Ηχηρή δράση ανέλαβε η Κύπρος με «πλάτες» των ΗΠΑ και εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.
Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Πληροφορίες των Βρετανών που εδρεύουν στις βάσεις στην Κύπρο…αναφέρουν ότι ακριβώς το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα , η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο.
Στη δύναμη αυτή περιλαμβάνονται οι τουρκικές φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros, οι κανονιοφόροι TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια.
Στην ίδια περιοχή επίσης θα έχουμε την παρουσία ιταλικής και γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή, οι οποίες συμμετείχαν προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά».
Πίσω από όλα ευρίσκεται πρώτον η αμερικανική πλευρά που γνωρίζει καλά τα σχέδια του Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ και μετά Ιταλία και Γαλλία , οι οποίες έχουν έκνομο συμφέρον μιας και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το «στοίχημα» είναι το πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά η οποία διαθέτει αρκετά πολεμικά πλοία στην περιοχή και ποια εντολή θα δώσει ο Ερντογάν στον τουρκικό στολίσκο. Σε περίπτωση εμπλοκής πάντως υπάρχει η πιθανότητα υλοποίησης θερμού επεισοδίου με πραγματικά πυρά, κάτι που θα δημιουργήσει ένταση πολλών μεγατόνων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι από νωρίς σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10.00 πριν το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν τρείς διαδοχικές πτήσεις ελικοπτέρου υποστήριξης του γεωτρύπανου, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Saipem 12000 και αντίστροφα, κυρίως για μεταφορά προσωπικού. Πρόκειται για συχνότητα που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα και προφανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τις ενέργειες της ΕΝΙ.
Συγκεκριμένα πάντως για την κυπριακή και τουρκική NAVTEX έχουμε μέσω χαρτών τα εξής :
1: Περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για το απόγευμα της Πέμπτης.
2: περιοχή της πειρατικής Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, μέσω της οποίας παρεμποδίζει την κίνηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
3: Το σημείο που βρίσκεται ο στόχος «σουπιά στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
4: Το σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το γεωτρύπανο Saipem 12000.
5: Θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο, όπου σύμφωνα με άλλη τουρκική Navtex, πολεμικό της πλοίο μεταφέρει υποθαλάσσια συσκευή.
6: Περιοχή την οποία δέσμευσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκάις μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή οι ξένες εταιρείες επικοινώνησαν με την κυπριακή κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βούλησή τους να συνεχίσουν τα γεωτρητικά τους προγράμματα παρά τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Επιπρόσθετα, ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι υπάρχουν προοπτικές στην Ανατολική μεσόγειο, ενώ την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Ως εκ τούτου, σημείωσε, η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, παρά τις όποιες ενέργειες.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Λευκορωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για έρευνα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο».
«Το είπαμε και στον Τσίπρα ότι χωρίς να υπάρξει κατάληξη στο Κυπριακό η συνέχιση αυτού του είδους των προσπαθειών και ειδικά σε πεδία διαμάχης θα είναι η αιτία για ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα», ανέφερε.
Σε ερώτηση για την ένταση στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ εμάς και της Ελλάδας. Από την αρχή λέμε αυτό. Επομένως στο Αιγαίο αυτά που έχουν να μοιραστούν οι δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να χωρίσουν».
«Πιστεύουμε», ανέφερε, «ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε-πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια, είναι επαναλαμβανόμενα».
Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ακόμη ότι τηην Τρίτη το βράδυ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα με διάλογο».
«Του είπαμε καθαρά ότι θα είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από τη ένταση. Υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα. Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση και η άλλη πλευρά παραβιάζει», ισχυρίστηκε.
«Για να μην γίνονται αυτές οι παραβιάσεις», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός , «δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο και η οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα πεδία διαμάχης. Έγιναν κάποιες παραβιάσεις στην ένταση που ξεκίνησε με τα Ίμια τις τελευταίες μέρες και δόθηκε απάντηση».
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι συμφωνήσαν από εδώ και μπρος να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την επίλυση.
Δηλαδή με λίγα λόγια οι Κύπριοι αποδεικνύονται "παλικάρια" και κινούνται με σοφό τρόπο κατά των τουρκικών επιδιώξεων στην ΑΟΖ σε σχέση με την ελληνική πλευρά που δεν απαίτησε ούτε ένα "συγνώμη" για το επεισόδιο με τον εμβολισμό σκάφους μας , ενώ ο Τσίπρας ομιλεί με τον Τούρκο για "ειρήνη και ησυχία" στο Αιγαίο. Απίστευτα πράγματα από απίστευτους πολιτικούς.
Έτσι οι Τούρκοι θα αποθρασυνθούν και άλλο και θα ζητήσουν όχι το μισό Αιγαίο αλλά μέχρι και το Ιόνιο.
Ισραηλίνο «μάτι» παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις
Την Τετάρτη, από το πρωΐ και για τουλάχιστον τέσσερεις ώρες, εξελιγμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Ισραήλ, πετά σε μεγάλο ύψος νότια της Κύπρου, παρακολουθώντας και καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών αλλά και αυτών άλλων χωρών στην περιοχή γύρω από το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και ευρύτερα.
Το υπερσύχρονο Gulfstream G550, με εξοπλισμό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης (με τα χαρακτηριστικά GLF5 στη φωτογραφία), που καταγράφει τις θέσεις και κινήσει πλοίων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με ακρίβεια και με δυνατότητες αποφυγής των «κόλπων» ηλεκτρονικού πολέμου που παραπλανούν τα ραντάρ για τις θέσεις πολεμικών πλοίων, που φαίνεται ότι εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή του τεμαχίου «3» αυτές τις μέρες, τουλάχιστον δέκα γύρους της περιοχής, πετώντας σε πολύ μεγάλο ύψος – αυτό των 43.000 ποδών.
Το ύψος αυτό του επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κάλυψης των ραντάρ που διαθέτει, που λαμβάνουν σήμα σε 360 μοίρες γύρω από το αεροσκάφος, ενώ η εικόνα των ραντάρ, τυγχάνει επεξεργασίας εντός του αεροσκάφους από εξιδεικευμένο πλήρωμα, ενώ αποστέλλεται μέσω δορυφόρου αλλά και απευθείας στους ειδικούς σταθμούς στο Ισραήλ.
Ανάλογη παρακολούθηση από κατασκοπευτικό του ιδίου τύπου καταγράφηκε και από το πρωί μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.
Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στον τομέα εναέριας κυκλοφορίας με τις αρχές του Ισραήλ, για τις δοκιμαστικές πτήσεις βελτίωσης των αεροπλάνων αυτών (που αναπτύσσονται από την Israel Aerospace Industries και την Elta Electronics Industries), με πτήσεις κυρίως δυτικά της Πάφου και επίσης σε υψόμετρο που δεν επηρεάζει την εναέρια κυκλοφορία.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα η πυκνή αεροπορική σύνδεση μεταξύ αεροδρομίου Λάρνακας και γεωτρύπανου «Saipem 12000» με πτήσεις σε ύψος της τάξης των 1000 ποδών (στην φωτογραφία κάτω με το χαρακτηριστικό ΒΚ1) και μέχρι το μεσημέρι έχουν καταγραφεί τέσσερεις τέτοιες πτήσεις, που αφορούν κυρίως σε μεταφορά προσωπικού.