Οργή, πολύ μεγάλη οργή για τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη. Ηδη τον κήρυξαν ανεπιθύμητο στην Καστοριά για τις κατάπτυστες δηλώσεις του. Τι είπε; Oτι σε αρκετά χωριά της Καστοριάς και της Φλώρινας υπάρχουν άνθρωποι που μιλούσαν και μιλούν ακόμη Σερβομακεδόνικα. Δεν είναι πλέον χαζός αλλά εκτελεί σχέδιο, οργανωμένο σχέδιο...
Οπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων δεν άνοιξε τυχαία τώρα.
Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, καθώς ο Β. Πούτιν έχει ήδη μπει για τα καλά στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με τον υπόγειο πόλεμο Γερμανίας-ΗΠΑ, άνοιξε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Το δυστύχημα είναι πως στην χώρα μας υπάρχουν οι πρόθυμοι που θέλουν να δώσουν γη και ύδωρ, όχι μόνο ιδεολογικών αγκυλώσεων, αλλά κυρίως μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται από πίσω. Ταυτόχρονα, πολιτικά ή αυτοδιοικητικά πρόσωπα, παίζουν έναν σκοτεινό ρόλο και έμμεσα προσπαθούν να προετοιμάσουν τον Ελληνικό λαό.
Ενας από αυτούς είναι και ο Γ. Μπουτάρης.
Που πρόσφατα έφτασε στο σημείο να πει Έλληνες κάτω από τον Όλυμπο δεν γνωρίζουν το πρόβλημα με τη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον κύριο Μπουτάρη οι Έλληνες κάτω από τον Όλυμπο άλλα και στην Κρήτη δεν γνωρίζουν το πρόβλημα. Δεν γνωρίζουν οτι η Μακεδονία γεωγραφικά δεν είναι μόνο Ελληνική και ότι σε αρκετά χωριά της Καστοριάς και της Φλώρινας υπάρχουν άνθρωποι που μιλούσαν και μιλούν ακόμη Σερβομακεδόνικα.
Όπως είπε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια ταυτότητα και να προχωρήσουμε παραπέρα. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος προφανώς δεν θέλει να λένε τα Σκόπια Μακεδονία άλλα δεν έχει πρόβλημα με τον όρο Νέα Μακεδονία.
Ο κ Μπουτάρης χαρακτήρισε εμπρηστική την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και δε διαφέρει όπως είπε αυτή του στρατηγού Φράγκου στη Θεσσαλονίκη. Ο Μίκης, είπε, είναι ένας μύθος αλλά αυτό που έκανε χθες ήταν ένα λάθος.
Ομιλούμε για δηλώσεις ανιστόρητες, που έχουν όμως στόχευση.
«Ανεπιθύμητος» στην Καστοριά ο Γιάννης Μπουτάρης.
Αυτό που προκάλεσε οργή στην Καστοριά, ήταν η αναφορά του στα σλαβομακεδόνικα.
“Οι κάτω από τον Όλυμπο Έλληνες δεν ξέρουν το πρόβλημα. Δεν ξέρουν ότι τα χωριά της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Έδεσσας, της Αλμωπίας, τα Σλαβομακεδόνικα τα μιλάνε και τα μιλανε σαν μια κανονική γλώσσα” είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Μπουτάρης.
Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς “Πέφτω από τα σύννεφα! Σοβαρός άνθρωπος υποτίθεται! Ψηφίστηκε από τους Θεσσαλονικείς (Μακεδόνες όντες) δήμαρχός τους!!!
Και τι κάνει; Δηλώνει ότι στην Καστοριά και τη Φλώρινα μιλάμε τα σλαβομακεδόνικα!!!! Ποια είναι αυτή η γλώσσα αλήθεια; Από πού προέρχεται; Από τα Σλάβικα; Από τα Βουλγάρικα; Μήπως από την αρχαία γλώσσα που μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Αυτή η στάση, συνιστά προσβολή τουλάχιστον για την Καστοριά. Μπορεί κάποιοι να μην το βλέπουν έτσι.
Μπορεί κάποιοι να συμπλέουν! Να βγουν και να το δηλώσουν, ευθαρσώς χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Και ας είναι υπόλογοι σ’αυτούς που έπεσαν για την Μακεδονία σ’αυτά τα χώματα. Για όσο πάντως εγώ θα είμαι Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο κύριος Μπουτάρης είναι ανεπιθύμητος, τουλάχιστον στο γραφείο μου.”
Η συνέντευξη Μπουτάρη που άναψε φωτιές
https://www.youtube.com/watch?v=WKZpkgFXyWk
Τι κρύβεται όμως από πίσω;
Το σχέδιο «Φαιδώρα»
Στις 2 του Ιούνη 1988, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, με απόρρητο έγγραφό του προς τον τότε Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Γκάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ, αναφερόταν στο γνωστό “σχέδιο φαιδώρα”, με την διαβεβαίωση ότι αποτελούσε πλέον την “λυδία λίθο” για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία, και την “τελική χάραξη” των συνόρων των κρατών της περιοχής της νότιας Βαλκανικής.
