"Η Τουρκία πιστεύει πως θα πάρει κάτι από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για τον Andrew Brunson. Αυτό που πρόκειται να πάρουν είναι κυρώσεις αν δεν τον απελευθερώσουν τώρα. Είμαστε έτοιμοι για δράση." είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής James Lankford.
Tα όσα είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής έχουν μεγάλη σημασία καθώς υπάρχει παρέμβαση Τραμπ και επιστολή 66 Γερουσιαστών. Ολα δείχνουν πως το παιχνίδι χοντραίνει πολύ και τα όρια για ελιγμούς εκ μέρους του Ρ.Τ.Ερντογάν έχουν στενέψει.
Από την απόφαση για τον Αμερικανό πάστορα θα κριθεί και η υπόθεση με τα F-35.
Nωρίτερα, οι Τούρκοι πρότειναν/εκβίασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με ανταλλαγή του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον, με τον Ιμάμη Γκιουλέν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί απέρριψαν ήδη τον τουρκικό εκβιασμό λέγοντας πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Μην ξεχνάμε πως ακολουθώντας την τακτική "καρότο και μαστίγιο" οι ΗΠΑ έδωσαν νωρίτερα το "πράσινο φως" για παραλαβή των πρώτων F-35 όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας.
Συγκεκριμένα, στις 23 Ιουνίου εντάσσεται στον στόλο της THK το πρώτο ζεύγος μαχητικών πέμπτης γενιάς.
Η πανηγυρική μεν αλλά λιτή δε ανακοίνωση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν διευκρινίζει που θα γίνει η παράδοση των F-35.
Εάν δηλαδή τα "κλειδιά" των -τεχνολογίας στέλθ- μαχητικών με τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. EOTS, AN/AAS-37) θα δοθούν σε αμερικανικό έδαφος ή απευθείας σε κάποια από τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.
Δείτε το Βίντεο
Επιπλέον, εξηνταέξι Αμερικάνοι γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που τελεί υπό δίκη κατηγορούμενος για φερόμενες διασυνδέσεις με την ισλαμιστική οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Ο Άντριου Μπράνσον, ένας χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.
Η επιστολή, που συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μπράνσον και της Δημοκρατικής γερουσιάστριας Τζιν Σαχίν, αναφέρει ότι η Γερουσία στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου.
«Ωστόσο, μας προκαλεί έντονη ανησυχία ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε πέραν των νομίμων ενεργειών ενάντια στους σκευωρούς του πραξικοπήματος υπονομεύοντας το κράτος δικαίου της Τουρκίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις», υπογραμμίζεται.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του στον Μπράνσον αναφέροντας με ανάρτηση στο twitter:
«τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ' όσο είναι αυτός. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!».
Οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι απροσδιόριστα μέτρα ίσως χρειάζονται για να εγγυηθεί η τουρκική κυβέρνηση ότι «σέβεται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών» των ΗΠΑ στην Τουρκία χωρίς το φόβος διώξεων.
Η δίκη του Μπράνσον είναι από τις πολλές νομικές υποθέσεις που προκαλούν αναταραχές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η Ουάσιγκτον έχει καλέσει την απελευθέρωση του Μπράνσον, ενώ ο Ερντογάν υποστήριξε πέρσι ότι η τύχη του πάστορα συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, και η Άγκυρα επιδιώκει την έκδοσή του για να δικαστεί για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η επιστολή υπεγράφη από 43 Ρεπουμπλικάνους και 23 Δημοκρατικούς γερουσιαστές.