Σε νέο μπαράζ επιθετικών δηλώσεων και κινήσεων προχώρησε η ηγεσία της Τουρκίας προς την χώρα μας κλιμακώνοντας εκ νέου και θέτοντας τις βάσεις μιας επιθετικής κίνησης ενώ ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε το σύνθημα προχωρώντας σε ύψιστη πρόκληση για τον Χριστιανισμό:
Xαιρέτησε με «ραμπία» μέσα στην Αγιά Σοφιά δηλαδή με τα τέσσερα δηλαδή δάχτυλα. Μας έστειλε ένα καθαρο μουσουλμανικό εξτρεμιστικό μήνυμα κάνοντας τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου που πλέον εχει υιοθετήσει. Και όλα αυτά ενόψει της εβδομάδας των Παθών και μέσα στο σύμβολο της Ορθοδοξίας…
Ύψιστη πρόκληση για τον Χριστιανισμό - Ο Ερντογάν χαιρέτησε υψώνοντας τα 4 δάχτυλά του μέσα στην Αγιά Σοφιά
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την μεγαλύτερη γιορτή του Xριστιανισμού για τους Ορθόδοξους και ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου για τους Καθολικούς, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε για άλλη μία φορά, χαιρετώντας με υψωμένα τα τέσσερα δάχτυλα του, κάνοντας δηλαδή τη γνωστή στους μουσουλμάνους "ραμπιά" μέσα στην Αγιά Σοφία.
Όλα έγιναν ενώ οι Καθολικοί ολόκληρου του κόσμου γιορτάζουν το Μεγάλο Σάββατο
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε μεταξύ άλλων ότι "εμείς ήρθαμε εδώ με δυσκολία. Είχαμε ένα έδαφος 18 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ως Οθωμανική Αυτοκρατορία για να συρρικνωθούμε σήμερα στα 780 χιλ τμ.
Λέγοντας πολύχρονη τέχνη, πολιτισμό και ιστορία από μια στενή και στείρα άποψη, η Τουρκία είναι αιχμάλωτη μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός μοντέλου. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας" και σημείωσε:
"Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη, είναι πολύ δύσκολο νομίζω" συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να προσεύχονται "στη μνήμη πρώτα του πολιορκητή σουλτάνου μας, Μωάμεθ, που μας άφησε ως κληρονομιά αυτό το μνημείο και στη μνήμη όλων", φράση στο άκουσμα της οποίας οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν τις παλάμες τους, όπως στην μουσουλμανική προσευχή.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος στράφηκε κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας "ένα μέρος των τζαμιών - ακριβώς όπως και αυτό εδώ - μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες. Μόνο εντός των τειχών, δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας, καταστράφηκαν κάπου 300 τζαμιά".
"Ο Αλλάχ να μας ευλογεί! Εις το όνομα του θεού του Ισλάμ!" κατέληξε στην ομιλία του ο Ερντογάν, σχηματίζοντας την "ραμπία"!
Να σημειωθεί ότι τελέστηκε και μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφία, που αποτελεί Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστική Κληρονομιάς της Unesco.
Τη σκυτάλη πήρε μετά από τα παράλια της Τουρκίας ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος προχώρησε για ακόμη μία φορά σε εμπρηστικές δηλώσεις τονίζοντας πως κανένας δεν θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό του την 9η Σεπτεμβρίου του 1922.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην ουσία απάντησε στις δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου περί τουρκική ήττας το 1821.
Αναλυτικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε:
«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.
Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει 'σας ευχαριστώ' υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου».
"Πόλεμος" Ελλάδας - Τουρκίας για τα Ίμια! "Είναι δικά μας" - "Θα έχετε συνέπειες! Να μετράτε τα λόγια σας" προειδοποιεί η Αθήνα
Νωρίτερα, σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκαλώντας την οργή του ελληνικού ΥΠΕΞ με αποτέλεσμα να ανταλλάξουν «εκρηκτικές» ανακοινώσεις για τα Ίμια.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας ήλθε μετά από την απόφαση της Ελλάδας να εντάξει περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο στο πρόγραμμα Natura 2000, ανάμεσα σε αυτές και τα Ίμια.
Αυτό προκάλεσε την απίστευτη και κυρίως αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έκανε αυτό που ξέρει καλά… προπαγάνδα!
Για την ακρίβεια το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα Ίμια είναι… τουρκικά.
Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία οργισμένη ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάριζε ότι η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια δεν αμφισβητείται ενώ προειδοποίησε την Τουρκία να μετράει τα λόγια της γιατί θα υπάρξουν συνέπειες!
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.
Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».
Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive, κλπ.
Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.
Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Καρντάκ το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Καρντάκ, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.
Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.
Σε αυτή τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.
Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία, για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Καρντάκ. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο».
Τι είναι η ραμπιά
Συχνά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι οπαδοί του συνηθίζουν να χαιρετούν στις πολιτικές συγκεντρώσεις με τέσσερα δάχτυλα, διπλώνοντας προς το εσωτερικό της παλάμης τους τον αντίχειρα.
Ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι μία τουρκική πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και η πατρότητα της ανήκει στους οπαδούς του ανατραπέντος αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο χαιρετισμός αυτός, το σήμα πιο ορθά, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η). Το χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι οπαδοί του Μόρσι και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ του Καΐρου, όταν τον Ιούλιο του 2013 ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη από το στρατό.
Ο χαιρετισμός τους είχε μία τριπλή σημειολογία: Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ. Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ. Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.
Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, έκανε για πρώτη φορά το σήμα «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματος του στη Προύσα στις 17 Αυγούστου του 2013. Έκτοτε η κίνηση αυτή υιοθετήθηκε από όλους του υπουργούς, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και εκτός ΑΚΡ, από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους.
Στην Τουρκία επιχειρήθηκε προς στιγμήν να δοθεί άλλη ερμηνεία στο χαιρετισμό του Ερντογάν με τα τέσσερα δάχτυλα. Ορισμένοι, επηρεασμένοι προφανώς και από τις επικρατούσες εθνικιστικές εξάρσεις ως αντίδραση στο αυτονομιστικό αντάρτικο των Κούρδων, απέδωσαν στην κίνηση αυτή τον τετραπλό συμβολισμό «ένα έθνος», «μία σημαία», «μία πατρίδα», «ένα κράτος».
Δείτε το βίντεο: