δυνατόν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και προθυμία να επιλύσουν τα σημερινά ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και αυστηρά εντός του συνταγματικού πλαισίου.
Ένα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Ερεβάν στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται το κτίριο της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές κυματίζουν σημαίες τις χώρες και διαμαρτύρονται. Το ίδιο το κυβερνητικό κτίριο ελήφθη υπό την προστασία της αστυνομίας, αλλά δεν υπάρχουν συγκρούσεις με τους διαδηλωτές.
Η αρμενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν παίρνει καμία πλευρά και δεν μπερδεύεται στις πολιτικές υποθέσεις. Η αστυνομία έχει πάρει τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών κτιρίων .
Ο ηγέτης της δράσης διαμαρτυρίας στο Ερεβάν, και μέλος της αντιπολίτευσης βουλευτής Nikol Pashinyan πήγε από την πλατεία Δημοκρατίας στο γραφείο του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας μαζί με ομάδα διαδηλωτών.
Ο Pashinyan απαιτεί από τον πρωθυπουργό Karen Karapetyan να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους όρους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν το διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης με επικεφαλής άλλους «υποψηφίους ,» όχι μεταξύ των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές .
Νωρίτερα, το κόμμα Prosperous Armenia, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Gagik Tsarukyan, συμμετείχε στις ενέργειες διαμαρτυρίας στο Ερεβάν. Ο αποκλεισμός του κόμματος του Tsarukyan που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο της χώρας, προκάλεσε ένταση.
Τη Δευτέρα, ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Serzh Sargsyan παραιτήθηκε εν μέσω των μεγάλων αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων κατά του διορισμού του. Μετά την παραίτηση του, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Karen Karapetyan έγινε πρωθυπουργός.
Η "αντιπολίτευση" της Αρμενίας υιοθετεί τη διαπραγματευτική τακτική των «Τακφίρι» οι οποίοι έχουν σταματήσει τη διαδικασία της Γενεύης στη Συρία, αναφέρει ο τύπος της χώρας.
Μεταξύ των αιτημάτων που απαιτεί η αντιπολίτευση είναι ότι το δημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αρμενίας δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο στην προσωρινή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2017 οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν 58 από 105 έδρες.
Αντίθετα, το κόμμα του αυτοδιοικούμενου αρχηγού της αντιπολίτευσης Nikol Pashinyan κέρδισε μόνο 9 έδρες. Είναι σαφές ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντιπροσωπεύουν εντολή να είναι κυβερνών κόμμα, πόσο μάλλον ένα προσωρινό κόμμα.
Εάν πέσει όμως η νυν αρμενική κυβέρνηση θα ακολουθήσει άμεση πίεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, πράγμα που θα δημιουργούσε ένα σκοτεινό εφιάλτη στην περιοχή.
Αυτό θα έφερνε όλους σε αδιέξοδο, επειδή η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει την παρούσα κυβέρνηση με την οποία την συνδέει ισχυρός δεσμός στρατιωτικής ενότητας.
Ως γνωστόν η Αρμενία είναι μέλος της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ( CSTO ) και έχει μια συμφωνία κοινής στρατιωτικής διοίκησης με την Μόσχα.
Επιπλέον, ο Pashinyan και οι πολιτικοί του σύντροφοι με έξωθεν «βοήθεια» , εικάζεται μεγάλος επιχειρηματίας που «έδρασε» και στην Ουγγαρία ζητούν την "ειρηνική μεταφορά της εξουσίας", …αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή έχουμε συμφωνία Καζακστάν και ΗΠΑ για τη χρήση των λιμανιών της Κασπίας με σκοπό την μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Αφγανιστάν . Αυτό αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της σταδιακής μετατόπισης της χώρας στη Δύση.
Ο πρόεδρος της χώρας Nursultan Nazarbayev ανέκαθεν επεδίωκε να ελιγμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, εξάγοντας από αυτή τη θέση τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Αυτό συμβαίνει και αυτή τη φορά.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2015, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσε αυτήν την διαδρομή διέλευσης μέσω του ρωσικού λιμανιού Ulyanovsk για τη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου στο Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια, υπό το πρίσμα της επιδείνωσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Δύση, η Ρωσία έκλεισε τη διαδρομή διέλευσης.
Για το ΝΑΤΟ, αυτό ήταν ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς έθεσε υπό αμφισβήτηση ένα μεγάλο μέρος μιας διαδρομής και των μετακινήσεων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Υπήρχε μόνο η πακιστανική διαδρομή, η οποία είναι πολύ λιγότερο ασφαλής .
Το Πεντάγωνο άρχισε να επισπεύδει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και σύντομα κατάφερε να συμφωνήσει με το Καζακστάν.
Σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, η νέα διαδρομή διέλευσης στο Αφγανιστάν θα διέρχεται μέσα από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, στη συνέχεια μέσω της Κασπίας Θάλασσας και τα λιμάνια του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν και στο τέλος στο Αφγανιστάν.
Το κύριο λιμάνι του Καζακστάν, μέσω του οποίου θα μεταφερθούν τα φορτία του ΝΑΤΟ είναι το Ακταού, είναι όμως δυνατό να χρησιμοποιηθεί και το άλλο λιμάνι της Κασπίας το Kuryk.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί, ανοίγοντας αυτήν την νέα διαδρομή διαμετακόμισης μέσω του Καζακστάν, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στο μέλλον μια επιχειρησιακή βάση του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κασπία Θάλασσα.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούν Αμερικανοί στρατιώτες στα σύνορα της Ρωσίας, γι αυτό και απαιτείται επειγόντως και μια «φιλική» κυβέρνηση στην Αρμενία, για να «διώξει» την ρωσική βάση και να δεχθεί Αμερικανικές δυνάμεις .