Το έγγραφο εκείνο με αριθμό πρωτόκολλου:
NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83
Έλεγε τα εξής :
1.- ΄Συμφωνούμε απόλυτα με το μνημόνιο σας της 20ης Μαΐου 1988. Έστειλα τον προσωπικό μου βοηθό μου Van de Campen ο οποίος συζήτησε το θέμα με προσωπικότητες της Ελλάδας. Επεσήμαναν, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο Αιγαίο πέλαγος. Συμφωνούν για κοινή εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου με τους Τούρκους από το 1994 και μετά. Παράλληλα θα αναγκαστούν οι σημερινοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, να αποδεχθούν την δημιουργία Μακεδονικού κράτους σύμφωνα με το “Σχέδιο Φαιδώρα” υποτίθεται έναντι της συγκεκριμένης πρότασης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Πελάγους.
2.- Ήδη ενημέρωσα τους συμμάχους και συμφωνούν όλοι με το σχέδιο. Τους παρακάλεσα να βοηθήσουν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης να δοθεί έκταση στο ζήτημα αυτό σαν ειδησεογραφία και πολιτικό σχόλιο.
3.- Τελικά, η εφαρμογή του “Σχεδίου Φαιδώρα”, θα γίνει αφορμή για αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας.
Με τον τρόπο αυτόν οι νέοι πολιτικοί ηγέτες θα είναι απαλλαγμένοι από τα φορτία των προβλημάτων των παλαιών.
Υπογραφή Γιόζεφ Λούνς, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
“ Επιτελικό Σχέδιο Φαιδώρα”
Το σχέδιο πίσω από το Επιτελικό Σχέδιο Φαιδώρα είναι και η δημιουργία “Μακεδονικού κράτους” αρχικά με πυρήνα την περιοχή των Σκοπίων, με την αργότερη συμμετοχή και της περιοχής που ανήκε διοικητικά στην Ελλάδα. Η κωδική ονομασία του σχεδίου ήταν “Φαιδώρα”, η ευθύνη για την “προετοιμασία” της κοινής γνώμης της Ελλάδας και Τουρκίας δόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από την πλευρά των Αθηνών, και του Ισμαήλ Τζέμ, ενός νεαρού Τούρκου δημοσιογράφου τον οποίο εμπιστευόταν απόλυτα η Ουάσιγκτον, για την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο νεαροί ηγέτες έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν “προσωπική φιλία”. Τα έξοδα για την προετοιμασία και εφαρμογή του σχεδίου ανέλαβαν να καλύψουν η ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ, και κατά ένα μικρό μέρος η Αθήνα και Άγκυρα.
Η πρακτική εφαρμογή του σχεδίου αποφασίστηκε να αφεθεί στην φροντίδα ενός αριθμού διπλωματών των Αθηνών και της Άγκυρας, της εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ.
Οι διπλωμάτες αυτοί με τον καιρό απέκτησαν τόση δύναμη, ώστε να χαράζουν την επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης των Αθηνών, άπαξ και η Άγκυρα συνέχισε να τελεί υπό τον έλεγχο και την αποδοχή των στρατηγών .
Τι αλλο κρύβεται; Αν η Ελλάδα αποδεχτεί μια ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία» αυτόματα θα προσδώσει μακεδονική ταυτότητα και στο επικίνδυνο, εθνικιστικό και σε λίγα χρόνια πλειοψηφούν στα Σκόπια αλβανικό στοιχείο. Ουσιαστικά, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα θα επιτρέψουμε στον αλβανικό εθνικισμό να εισβάλλει καί στη Μακεδονία (παράλληλα με την προπαγάνδα της «Τσαμουριάς» στην Ήπειρο) ενισχυμένο με την επίπλαστη μακεδονική ταυτότητα και στο πλαίσιο του μαξιμαλισμού του αναδυόμενου οράματος της «Μεγάλης Αλβανίας».
Επιπρόσθετα, μια τέτοια απόφαση θα ακυρώσει τους αγώνες δεκαετιών και θα καταστήσει άκυρο το διπλωματικό, επιστημονικό / βιβλιογραφικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε από τον ελληνισμό σε κρατικό, ιδιωτικό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Το επιχείρημα ότι «130 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τη F.Y.R.O.M. ως «Μακεδονία» και πως «έτσι την αποκαλούν τα ξένα ΜΜΕ» είναι παραπλανητικό. Τα Σκόπια θα αποκτήσουν τη νομιμότητα που χρειάζονται απέναντι στη διεθνή κοινότητα μόνο με τη δική μας υπογραφή και συναίνεση την οποία και δεν πρέπει να τους χαρίσουμε με «μακεδονική» ονομασία, εθνότητα και γλώσσα.
Συμπερασματικά, προτείνεται, ως εθνική επιλογή, η άρνηση οποιασδήποτε ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία» και η επιδίωξη της επιβολής μιας ουδέτερης ονομασίας που θα καταγραφεί απαραιτήτως και στο Σύνταγμα της FYROM για να έχει ισχύ[15] και με την αντίστοιχη καταγραφή μιας ουδέτερης ταυτότητας και γλώσσας σε κάθε επίσημο έγγραφο. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να βιαστεί και να πιεστεί να αποδεχτεί μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Σκοπιανών και των ξένων προστατών τους. Στη διεθνή σκακιέρα, η αξία της είναι ασυγκρίτως ανώτερη από αυτήν των Σκοπίων και είναι τα Σκόπια που πρέπει να κάνουν όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την εισδοχή τους στο ΝΑ.Τ.Ο. –όπως επιθυμούν – και τη σταθερότητα στη χώρα τους.