Αμεση εμπλοκή της Τουρκίας στο πρόγραμμα απόκτησης των φρεγατών Fremm αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες με κλήσεις του ίδιου του Ρ.Τ.Ερντογάν τόσο προς τον Γάλλο πρόεδρο, Ε.Μακρόν, όσο και στην στενή σύμμαχο του, Α.Μέρκελ. Η τουρκική παρέμβαση είναι λογική. Το ίδιο είχε γίνει και παλαιότερα τόσο προς τα μαχητικά F-15 όταν κάποτε σκεφτόμασταν να τα αγοράσουμε αλλα τελικά επικράτησαν ξανά το F-16.
To ίδιο είχε συμβεί και με τα τότε αντιαεροπορικά συστήματα της Κύπρου, τα γνωστά S-300. Και τα δύο συνέβησαν την δεκαετία του 1990 και τελικά σχεδόν ακυρώθηκαν.
Το λάθος όμως είναι δικό μας όταν πολιτική ηγεσία δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Γιατί να ανακοινώσουν φρεγάτες FREMM χωρίς να έχου πέσει οι υπογραφές; Γιατί να δώσουν την δυνατότητα σε τρίτες χώρες να εμπλακούν;
Ετσι, η βιαστική δημοσιοποίηση της κατ' αρχήν, άτυπης και προφορικής συμφωνίας προς διερεύνηση, μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την αποστολή στο Αιγαίο των δύο γαλλικών φρεγατών φαίνεται να δημιουργεί ένα πλήθος προβλημάτων, που δεν διευκολύνουν καθόλου την θετική κατάληξη της υπόθεσης αυτής.
Σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες, ο κ Μακρόν δέχθηκε ένα θυμωμένο τηλεφώνημα διαμαρτυρίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την γαλλική πρόταση προς την Αθήνα αναφέρουν τα parapolitika.gr
Έφτασε μάλιστα σε σημείο να απειλήσει εμμέσως τον Γάλλο πρόεδρο, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες «βάλλουν ευθέως εναντίον του Ισλάμ»(!), προκαλώντας βεβαίως την απάντηση ότι η Γαλλία έχει τα δικά της ζωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του και προς την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστόν ευθύς εξ αρχής είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του κ. Μακρόν.
Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η προώθηση της ευρύτερης πρότασης της γαλλικής κυβέρνησης για την εισαγωγή στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό γραμμής κονδυλίου για «την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας».
Η γαλλική προεδρία όμως φαίνεται ότι έχει δυσαρεστηθεί η ίδια από την πρόωρη και άκαιρη δημοσιοποίηση- και μάλιστα υπό μορφή κλεισμένης «συμφωνίας» της πρότασης Μακρόν προς τον κ. Τσίπρα και εικάζεται βασίμως ότι η ισχυρή αντίδραση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου προέδρου.
Η αντίδραση της Άγκυρας έχει και λογική και συνέχεια, αφού κάθε οργανωμένη χώρα με υψηλό αίσθημα ασφαλείας θα προσπαθούσε είτε να ακυρώσει την εξοπλισμό του εχθρού του είτε να τον αναβάλλει.
Ο κύριος φόβος των Τούρκων είναι προφανής και αφορά την μεγάλη τεχνολογική ανωτερότητα των γαλλικών φρεγατών FREMM , οι οποίες εξοπλίζουν ήδη και το αιγυπτιακό ναυτικό σε σχέση με τις τουρκικές κορβέτες κλάσεως MILGEM, οι οποίες κυκλώνουν το νεο-οθωμανικό ναυτικό στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο .
Δύο μόνες τους ελληνικές φρεγάτες τύπου FREMM «κλειδώνουν» τεράστιους χώρους στο Αιγαίο από δράση τουρκικών αεροσκαφών , ελέγχουν μεγάλη θαλάσσια περιοχή με τους υπερσύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους τους.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι θα μας δοθεί και το περιβόητο βλήμα SCALP-Naval, τότε το ελληνικό ΠΝ εισέρχεται σε άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο.
Το βλήμα εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης.
Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km. βάζοντας στο στόχαστρο όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που είναι κοντά στα παράλια της Μ.Ασίας αλλά και μέσα στην ενδοχώρα.
Τα στοιχεία που κάνουν την διαφορά στις Γαλλικές φρεγάτες FREMM είναι πέρα από την τεχνολογία στελθ που ενσωματώνουν, τα εξής:
Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A43, με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15 έχουν βεληνεκές μέχρι 30 χιλιόμετρα.
Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A70 VLS με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι πύραυλοι κρουζ τύπου SCALP Naval βεληνεκούς έως και 1.000 χιλιόμετρα.
«Από την Κύπρο έως το Αιγαίο και από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Θράκη, παντού θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές, σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Συνεπώς, το τουρκικό δόγμα συνοψίζεται στο "η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλιστεί".
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Ερντογάν: